Bikram Yoga: kenmerken en voordelen

Bikram Yoga: kenmerken en voordelen

Laatste update: 07 maart, 2019

Miljoenen mensen over de hele wereld doen aan yoga. Er zijn veel verschillende manieren om het te beoefenen. Een yogastijl die begin jaren 1970 populair werd en die een aantal interessante kenmerken en voordelen heeft is Bikram Yoga: yoga in een ruimte die verwarmd is tot 40 °C.

Deze yogastijl is een van de beste om te ontspannen en tegelijkertijd te sporten. De hitte maakt je lichaam flexibeler, waardoor je de bewegingen veel gemakkelijker kunt uitvoeren. Het vermindert ook de pijn die je voelt als je de verschillende houdingen doet.

De stijl begint erg populair te worden in veel westerse landen. Het is echter niet het beste type yoga voor beginners, omdat sommige van de houdingen erg moeilijk zijn.

De oorsprong van Bikram Yoga

Bikram Choudhury is de oprichter van Bikram Yoga. Zijn verlangen naar een betere verbinding met het lichaam begon met een ongeluk. Door dit ongeluk realiseerde hij zich dat het doen van oefeningen in een omgeving met hoge temperaturen de communicatie met het lichaam vergemakkelijkt.

Zijn ontdekking stelde hem in staat om zichzelf volledig te rehabiliteren en de pijn te verminderen die het sporten had veroorzaakt. Zijn resultaten bleven niet onopgemerkt en mensen om hen heen begonnen zijn methode te volgen. Uiteindelijk werden deze mensen de perfecte reclame voor zijn ideeën.

Vrouw doet aan Bikram Yoga

Bikram Choudhury creëerde een nieuwe vorm van yoga die oosterse en westerse kennis combineerde. Sessies duren 90 minuten, waarbij je 26 complete asana’s (houdingen) moet doen. Het omvat ook het doen van ademhalingsoefeningen in een ruimte die verwarmd is tot een zeer hoge temperatuur.

Elke houding is bedoeld om een ​​ander deel van het lichaam te behandelen en bestaat uit evenwicht, ademhaling en stretchen op een mat. De houdingen kunnen moeilijk zijn en vergen behoorlijk wat arm- en beenkracht om ze perfect uit te voeren.

Het is ook de bedoeling dat je lichte, losse kleding draagt als je Bikram Yoga doet. Op deze manier voel je je prettig en ben je in staat om de hoge temperaturen aan te kunnen.

De voordelen van Bikram Yoga

Vrijlaten van gifstoffen

Een van de grootste voordelen van Bikram Yoga is dat het helpt gifstoffen vrij te laten. De hoge temperatuur versnelt dit proces omdat hierdoor je lichaam meer zweet.

Een onderzoek (1) dat werd gepubliceerd in Environment International, verklaarde dat je lichaam zich door te zweten van gifstoffen ontdoet. Mensen die dit soort yoga doen, produceren over het algemeen een liter zweet per sessie. Het is dus het beste om goed te hydrateren vóór elke les en om voor de zekerheid een fles water bij je te houden tijdens de les.

Extreme ontspanning

Hoge temperaturen leiden ook tot spierontspanning. De spieren in je lichaam zullen veel losser en zuurstofrijker zijn, waardoor ze flexibeler worden. Als je herstellende bent van een spierletsel, zal deze warmte tevens helpen je pijn te verlichten.

Geen training vereist

Zowel beginners als ervaren yogi’s kunnen Bikram Yoga beoefenen, maar het is altijd het beste om geleidelijk aan te beginnen. Vooral voor mensen die nog nooit yoga hebben gedaan kan de hitte overweldigend zijn, wat het moeilijker maakt om de oefeningen goed uit te voeren.

Vrouwen beoefenen Bikram Yoga

Enkele waarschuwingen

Hoewel Bikram Yoga een aantal fantastische voordelen heeft, zijn er ook enkele dingen die je moet overwegen voordat je begint. Zo is deze vorm van yoga niet goed voor zwangere vrouwen of mensen die problemen hebben met de bloedsomloop. Onthoud dat door de warmte je bloedvaten verwijden, wat betekent dat je bloeddruk kan dalen.

Ook als je wat ouder bent moet je voorzichtiger zijn met hoge temperaturen. Hoewel er genoeg mensen van boven de zestig zijn die Bikram Yoga beoefenen.

Tot slot is het geen goed idee om deze yogastijl te beoefenen als je verkouden bent of koorts hebt.

Als geen van deze dingen een probleem is, kan het beoefenen van Bikram Yoga enkele verbazingwekkende voordelen hebben, zoals het verminderen van spanning en het in evenwicht brengen van je geest.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.