De 8 regels van Schopenhauer om gelukkig te zijn

De regels van Schopenhauer om gelukkig te zijn, zijn acht regels die niet moeilijk zijn om toe te passen.
De 8 regels van Schopenhauer om gelukkig te zijn

Laatste update: 15 september, 2020

De regels van Schopenhauer om gelukkig te zijn kwamen zijn bedacht door de Duitse filosoof die bekend stond om zijn pessimisme. Zijn ideeën draaiden om de theorie dat geluk niet meer is dan een kunstmatige illusie.

Na de dood van de filosoof, werd zelfs een manuscript gevonden tussen zijn aantekeningen en persoonlijke bezittingen, met de naam “The Art of Being Happy.

Vreemd genoeg heeft hij, ondanks de pessimistische ideeën die hij tijdens zijn leven verdedigde, in die notitie’s een aantal regels ontwikkeld die kunnen helpen lijden te voorkomen. Hij wilde dat mensen een bepaalde staat van geluk bereiken.

1. Schopenhauer’s eerste regel om gelukkig te zijn: vermijd vergelijkingen om niet jaloers te worden

Deze eerste regel is gebaseerd op het vermijden van afgunst. Volgens Schopenhauer is afgunst een zeer negatieve emotie en het ervaren ervan dompelt ons in een constante staat van ontevredenheid.

Afgunst zal ons wegleiden van geluk. Vergelijkingen maken met anderen laat ons ook aan onszelf twijfelen. Daarom, om dit lijden te voorkomen, is het het beste voor ons om vergelijkingen te vermijden, omdat elke persoon anders is. We moeten de situatie van elk individu accepteren.

Een groep vriendinnen die lachen

2. Maak je geen zorgen om slechte resultaten

Een andere regel van Schopenhauer om gelukkig te zijn leert ons om mislukking te accepteren als gevolg van de mogelijk slechte beslissingen die we hebben genomen. Daarom moedigt de Duitse filosoof ons aan om altijd ons best te doen. Op die manier kunnen we ons niet slecht voelen over een slecht resultaat, omdat we altijd ons best doen.

3. Volg altijd je instinct

Schopenhauer was zich ervan bewust dat er zeer creatieve mensen zijn die ook logisch zijn. Dit betekent dat sommige mensen zich meer wijden aan actie en anderen aan bezinning. Kortom, deze regel voor geluk leert ons om ons te laten meeslepen door onze instincten om onszelf te zijn en onszelf beter te leren kennen.

4. Vertrouw niet op iemand anders om gelukkig te zijn

Deze vierde regel om gelukkig te zijn leert ons alleen van onszelf afhankelijk te zijn. Daarom zullen we ons niet teleurgesteld voelen door andere mensen of beslissingen die buiten onze controle zijn. We moeten anderen onze stemming niet laten beïnvloeden.

5. Overschat je wensen niet

Je bewust zijn van je beperkingen en je niet laten meeslepen door onrealistische verlangens zal ervoor zorgen dat je je niet overweldigd komt te voelen als je niet in staat bent om ze te vervullen.

Daarom moet je nadenken over de situatie waarin je je bevindt en de doelen die je tot je beschikking hebt. Dit betekent niet dat we niet kunnen dromen. Het betekent gewoon dat we ons moeten aanpassen aan onze mogelijkheden.

6. Houd de controle over je verwachtingen

We moeten leren onze verwachtingen en verlangens aan te passen. Op deze manier kunnen we voorkomen dat we onze verwachtingen over een project of persoon te hoog zijn. Kortom, deze regel is gebaseerd op een realistischer kijk op ons leven en op een geschiktere manier leren omgaan met obstakels.

7. Waardeer wat je hebt

Als het op geluk aankomt, is het essentieel om te weten hoe je verder kijkt dan onze materiële bezittingen. Dit zal niet alleen voorkomen dat we afgunst ervaren, zoals we in het eerste punt hebben opgemerkt, maar het zal ons ook helpen meer waarde te hechten aan de dingen die er echt toe doen.

In die zin kunnen we betere relaties hebben met onze vrienden en familie door hen de aandacht te geven die ze echt verdienen.

Een vrouw geniet van de zon

8. Besteed meer aandacht aan het heden

Deze laatste regel houdt verband met de tijd die we besteden aan het denken over ons verleden en onze toekomst. Het verliezen van onszelf door na te denken over de problemen van het verleden zal ons op geen enkele manier ten goede komen.

Bovendien moeten we accepteren dat we de beslissingen die we in het verleden hebben genomen niet kunnen veranderen. Aan de andere kant kan te veel tijd doorbrengen met dromen over de toekomst leiden tot ongeluk. Daarom moeten we gewoon van het heden genieten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.