Acht interessante feiten over angst

Hoeveel soorten angst zijn er? In hoeverre zijn al onze zorgen aannemelijk? Zijn we rationeel als we angst ervaren? Ontdek de antwoorden op deze en andere vragen over angst.
Acht interessante feiten over angst

Laatste update: 07 juli, 2020

In dit artikel zullen we je enkele feiten over angst laten zien die je misschien nog niet kent.We kunnen zonder twijfel zeggen dat het tijdperk waarin we leven een tijdperk van angst is.

Angst verwijst naar die emotionele toestand die wordt gekenmerkt door een koud gevoel in onze maag, een dikke knoop in onze keel en zorgen hebben op mentaal niveau. Er is veel onderzoek naar dit onderwerp gedaan.

Het is waar dat we er soms niet veel aandacht aan besteden. Angst komt soms uit het niets maar verdwijnt ook weer snel. Dit is echter niet voor iedereen het geval. Voor sommigen houdt de angst langer aan dan ze willen.

Als iemand zich erdoor mee laat slepen, kunnen ze zelfs vast komen te zitten in angstaanjagende scenario’s. Dit verklaart waarom sommige mensen zeggen dat angst een ziekte is gerelateerd aan de toekomst.

Zoals we hierboven vermeldden, zijn bepaalde aspecten en gegevens over angst nog steeds onbekend. Ben je er klaar voor om erachter te komen wat deze feiten over angst zijn? Laten we beginnen!

Angst en het rationele brein

Een van de bekendste feiten over angst houdt verband met de relatie die het heeft met angst voor de toekomst. Het menselijk brein veracht onzekerheid. Niet weten wat er gaat gebeuren en het gevoel hebben dat je geen controle hebt, kan echt zijn tol eisen.

Dus wanneer je voor een onbekende situatie staat, beginnen duizenden en duizenden gedachten door je hoofd te gaan. Ondertussen bewaakt de amygdala, een amandelvormige hersenstructuur die wordt gekenmerkt door het zijn van de bank van het emotionele geheugen, alles wat er gebeurt.

Wanneer de amygdala een gevaarlijke situatie detecteert, activeert het onmiddellijk het alarmsignaal. Wanneer dit gebeurt, worden hormonen zoals cortisol en dopamine in de bloedbaan afgegeven.

Deze helpen je om te vechten om te overleven en te anticiperen op wat er gaat komen. Wanneer dit echter gebeurt is er geen weg meer terug. Op dat moment wordt het rationele brein namelijk afgesloten.

Hoewel de amygdala goede bedoelingen heeft, heeft het besturingssysteem zoals je kunt zien enigszins primitieve kenmerken. Als gevolg hiervan zijn we instinctiever geworden en reageren we uiteindelijk onnauwkeuriger op prikkels.

De meeste zorgen zijn het niet waard om aandacht aan te besteden

Piekeren hoort bij het mens zijn. We zijn zelfs geprogrammeerd om het te doen, om te anticiperen op wat er zou kunnen gebeuren en om alternatieve plannen te bedenken om te kunnen overleven. Het is echter niet hetzelfde om dit af en toe te doen vergeleken met het continu te doen.

Een studie uitgevoerd op de Pennsylvania State University kwam tot de conclusie dat 91% van de zorgen die we gemiddeld hebben uiteindelijk een verspilling van energie is. We zijn zo bang voor de gevolgen van bepaalde gebeurtenissen die misschien helemaal niet plaats zullen vinden.

De Amerikaanse auteur Earl Nightingale zei dat 40% van onze zorgen nooit waar zal worden. Hij verdeelde de percentages als volgt verder:

  • 30% heeft betrekking op het verleden. Je er zorgen over maken zou dus niets veranderen.
  • 12% zijn onnodige zorgen over onze gezondheid.
  • 10% zijn kleine en bijna betekenisloze of onlogische zorgen.

Dat gezegd hebbende, is slechts de overgebleven 8% van onze zorgen de moeite waard om aandacht aan te besteden. Dit helpt ons om na te denken over de toekomst en alles wat we denken, inbeelden en vrezen. In werkelijkheid is angst de hoofdrolspeler van al deze elementen. Laten we nu de test doen.

Als voorbeeld, neem even de tijd en vraag jezelf af wat je het meest zorgen baart en welke gebeurtenissen in jouw ogen het engst zijn. Denk hieraan en check over een jaar of ze daadwerkelijk zijn gebeurt. Je zult verrast zijn.

Acht interessante feiten over angst

Soorten angst

Er zijn twee soorten angst. Het eerste type angst is meer adaptief. Het is bedoeld om ons te beschermen tegen mogelijke gevaren, dingen die ons kunnen schaden of die lijden kunnen veroorzaken. Dit wordt rationele angst genoemd. Het is normaal om het te ervaren in situaties zoals een sollicitatiegesprek of tijdens het wachten op een belangrijk antwoord.

De andere soort angst is een meer irrationele vorm van angst. Het zorgt ervoor dat we alles en iedereen op een catastrofale manier waarnemen, waardoor we gaan geloven dat we het niet aankunnen.

Iemand kan bijvoorbeeld denken dat hij het tijdens een sollicitatiegesprek niet goed zal doen en dat hij straks dakloos en niet succesvol zal worden. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld denken dat iemand na een ruzie nooit meer met ons zal praten.

Wat betreft irrationele angst, is het typisch om doodsangst en groot ongemak te ervaren dat bijna onmogelijk te beheersen is. Het verspreidt zich door je hele lichaam en belemmert de alledaagse ontwikkeling.

Een van de belangrijkste feiten over angst is denken dat alles belangrijk is

Angst doet ons geloven dat alles belangrijk is, dus als we dit ervaren wordt het erg moeilijk om prioriteiten te stellen. Elk detail kan de trigger zijn. Alles, hoe klein of onbelangrijk ook, kan van invloed zijn op wat we doen.

Dit is waarom mensen de behoefte voelen om alles onder controle te hebben. Bovendien kan dit scenario veel donkerder worden als de persoon die het ervaart al een perfectionist is.

Iemand op dit punt maakt zich niet alleen zorgen over de woorden die uit zijn mond komen. Ook letten ze op de kleding die ze dragen, hoe ze zich gedragen of hoe een bepaalde persoon hen beïnvloedt bij een bepaalde gebeurtenis.

Alles is doorslaggevend, alles oefent invloed op hen uit, waardoor ze geobsedeerd raken door controle. Het is natuurlijk vrijwel onmogelijk om alles onder controle te hebben. Als gevolg zal zich overweldigd en gestrest voelen deel uitmaken van hun dagelijkse bezigheden.

Vermijding verhoogt angst

Het lijkt natuurlijk om elke stimulus of situatie die angst veroorzaakt te vermijden. Het vermijden van iets dat angst kan veroorzaken geeft namelijk een gevoel van opluchting. De valstrik hier op de lange termijn is dat als deze strategie de gebruikelijke manier wordt om met angst om te gaan, het de zaken alleen maar erger kan maken.

Het voortdurend vermijden of weglopen van bepaalde situaties belemmert ons om te verifiëren hoe onschadelijk ze eigenlijk zouden kunnen zijn. In plaats van het probleem onder ogen te zien, kijken we de andere kant op en laten we de angst binnen zitten.

Hoe eng we ook denken dat een gebeurtenis zou kunnen zijn, het beste is om het te laten gebeuren om erachter te komen of het hier over echt gevaar gaat. Weglopen zal alleen onze irrationele gedachten behouden, waardoor onze angst aanzienlijk toeneemt.

Daarnaast beperkt het vermijden ons leven op zo’n manier dat het gevolgen kan hebben voor onze stemming en nog meer problemen kan veroorzaken.

Feiten over angst: de maskers eronder

Dit is een van de meest interessante feiten over angst. In bepaalde gevallen kan angst de reden zijn achter sommige emoties zoals verdriet, woede en zelfs pijn. Het kan zich ook verbergen achter uitstelgedrag, gebrek aan slaap of overmatige slaap, en de onophoudelijke behoefte aan eten of geen honger hebben.

Er is echter ook een stille en onuitsprekelijke vorm van angst. Mensen die er last van hebben, zien er meestal cool, kalm en bedaard uit, hoewel ze van binnen vol met angsten zitten. Velen van hen weten misschien niet eens dat ze last van angst hebben.

De maskers van angst

Zorgen voor een gevoel van hoop kan angst helpen verminderen

De angstige geest heeft de bijna absolute overtuiging dat wat komen gaat gevaarlijk en bedreigend is, vooral als het onbekend is. De angst voor onzekerheid komt vaker voor dan je denkt. Geloof het of niet, de meeste mensen in de wereld voelen zich onzeker over hun toekomst.

Hoewel er verschillende benaderingen en therapieën zijn als het gaat om het behandelen van angst, zijn er strategieën die echt nuttig kunnen zijn, zoals het cultiveren van hoop.

Matthew Gallagher, psycholoog en hoogleraar aan de Universiteit van Houston, voerde met zijn onderzoeksteam een onderzoek uit dat aantoonde dat werken aan een gevoel van hoop tijdens therapie een grote hulp kan zijn, omdat het de persoon helpt zijn manier van denken, voelen en waarnemen van de werkelijkheid te veranderen.

Denk er maar eens over na: hoop is eigenlijk het tegenovergestelde van angst. Hoop houdt in dat je erop vertrouwt dat dingen niet bergafwaarts gaan of dat ze op zijn minst kunnen verbeteren. Het is een filosofisch, spiritueel en emotioneel aspect dat ook de veerkracht en groei versterkt.

Een van de meest cruciale feiten van angst: de druk van veeleisendheid

Veeleisend zijn voor jezelf is geen probleem. Het kan ons zelfs helpen om als individu te groeien, omdat het ons ertoe aanzet om beter te worden. Maar wat is dan het probleem? Welnu, te veel van onszelf eisen kan onze interne dialoog veranderen en deze wenden van normaal in catastrofaal.

Soms gaat het niet om wat we eisen, maar hoe we het eisen. Het is belangrijk om te onthouden dat we aardig zijn voor onszelf tijdens ons groeiproces. Veeleisend zijn voor jezelf op een destructieve manier eindigt in schade.

Verder is veeleisend zijn voor jezelf op zich iets waar je voorzichtig mee moet zijn. Aan de ene kant kan het de ontwikkeling van een persoon helpen en aan de andere kant kan het iemand juist meer angst bezorgen.

Het probleem zit in de zinnen “ik moet” en “ik zou moeten.” Laat deze gedachten niet bepalen hoe je moet zijn en hoe je je moet gedragen. Zelfbewustzijn is belangrijk om de juiste weg te kiezen.

Geloven dat je nooit genoeg bent is ook een bodemloze put van angst. Als je eenmaal in die put zit, wordt het extreem moeilijk om eruit te komen. Het ergste van deze gedachtegang is dat angst hier de hoofdrol speelt.

Dit zijn slechts enkele feiten over angst. In werkelijkheid is de wereld van deze aandoening even mysterieus als complex. Naarmate de tijd verstrijkt, worden er steeds meer onderzoeken ontwikkeld, wat ons des te meer verrassende informatie hierover oplevert.

Angst is die emotionele toestand die we allemaal moeten respecteren en bestuderen om onszelf en anderen beter te kunnen begrijpen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hofmann, S. G., Sawyer, A. T., Witt, A. A., & Oh, D. (2010). The Effect of Mindfulness-Based Therapy on Anxiety and Depression: A Meta-Analytic Review. Journal of Consulting and Clinical Psychology78(2), 169–183. https://doi.org/10.1037/a0018555

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.