Hoe oud we ook zijn, we houden van het verbodene

Wanneer je het verbodene nadert, ervaar je een interessante en aantrekkelijke mix van gevoelens. Ontdek alles wat je geest doormaakt in dit soort situaties.
Hoe oud we ook zijn, we houden van het verbodene
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Cristina Medina Gómez

Laatste update: 27 december, 2022

We houden allemaal van het verbodene. Sterker nog, we krijgen een adrenalinestoot als we doen wat niet de bedoeling is. We voelen ons inderdaad nogal ondeugend om ons te laten meeslepen door deze meest menselijke instincten. Dat komt omdat wat verboden is risico’s inhoudt en, ongeacht hoe oud we zijn, we ervan houden.

“Het grootste plezier in het leven is doen wat mensen zeggen dat je niet mag doen.”

Walter Bagehot

Wat verboden is, is synoniem met het overschrijden van je dagelijkse grenzen. Verder geniet je ervan. In feite, hoewel je bang bent voor het onbekende en wat je denkt dat niet helemaal correct is, zie je dit graag als het soort angst dat je kunt beheersen. Dat is zolang wat je doet niet het niveau van verslaving bereikt.

De grenzen tussen goed en kwaad

Eigenlijk zijn we allemaal fans van het verbodene. Maar wat is er precies verboden? Om dit uit te werken, moet je rekening houden met wat goed en slecht wordt geacht binnen de cultuur waarin je leeft. In de westerse wereld zijn er bijvoorbeeld patronen van goed en kwaad die we allemaal herkennen en van daaruit stuur je je gedrag.

vrouw verstrikt in netten met dieren

Mario Benedetti zou zeggen dat we niet moeten kijken naar die werelden die verboden en voor ons afgesloten zijn omdat ze meestal een enorme aantrekkingskracht hebben. Aantrekkingskracht is inderdaad het juiste woord.

We voelen ons allemaal aangetrokken tot wat we niet kunnen of mogen hebben. Meestal slagen we er echter in om deze gevoelens van aantrekking te overwinnen omdat ze worden afgekeurd of als slecht worden beschouwd.

Wanneer dit gebeurt, is het een goed idee om jezelf af te vragen of iemand echt de macht heeft om die grenzen te stellen als het gaat om dingen die in werkelijkheid alleen jouw leven beïnvloeden.

Sterker nog, als het je gelukkig maakt, wie heeft dan het recht om je te vertellen dat het fout is? Daarom is het nooit te laat om die regels te overtreden en voor jezelf te beslissen wat goed of fout is.

Het plezier van het breken van de regels van de samenleving

De regels die je denkt te willen overtreden, worden meestal onvrijwillig vastgesteld door de mensen om je heen of door andere externe middelen. Maar als mens wil je nieuwe dingen ervaren. Zo leer je dingen kennen, door voortdurend nieuwsgierig te zijn.

“Het is nooit te laat om het touw door te snijden,

  om de klokken weer te luiden,

om te drinken van dat water dat je niet zou drinken.

Het is nooit te laat om met alles te breken.

Om te stoppen een man te zijn die dat niet kan

genieten van een verleden.”

-Benjamín Prado-

Toch wordt je al van jongs af aan verteld wat je wel en niet mag doen. Niettemin, als je je eigen bewustzijn van dingen vaststelt, besef je dat je ook de consequenties ervan wilt vaststellen en wilt bepalen in hoeverre je het ermee eens bent. Daarom vind je het leuk om dit soort dingen te doen. Het is omdat je jezelf bent en je plek in de wereld ontdekt.

Het verbodene: een vluchtig gevoel van welzijn

Gesmolten appel

Zodra het verbodene ophoudt zo te zijn en je het hebt overwonnen, is het gevoel dat overblijft dat van vluchtig welzijn. Het is een gevoel dat je graag nog een keer zou willen beleven. Het is net als die partner die je ooit had, het is net als het eten waar je van houdt, maar laat jezelf er niet te veel van eten…..

Het hebben van die partner of het eten van dat bepaalde voedingsmiddel geeft je een plezier dat vaak verdwijnt als je het eenmaal hebt. Daarnaast kunnen externe morele parameters druk op je uitoefenen waardoor je je schuldig en berouwvol voelt.

“We zijn onmogelijk, maar hier zijn we, we zijn samen onmogelijk en laten het onmogelijke voor een andere dag dan vandaag.”

-Anoniem-

Wat wel duidelijk is, is dat, zolang het niet schadelijk is voor je gezondheid of die van anderen, je van het verboden houdt en je erdoor laat meeslepen. Sterker nog, je voelt je er vrij en levendig door.

Natuurlijk maak je fouten, maar daar leer je van. Onthoud vooral dat geluk altijd superieur zal zijn aan de mogelijke gewetenswroeging die anderen je misschien willen opleggen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.