5 Redenen waarom psychotherapie kan mislukken

5 Redenen waarom psychotherapie kan mislukken

Laatste update: 13 januari, 2019

Psychotherapie kan mislukken door allerlei redenen. Mislukking is echter altijd relatief. Het simpele feit dat het proces van start is gegaan, is positief. Ook het feit dat we überhaupt zijn begonnen en erin geïnteresseerd zijn, staan gezamenlijk voor zelfliefde en de wil om beter te worden.

Het is verre van makkelijk om tot het besluit te komen dat we onze hele innerlijke wereld aan een vreemdeling gaat blootleggen. We weten wel dat diegene een deskundige is op dit gebied, maar dat verandert niet dat de meesten van ons een persoon eerst beter willen leren kennen voor het delen van intieme gevoelens.

Als we naar een psychotherapeut gaan, doen we dat omdat we hulp nodig hebben. Soms gaat echter iets mis en mislukt het gewoon.

Geef psychotherapie altijd een tweede kans

Wat de oorzaak van de mislukking dan ook mag zijn, je moet altijd bereid zijn het nog een kans te geven. In deze wereld gebeuren dingen namelijk maar zelden precies zoals wij in gedachten hadden.

Wat in ieder geval belangrijk is, is onze keuze om beter te worden. Het is ook een goed idee om de voornaamste redenen waarom de therapie de eerste keer mislukte in gedachten te houden.

“De grootste ontdekking van mijn generatie is dat een mens zijn leven kan veranderen door zijn houding te veranderen.”

William James

1. Gebrek aan toewijding

De hoofdrolspeler in een therapiesessie is altijd de patiënt of cliënt. Degene die een psychotherapeut bezoekt zal een zekere toewijding moeten laten zien. Die toewijding wordt bovenal niet alleen aan de therapiesessies geleverd, maar ook aan de patiënt zelf.

Vrouw tijdens psychotherapie

De toewijding wordt in ere gehouden door op tijd bij de sessies te zijn en door energie te steken in het overwinnen van problemen. De sleutel tot het bereiken hiervan is de drang om de redenen van de problemen te ontdekken en de manieren om deze te overwinnen. Dit lukt echter niet iedereen, helaas.

2. Te hoge verwachtingen van de psychotherapeut

Een van de meest voorkomende redenen waarom psychotherapie mislukt, is dat er teveel van de therapeut verwacht wordt. Sommige mensen verwachten alle antwoorden op al hun problemen van hun therapeut. Dat is echter zowel haast onmogelijk. Ook is dit niet het doel van therapie.

Therapeuten zijn namelijk geen goochelaars, goeroes of toekomstvoorspellers. Ze zijn ook geen gidsen in de strengste zin van het woord. Hun rol is om ons te vergezellen op onze ontdekkingsreis en om ons de weg te laten zien op ons pad naar zelfverbetering. Ze zijn getraind om mensen te helpen die hierom vragen. 

Bij psychotherapie wordt gestreefd naar een iets objectievere en intelligentere interpretatie van onderliggende problemen. Ze hebben niet de kracht om iemands leven eigenhandig te veranderen.

3. Teveel weerstand

Het is normaal dat we ons hechten aan onze problemen en de foutieve manieren waarop we deze oplossen. Elk probleem, hoe ernstig dan ook, heeft namelijk ook zijn secundaire voordelen. 

Door bijvoorbeeld een slachtofferrol aan te nemen, kunnen we onze inactiviteit of aarzeling om te veranderen verklaren. Daarom vinden we het moeilijk om onze problemen los te laten.

Dat noemen we weerstand. In de meeste gevallen is dit een onbewust keuze. Weerstand kan ertoe leiden dat we onze sessies niet langer willen bijwonen wanneer we bepaalde kritieke punten bereiken. Vaak mislukt psychotherapie omdat de patiënt de weerstand tegen verandering niet kan overwinnen.

Nadenkende man

4. Verkeerde beweegredenen

De therapeutische ruimte staat ons toe na te denken over hoe we denken, hoe we ons voelen of hoe we ons gedragen. Het doel hiervan is om de factoren te identificeren die tot ongemak leiden. Het helpt ook om andere manieren te ontdekken waarop we de realiteit kunnen interpreteren. Zo kunnen we een voller, meer tevreden leven gaan leiden.

Mensen gaan echter niet altijd voor deze redenen naar een therapeut. Soms gaan ze omdat ze een specifiek probleem willen oplossen. Ze willen hun innerlijke zelf hierbij niet verkennen. Het gaat er bij hun om dat ze een formule vinden waarmee ze een doodlopende straat kunnen omzeilen.

Ze willen bijvoorbeeld dat hun partner op de een of andere manier verandert. Dan gaan ze naar een psychotherapeut toe om suggesties te krijgen omtrent manieren om dit te bereiken.

Psychotherapie mislukt als dit soort beweegredenen eraan ten grondslag liggen.

5. Een slechte relatie met de therapeut

De relatie met de psychotherapeut is strikt professioneel van aard. Dit betekent echter niet dat er een band ontstaat tussen twee mensen! Daarom bestaat er geen garantie dat er een prettige chemie tussen de twee ontstaat. Psychotherapie mislukt in sommige gevallen juist daardoor.

Psychotherapie geïllustreerd

Goede therapie — zowel sessies als therapeut — is een cadeau dat iedereen eens aan zichzelf zou moeten geven. Het is niet iets dat al je problemen zal oplossen of dat je geluk zal garanderen. Geluk is voor niemand gegarandeerd.

Therapie beidt een ruimte die mensen toestaat om dingen opnieuw te overwegen en te renoveren. Door je innerlijke wereld op te schonen en een paar zaken op een rijtje te krijgen, zul je hoe dan ook een positieve ervaring opdoen — zelfs als de psychotherapie mislukt. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.