Hoe overwin je chronische ontevredenheid?

Hoe overwin je chronische ontevredenheid?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Alejandro Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Sommige mensen voelen zich niet tevreden, ook al hebben ze niet alles wat ze ooit zouden kunnen wensen of nodig hebben. Dit is te wijten aan chronische ontevredenheid. Een van de grootste kwalen en verleidingen van de 21e eeuw zijn de voortdurende klachten. Er zijn twee verschillende benaderingen om hiermee om te gaan.

  • De eerste benadering zegt ons dat we onze situatie moeten accepteren zoals ze is.
  • De tweede benadering is volledig het tegenovergestelde.

Mensen zeggen: “Als je je ontevreden bent over je situatie, verander deze dan! Stel een doel, werk hard om dat te bereiken en je leven zal ten goede veranderen.”

Maar wat als we je vertellen dat de sleutel tot het omgaan met chronische ontevredenheid een combinatie van deze twee benaderingen is?

Waarom voelen mensen zich ontevreden?

We hebben ons allemaal minstens één keer in ons leven ergens ontevreden over gevoeld. Er bestaat niet zoiets als een perfect leven. Het probleem ontstaat echter wanneer dit gevoel je leven overneemt. Over het algemeen heeft chronische ontevredenheid te maken met twee dingen:

  • het niet accepteren van de werkelijkheid
  • niet actief werken aan het veranderen van wat we er niet prettig aan vinden

Het geheim dat veel mensen niet weten, is dat beide aspecten cruciaal zijn voor geluk. Het toepassen van slechts één van de twee is een recept voor depressie en onaangename emoties.

Ontevreden man leunt op zijn arm

Wat gebeurt er als je het heden gewoon accepteert?

Stelt je je eens voor dat jouw manier om met ontevredenheid om te gaan bestaat uit het accepteren van alles wat er met je gebeurt. Ook al zijn er dingen in je leven die je in het geheel niet leuk vindt, je besluit om je er niet langer zorgen over te maken. Genieten van het heden zoals het is, is immers een van de sleutels tot geluk.

Daardoor dwing je jezelf om niet na te denken over wat je ongelukkig maakt. Als je baas je slecht behandelt, kijk je de andere kant op. Als je niet genoeg geld hebt om kinderen op te voeden, besluit je er geen te hebben. Hoe denk je dat deze dingen je op de lange termijn zullen laten voelen?

Waarschijnlijk krijg je uiteindelijk het gevoel dat je geen controle meer hebt over je leven. Je zult je voelen als een drijvende boot, en terecht. Acceptatie is een zeer krachtig instrument, maar alleen in twee aspecten:

  • als een startpunt voor verandering (als je niet toegeeft aan je problemen, zal het onmogelijk voor je worden om te werken aan een oplossing)
  • als een manier om te verteren wat je niet kunt veranderen

Bovendien is het waarschijnlijk dat je alles wat je niet leuk vindt ten onrechte “accepteert.” Dit zal uiteindelijk grote problemen veroorzaken.

Reageren zonder je werkelijkheid te erkennen – is dat de sleutel?

Laten we nu eens over het tegenovergestelde scenario nadenken. Stel je voor dat je je zo ongemakkelijk voelt bij je huidige situatie dat je besluit om er hard aan te werken om dit te veranderen. Je lijkt echter niet te accepteren dat je de schuld hebt aan veel van de dingen die deel uitmaken van je huidige realiteit.

Het is goed dat je de koe bij de horens wilt pakken en je situatie wilt veranderen. Je moet echter accepteren dat je deel van het probleem bent geweest, zodat je ook aan jezelf kunt werken. Dit komt omdat een gebrek aan eerlijkheid ten opzichte van jezelf je ertoe zal brengen verkeerde beslissingen te nemen, die je op hun beurt zullen afleiden van wat je wilt.

Vrouw denkt na met gevouwen handen

Hoe ga je om met chronische ontevredenheid

Als je ontevreden bent over je huidige situatie, is de oplossing om de twee voorgaande strategieën te combineren. Als je je goed wilt voelen, moet je zowel accepteren wat er met je gebeurt als actief werken om je realiteit te veranderen. Hoewel dit tegenstrijdig kan lijken, zal het volgende voorbeeld je helpen te begrijpen hoe dit werkt.

Stel je voor dat je een hoge BMI (body mass index) hebt en dat je deze wilt verlagen. Je gelooft ook dat je veel gelukkiger zou zijn als je fit zou zijn.

Nou, de eerste stap is een oprechte dialoog met jezelf aan te gaan, die je zal helpen te beseffen of je dit echt wilt of niet. Eén ding is echter zeker: in beide gevallen zal het ontkennen van wat je echt wilt alleen maar leiden tot het aannemen van strategieën die je in gevaar brengen.

Aan de andere kant zal een dieet en lichaamsbeweging, terwijl jezelf martelt voor het feit dat je jezelf hebt toegestaan om zo dik te worden, je ook niet helpen. Jezelf slecht laten voelen zal je nooit helpen. Daarom, als je echt van jezelf houdt, wat doe je dan?

  • Ten eerste, accepteer dat je niet van je lichaam houdt (of dat je dat wel doet). Je hebt een hoge BMI en je wilt in vorm zijn.
  • Als je dit eenmaal hebt erkent, zorg er dan voor dat je weet dat je huidige situatie niet bepaalt wie je bent als persoon. Waar het om gaat is wat je doet om je realiteit te veranderen.
  • Stel vervolgens een doel en ga aan de slag om dat doel te bereiken. In dit geval, bijvoorbeeld, kun je je eetgewoonten veranderen en beginnen met bewegen. We raden je aan om iemand te zoeken die je vertrouwt en die je kan helpen bij deze overgang.
  • Observeer gedurende dit hele proces objectief wat voor je werkt en verander wat niet werkt. Herinner jezelf eraan dat goede dingen tijd kosten en dat het oké is om je af en toe verslagen te voelen, zolang je niet opgeeft.

Het toepassen van deze vier stappen zal je helpen om je chronische ontevredenheid te overwinnen. Vergeet niet dat het accepteren van je situatie en het werken aan het veranderen ervan twee stappen op dezelfde weg zijn. Het is moeilijk om een intelligent actieplan te bedenken als je je huidige situatie niet van tevoren analyseert en accepteert.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.