Vier yogahoudingen om beter te slapen

Vier yogahoudingen om beter te slapen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Alejandro Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Slapeloosheid is een van de meestvoorkomende problemen bij de westerse bevolking. Factoren zoals stress, een slecht dieet en een ongezonde levensstijl, maken het voor veel mensen lastig om zo veel en diep te slapen als ze nodig hebben. Als je jezelf hierin herkent, dan kan dit artikel met vier yogahoudingen om beter te slapen, erg handig voor je zijn.

Natuurlijk zijn er tegenwoordig genoeg middelen beschikbaar om slapeloosheid te bestrijden. Eén ding dat je kunt doen, is bijvoorbeeld bepaalde infusies drinken voor het slapengaan. En je hebt ook altijd de optie om slaappillen in te nemen om slapeloosheid te bestrijden. Toch zijn wij van mening dat yoga misschien wel een van de beste middelen is voor een betere nachtrust.

Het maakt niet uit waar je ook voor kiest, zolang je maar iets doet om dit probleem op te lossen. Slapeloosheid veroorzaakt namelijk niet alleen problemen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, maar het heeft ook een negatief effect op je lichamelijke en mentale gezondheid.

Wat zijn yogahoudingen?

Yogahoudingen, ook wel asana’s genoemd, zijn in principe oefeningen die ontworpen zijn om een gunstig effect op lichaam en geest te hebben. In oosterse landen doen mensen al duizenden jaren aan yoga. Onlangs is het echter ook in Europa en het Westen populair geworden.

Het combineert de voordelen van meditatie met die van lichaamsbeweging. Hierdoor kan het ook een zeer krachtige bondgenoot zijn tegen slapeloosheid.

Yogahoudingen zijn over het algemeen rustige en langzame bewegingen. En omdat yoga je dwingt om je aandacht op je lichaam te richten, kan dit zeer ontspannend zijn. Elke asana heeft echter een ander effect op het lichaam. Ze zijn dus niet altijd gunstig voor hetzelfde. Laten we eens kijken welke asana’s je kunnen helpen om beter te slapen.

Yogahoudingen om beter te slapen

De beste yogahoudingen om beter te slapen

Volgens deskundigen zijn dit de beste yogahoudingen om beter te slapen:

  • De makkelijke houding of Sukhasana.
  • Staande voorwaartse buiging of Uttanasana.
  • Benen tegen de muur of Viparita Karani.
  • Alternatieve neusademhaling of Nadi Shondhana.

Laten we ze eens bekijken.

1. De makkelijke houding

Zoals de naam al aangeeft, is Sukhasana een van de beste yogahoudingen voor beginners. Als je nog nooit yoga hebt geprobeerd maar wel graag van je slapeloosheid af wilt, dan kun je het beste met deze oefening beginnen.

De pose is heel eenvoudig. Ga gewoon in de kleermakerszit zitten (de houding die velen associëren met yoga) en laat je bovenlichaam dan naar voren zakken. Het doel is om je armen en rug zoveel mogelijk te strekken. Als je echt lenig bent, dan kun je waarschijnlijk met je voorhoofd de grond aanraken.

Dit is een van de beste yogahoudingen om beter te slapen, omdat het je hele lichaam ontspant en de heupen opent. Dit zorgt voor een gevoel van welzijn waardoor je sneller in slaap valt.

2. Staande voorwaartse buiging

De tweede asana die we met jullie willen delen heet dan niet ‘makkelijke houding’, maar is alsnog erg simpel om te doen. Ga rechtop staan met je benen uit elkaar. Buig je bovenlichaam vervolgens naar voren en probeer met de palmen van je handen de grond aan te raken. Als je erg lenig bent, dan kun je zelfs proberen om met je onderarmen bij de grond te komen.

Deze houding is niet alleen gunstig tegen slapeloosheid, maar kan ook helpen om andere problemen te bestrijden, zoals stress of hoofdpijn. Bovendien maakt het je benen leniger en sterker.

Yogahoudingen om beter te slapen

3. Benen tegen de muur

Deze yogahouding is ook geschikt voor beginners. Om de asana goed uit te voeren, heb je wel een muur nodig. De voordelen van deze oefening zijn zeer interessant. Doordat je je lichaam ondersteboven houdt, verbetert de bloedsomloop. Dit is weer gunstig om stress te verlichten. En als je minstens vijf minuten in deze houding blijft liggen, helpt het je zelfs om sneller en gemakkelijker in slaap te vallen.

De Viparita Karani is zeer makkelijk om te doen. Je hoeft alleen maar met je rug naar beneden op de grond te gaan liggen, met je billen en heupen tegen de muur aan, en vervolgens je benen omhoog tegen de muur aan te houden. Om je evenwicht te bewaren, kun je je armen naast je neerleggen.

4. Alternatieve neusademhaling

De laatste asana die wij aanraden is een van de meest effectieve ademhalingsoefeningen om slapeloosheid te bestrijden. De oefening wordt ook wel alternatieve neusademhaling genoemd. Het houdt in dat je door één neusgat inademt, terwijl je het andere neusgat dichthoudt. Vervolgens doe je hetzelfde aan de andere kant.

Oefening om beter te slapen

Je kunt deze oefening zowel zittend als liggend doen, zolang de houding maar comfortabel is. Als je het goed doet, zul je hoe dan ook merken dat je lichaam heel snel ontspant.

Yoga biedt allerlei nuttige oefeningen om verschillende mentale en fysieke kwalen tegen te gaan. Deze yogahoudingen om beter te slapen, zijn vooral erg effectief om slapeloosheid te bestrijden. Ze zullen echter ook erg handig zijn als je moeite hebt met in slaap vallen of in slaap blijven.  Wellicht ook interessant voor jou

Yoga voor beginners: het harmoniëren van geest en lichaam
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Yoga voor beginners: het harmoniëren van geest en lichaam

Yoga voor beginners is bedoeld voor mensen die uit nieuwsgierigheid eens een poging willen wagen, of als een alternatieve therapievorm.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.