Vijf tips om academische stress tegen te gaan

Vijf tips om academische stress tegen te gaan
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 27 december, 2022

Wanneer de tentamenweek er weer aankomt, willen alle studenten graag dat hun cijfers hun harde werk bevestigen. Hun persoonlijke uitdaging is om al hun tentamens met goede cijfers te halen. Omdat studenten zich hier vaak veel zorgen om maken, moeten zowel ouders als kinderen op de hoogte zijn van een reeks tips die kunnen helpen om academische stress tegen te gaan.

Tegenwoordig is stress een probleem dat chronisch kan worden als het niet op tijd wordt behandeld. De eerste stap naar het verminderen van stress is inzicht krijgen in de redenen die ertoe hebben geleid.

Academische stress tegengaan: maak een planning

Een gebrek aan planning leidt tot academische stress. Door vooruit te plannen voorkomen we namelijk het gevoel dat we onze tijd hebben verspild. Bepalen op welke dag je wat zult doen helpt niet alleen om informatie te internaliseren, maar ook om rusteloosheid en nervositeit te verminderen en maakt het makkelijker om academische stress tegen te gaan.

Je kunt beginnen met het maken van een wekelijks schema. Het is belangrijk om realistisch te zijn en de tijd die je hebt te evalueren, zodat je prioriteiten kunt stellen. Vergeet niet om rekening te houden met andere aspecten die nuttig voor je kunnen zijn, zoals afleiding en rust.

Tijdens tentamenweek hebben we de neiging om minder te slapen, zodat we meer kunnen studeren. Slapen en studeren gaan echter hand in hand en zijn even belangrijk. Slapen helpt de hersenen om te verwerken wat ze gedurende de dag hebben geleerd.

Een planning

Vermijd afleiding

Urenlang van alles moeten lezen en leren is geen gemakkelijke taak. We moeten dan ook afleidingen vermijden. Aarzel niet om alles dat ervoor zorgt dat je je aandacht verliest uit je omgeving te verwijderen.

Kies ten eerste een geschikte plek om te studeren. Je moet je hier op je gemak voelen en alles hebben wat je nodig hebt, zoals je aantekeningen, computer, boeken en pennen. Creëer er vervolgens een prettig, aantrekkelijk en afleidingsvrij klimaat voor jezelf.

Vermijd rumoerige plaatsen, zet je telefoon op stil en laat je niet afleiden door berichtjes. Concentreer je op je verantwoordelijkheden. Vergeet niet dat je al een tijd hebt vastgesteld voor afleidingen – een tijd waarin je meer zult genieten als je alles af hebt.

Neem pauzes

Het is belangrijk om je studietijd te verdelen. Je hoeft niet urenlang te studeren zonder te rusten. Pauze nemen is noodzakelijk, zodat je je hoofd even leeg kunt maken.

Profiteer van deze tijd om je ogen te laten rusten en de spieren te stretchen die de neiging hebben zich aan te spannen tijdens het zitten. Academische stress tegengaan wordt makkelijker als je jezelf ontspanning toestaat.

Je kunt deze pauzes best inplannen. Bijvoorbeeld een paar minuten na het afronden van een onderwerp waar intense concentratie voor nodig was.

Tijdens deze ontspanningsmomenten wordt het aanbevolen om een ​​activiteit te doen die een begin en een einde heeft. Dit betekent dat het een korte fysieke activiteit moet zijn, zoals kleding ophangen of je kamer opruimen.

Meisje aan het hardlopen

Beweeg

De mentale inspanning die we tijdens het studeren moeten leveren, kan ons erg moe en gestrest maken. Het tegengaan van academische stress is essentieel omdat opgebouwde vermoeidheid negatieve effecten kan hebben.

In dit opzicht kan lichaamsbeweging je helpen je routine te doorbreken en je af te leiden van je leerwerk. Bovendien zorgt het voor de vrijlating van endorfines, stimuleert het het geheugen en geeft het ons in het algemeen een beter gevoel.

Als je normaal gesproken dan ook een sport beoefent, stop dan niet tijdens de tentamenweek, want dan heb je het juist het meest nodig. Probeer te wandelen of ga joggen in het park. Contact houden met de natuur zal je namelijk nog meer helpen te ontspannen en tot rust te komen.

Ontspanningstechnieken om academische stress tegen te gaan

Je kunt ook terugvallen op ontspanningstechnieken om academische stress te bestrijden. Tegenwoordig zijn mindfulness-technieken heel populair, omdat ze ons meer bewust maken van de dingen die we doen en ons in staat stellen onszelf op een dieper niveau te leren kennen.

Ze bevorderen ons welzijn, verbeteren ons zelfbeeld en verminderen de bloeddruk en spierspanning. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Luister naar muziek: het verbetert je humeur, stimuleert je hersenen en helpt je om los te koppelen.
  • Diepe of middenrifademhaling: ga liggen, plaats een hand op je buik en concentreer je op je ademhaling.
  • Geleide meditatie: pas middenrifademhaling toe en sluit vervolgens je ogen en concentreer je gedachten op een denkbeeldige scène die een gevoel van vrede, kalmte en rust uitstraalt.

Hoewel deze dingen in het begin misschien te moeilijk lijken, zul je zien dat met een beetje oefening het bestrijden van academische stress makkelijker is dan je dacht.

Vroeg of laat zullen deze dingen automatisch en moeiteloos voor je worden. Deze tips helpen je niet alleen tijdens tentamenweek, je kunt ze ook toepassen op allerlei andere gebieden in je leven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.