Let op: je lichaam praat ook!

Let op: je lichaam praat ook!

Laatste update: 03 december, 2017

Je lichaam praat ook, het fluistert, het schreeuwt… Het uit zich hoe het zich kan uiten of hoe we toestaan, soms. Ons bewust zijn van wat het ons probeert te vertellen is altijd een goed idee, aangezien ons lichaam onze geest alle informatie geeft die onze zintuigen vastleggen. Dus hierdoor zijn we verbonden met de buitenwereld en de zenuwen die al deze informatie doorgeven zijn verantwoordelijk voor deze taak van het dragen van waardevolle informatie.

We moeten ons erg bewust zijn van wat het ons vertelt want vaak is het het enige, echte pad naar het oplossen van een situatie. Op deze manier is aandachtig luisteren naar je lichaam een goed onderdeel van de essentie die ons vormt als verschillende en unieke mensen.

En als je erover nadenkt, zul je je zeker een situatie kunnen herinneren waarin je lichaam ongelukkig, geagiteerd en nerveus was en aan een ruimte wilde ontsnappen – fysiek of symbolisch – waarin het zich bevond. Vaak zal je vast hebben gehouden aan een relatie, zij het nu platonisch, romantisch of professioneel, waarin, ondanks het feit dat je bleef, iets je vertelde dat het niet goed zat, dat het niet was wat je nodig had. Dat ‘iets opmerken’, dat vage en soms onwaarneembare gevoel, is deel van ons lichaam.

“Als een persoon zich ongemakkelijk bij iemand voelt, kun je ervan op aan dat er geen echte communicatie plaatsvindt. Zodra iemand zichzelf oprecht uit, zal al deze ongemakkelijkheid wegvloeien”
– Fritz Perls-

Meisje dat voorover gebogen zit want haar lichaam praat en zij luistert

Voorbeelden van hoe ons lichaam zich uit

Hieronder vind je enkele voorbeelden van hoe ons lichaam tegen ons praat, of liever gezegd.. hoe het ons kan vragen om hulp:

  • Het gevoel van een kikker in je keel
  • Het gevoel van een knoop in je maag
  • Plotselinge acné
  • Menstruele stoornis bij vrouwen
  • Hoge bloeddruk
  • Migraines

In feite hebben mensen die het meest vatbaar zijn voor psychosomatische stoornissen ook vaak moeite met het uiten van hun emoties en hierdoor ook met het aanpakken van de problemen die voortkomen uit de onjuiste management van deze emoties. Met psychosomatische stoornissen bedoelen we de organische wonden die een psychologische oorsprong hebben.

Wanneer aan dit type patiënten therapie wordt geboden, worden hun emoties in ogenschouw genomen en worden ze doorgaans geanalyseerd vanuit een somatisch, psychologisch, sociaal en cultureel perspectief. Dus wanneer een persoon niet in staat is om een situatie op te lossen of te accepteren – zij het nu met zichzelf of met anderen – laat dit zijn sporen na op het lichaam en vormt het een ‘cyste’, wachtend op zijn eigenaar om zich bewust te worden van deze wond en om het te repareren zodat het verder kan.

Wrok, een ziekte op de dagelijkse agenda

Wanneer we wrok of rancune opbouwen, schaden we ons lichaam. Wrok is een gevoel dat niet goed gemanaged is, dat niet geuit is en dat door het lichaam van een persoon reist zonder dat het ergens heen gaat, constant ongemak veroorzaakt totdat het wordt opgelost. Het is een open wond die smeekt om geheeld te worden, maar met alle kwetsbaarheid die dat met zich mee brengt.

Hoe kunnen we dit begrijpen in relatie tot ons lichaam? Wrok is als eten dat zwaar op de maag valt, dat ons een opgeblazen gevoel geeft en al het verlangen wegneemt om iets nieuws te proberen. Het is zo ingewikkeld om te verteren dat het ons zelfs een maaltijd of twee laat overslaan, hoe heerlijk het gerecht er ook uit mag zien. Uiteindelijk, zodra we het weten te verteren, zal het ons niet meer ongemakkelijk laten voelen.

Rood hartje met twee oordopjes erop want je lichaam praat ook

“Pijn dat niet wordt geuit met tranen kan ervoor zorgen dat andere organen gaan huilen”
-Francis J. Braceland-

Op deze manier gaat het behandelen van wrok of rancune, aangegeven door het belerende vingertje van onze lichaamssignalen, de natuurlijke dynamiek in ons lichaam herstellen. De vertering van wrok zal de spierspanning laten verdwijnen en zal ons in staat stellen om in een staat van ontspanning terecht te komen waarin ons lichaam zich zoveel beter gaat voelen.

Technieken om te luisteren naar wat ons lichaam ons te vertellen heeft

Er zijn verschillende technieken om je aandacht te richten op je lichaam en zijn manieren waarop het met jou communiceert. Deze technieken vinden hun oorsprong in de boeddhistische meditatie.

Deze technieken streven ernaar om al onze aandacht te focussen op ons lichaam voor een paar minuten per dag om je bewust te worden van elk van de sensaties, emoties, gevoelens etc. die verschijnen, zonder ze te beoordelen. Hen accepteren als deel van de berichten die ons wijze lichaam ons stuurt en die ons in staat stellen om de informatie die verscholen ligt in deze berichten te gebruiken om onze gevoelens van ongemak te elimineren.

Meisje dat met ogen dicht geniet van de zon

“In de wereld zijn met zijn positieve en negatieve kanten, alleen of vergezeld, is onderdeel van een en hetzelfde: zijn in het hier en nu”
-Fritz Perls-

Ons lichaam is werkelijk de rijkste fontein waar we uit kunnen drinken. Iedereen die er in is geboren is echt en oprecht. Ons hoofd, met zijn onmogelijke labyrinten van gedachten en redeneringen, heeft zijn essentie niet verstoord. Als zodanig is ernaar luisteren, luisteren naar onszelf. Het is iets wijzer zijn en leven op een manier die meer geworteld ligt in wie we zijn.

Dus… Laten we luisteren naar ons lichaam, het heeft ons een hoop te vertellen! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.