Ons lichaam praat met ons door middel van pijn en ziekte

Ons lichaam praat met ons door middel van pijn en ziekte

Laatste update: 02 februari, 2018

Verbondenheid met onszelf betekent de tekenen begrijpen die ons lichaam ons stuurt. Ons lichaam praat met ons door pijn en ziekte en, natuurlijk, onze gezondheid. Meestal is hoe we ons lichamelijk voelen een teken van hoe het psychologisch met ons gaat.

Deze verbinding wordt zwakker door de drukte van ons dagelijks leven. We begrijpen niet meer waarom dingen ons overkomen en weten niet hoe we onze balans kunnen herstellen. Beetje bij beetje verliezen we de kunst om onszelf te kunnen lezen.

Dus als pijn en ziekte ontstaan, is het belangrijk om te weten wat ze ons vertellen. Op die manier kunnen we de weg terug vinden naar gezondheid en welzijn.

Ziekte, een weg naar gezondheid

Pijn en ziekte begrijpen betekent dat je er betekenis aan kunt geven. Op die manier kunnen we de oorsprong van de onbalans begrijpen en weer met onszelf in contact komen.

Vrouw die door een raam kijkt en wiens gezicht wordt weerspiegeld in ditzelfde raam

Ziekte is het middel waarmee ons lichaam met ons communiceert. Zo vertelt het ons dat er iets niet goed gaat, dat er iets moet veranderen.

In feite kan het ons dwingen om het ritme van ons leven te veranderen en ons ervan weerhouden om dezelfde stappen te nemen als we tot nu toe hebben gedaan. Op deze manier brengt het een verandering met zich mee – een positieve verandering op weg naar gezondheid.

Als we ziek worden, is het enige wat we kunnen doen beginnen voor onszelf te zorgen. Maar niet alleen door te zorgen voor de lichamelijke symptomen. Ook onze emotionele, psychologische en spirituele symptomen hebben aandacht nodig.

“Het is onze plicht om ons lichaam gezond te houden, anders kunnen we onze geest niet sterk en duidelijk houden.”

-Boeddha-

Verlies van balans

Het leven is in wezen balans, harmonie en gezondheid. Ziekte vertelt ons dat het evenwicht is verloren en dat we het moeten herstellen.

Dit doen we door te zoeken naar een weg naar verandering om onze situatie te verbeteren. We proberen zoveel mogelijk de weg te vinden om onszelf in evenwicht te brengen.

Als onze manier van leven ons ziek maakt, kan een verandering in dit ritme een van de wegen naar evenwicht zijn. Maar helaas is het niet altijd mogelijk.

“De schoonheid van de natuur en de schoonheid van de door de mens gecreëerde culturele omgeving zijn natuurlijk allebei noodzakelijk voor het behoud van de gezondheid van de menselijke ziel en geest.”

-Konrad Lorenz-

Vrouw die een tatoeage heeft van een bloem

Een van de dingen die ons ervan weerhouden om onszelf te leren kennen, is het soort leven dat we leven. De grootste oorzaak van stress is onze ontkoppeling van onze eigen innerlijke zelf.

Want wanneer dit gebeurt, stoppen we met het verzorgen van ons lichaam en onze geest. We stellen onszelf bloot en rekken ons uit tot zover we maar kunnen… Tot er iets breekt.

“Je lichaam hoort alles wat je geest zegt.”

-Naomi Judd-

De waarschuwingssignalen van je lichaam negeren

Lang voor een ziekte ontstaat, begint ons lichaam ons waarschuwingssignalen te sturen in de vorm van symptomen, pijn, ongemak of zwakte.

Maar door deze ontkoppeling tussen ons innerlijk en ons lichaam kunnen we ze niet herkennen.

Deze tekenen zijn erg belangrijk om niet ziek te worden. We hebben ze in ieder geval nodig om de ziekte te verlichten en te behandelen, zodat het niet erger wordt. Het niet opmerken van deze signalen kan betekenen dat ze erger worden, en dat is de eerste stap naar een onbalans in onze gezondheid.

Man die zijn hoofd vasthoudt

Alle ziekten zijn een proces. En zo weten we dat ze de tijd nemen om zich te vormen … tijd die we in ons voordeel kunnen gebruiken. Als we er alleen maar aandacht aan zouden besteden. We kunnen onze gewoonten veranderen of een deskundige bezoeken.

Ons lichaam praat altijd met ons. Elk gevoel, irritatie, pijn of ongezond proces vraagt ons om te veranderen. Of tenminste om ons bewust te zijn van alles wat ons schaadt.

Het verzorgen van ons lichaam, het verzorgen van ons leven

Het is belangrijk om naar onze symptomen te luisteren omdat ze veel te zeggen hebben. We moeten weten hoe we ze kunnen interpreteren. Als het een klein probleem is, kun je het misschien zelf doen; anders kun je om hulp vragen. Laten we de dingen aanpakken bij de wortels van wat ons lichaam pijn doet.

Er zijn een heleboel kwalen die voortkomen uit slechte gewoontes, die we in de loop van ons leven opdoen. Bijvoorbeeld slechte voeding, slechte slaapgewoonten of een slechte houding. Ons lichaam lijdt er ook onder als we leven met stress, verslavingen of excessen, zoals onze werkuren.

Als we proberen ons evenwicht te bewaren, zorgen we voor ons lichaam en ons leven. Over sommige situaties hebben we helaas geen controle. Maar er zijn nog veel meer situaties die we wel kunnen beïnvloeden om een beter leven te leiden.

Laten we werken aan gezonde gewoontes en contact maken met onszelf. Je lichaam zal je bedanken. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.