Hoe kun je je wilskracht versterken?

Wilskracht is een psychologische vaardigheid die we allemaal kunnen versterken en verbeteren. Het is gewoon een kwestie van weten hoe.
Hoe kun je je wilskracht versterken?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 13 september, 2023

We stellen allemaal doelen voor onszelf gedurende het jaar, en dat doen we vooral in januari en september. Mensen beginnen het jaar supergemotiveerd, maar naarmate het jaar vordert, geven veel van hen hun doelen op. Als je dat wilt voorkomen, moet je leren hoe je je wilskracht kunt versterken!

Je motivatie begint vaak te verzwakken naarmate de dagen verstrijken. Je hebt meer verplichtingen, je bent moe, de opwinding van het begin is er niet meer… Dat is wanneer je van je doelen verwijderd begint te raken. Je moet wilskracht hebben als je niet wilt dat dat gebeurt. Maar wat is het precies? Blijf lezen als je wilt leren wat wilskracht is en hoe je die kunt versterken!

Wat is wilskracht?

Wilskracht is het vermogen van een persoon om vol te houden om een specifiek doel te bereiken. Het betekent het overwinnen van tegenslagen, het vermijden van afleiding en gefocust blijven. Het gaat dus niet alleen om het bereiken van dingen. Het gaat er ook om niet op te geven als het moeilijk wordt.

Twee van de meestvoorkomende voorbeelden zijn stoppen met roken en bewegen. In het begin heb je veel motivatie. Op een gegeven moment zal je waarschijnlijk beginnen met het verzinnen van excuses waarom je beter zou kunnen stoppen. Gelukkig kun je dat soort dingen leren overwinnen als je je wilskracht versterkt.

Effectieve manier om je wilskracht te versterken

Soms realiseer je je eigen krachten niet totdat je geconfronteerd wordt met je grootste zwakte.

-Susan Gale-

Het belangrijkste om te onthouden als je je wilskracht wilt versterken, is dat het een psychologische vaardigheid is die je moet oefenen. Het is iets waar je je hele leven lang aan werkt.

Stel duidelijke, realistische doelen

Veel mensen stellen doelen die onmogelijk te bereiken zijn, omdat ze zichzelf niet genoeg tijd geven of niet de middelen hebben om ze te bereiken. Zo’n onbereikbaar doel is bijvoorbeeld om in een maand zoveel gewicht te willen verliezen als de meeste mensen in een jaar.

Deze doelen lijken in eerste instantie misschien spannende uitdagingen. Als je echter moet gaan nadenken over zaken als je leeftijd en je figuur, begin je je te beseffen dat er een aantal doelen zijn die je niet kunt versnellen. Zo raak je gefrustreerd en wanhopig en wil je liever de handdoek in de ring gooien.

Daarom is het belangrijk om goed gestructureerde en goed gedefinieerde doelen te hebben. Bijvoorbeeld zal het vinden van een voedingsdeskundige om je te helpen een dieet te creëren je helpen om op een gezonde manier gewicht te verliezen.

Scheid taken in subtaken

Als je bijvoorbeeld een opleiding volgt en begint na te denken over alles wat je tijdens het hele jaar moet leren, zal het waarschijnlijk overweldigend lijken. Als je het echter in secties of onderwerpen verdeelt en die van week tot week en van dag tot dag verdeelt, lijkt het een stuk overzichtelijker. Dat is logisch, toch?

Het werkt ook zo voor allerlei andere dingen. Zelfs als je een doel hebt dat je zelf hebt gesteld, kun je het in subtaken verdelen om het makkelijker te maken om het doel te bereiken.

Plan je subtaken met een kalender

De klassieke “Ik zal er morgen aan beginnen” zal niet goed genoeg zijn. Naarmate de weken en maanden verstrijken, begin je je echter gestrest en schuldig te voelen door uitstelgedrag. Je hebt je doelen gesteld en je deeltaken gepland, dus ga aan de slag!

Maak een kalender en een dagplanning voor je subtaken. Gebruik tijdsvakken waarin je realistisch gezien elke subtaak kunt voltooien. Maak ze niet te kort of te lang, en alleen op momenten dat je geen andere verplichtingen hebt. Dit houdt je stress op afstand.

Hoe verder je komt, hoe beter je je je voelt. Je zult de positieve resultaten zien en je zult je goed voelen over hoe je de dingen hebt gedaan. Als je het eenmaal meer een gewoonte hebt gemaakt, hoef je niet zo veel wilskracht te gebruiken. Wat vroeger moeilijk voor je was, wordt een eenvoudige, gewone taak.

Stel een klein aantal doelen

Het is geen goed idee om je agenda te vullen met een heleboel doelen die veel wilskracht vergen. Verdeel je wilskracht over verschillende taken, net als je tijd, want het zijn beide beperkte middelen.

We willen je tot slot nog één ding duidelijk maken. Minder wilskracht gebruiken in je dagelijks leven is een goed teken dat je goed aan het plannen bent.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.