Hoe je na moeilijke tijden weer geluk in je leven kunt brengen

Omgaan met tegenslag wordt moeilijk als er zoveel problemen tegelijkertijd optreden. Maar wat de situatie ook is, je kunt altijd aan je geluk werken.
Hoe je na moeilijke tijden weer geluk in je leven kunt brengen
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Er zijn momenten in het leven dat je het gevoel hebt dat alles mis gaat voor je. Op deze momenten is het moeilijk om licht aan het einde van de tunnel te zien. Als je echter de moeite neemt om geluk terug in je leven te brengen, word je rustiger en kun je deze moeilijke situatie doorstaan.

Het leven bestaat uit cycli. Sommige zijn positiever dan andere. De enige onweerlegbare waarheid is dat het vrijwel onmogelijk is om op een bepaald moment in je leven geen frustratie, teleurstelling of verdriet onder ogen te zien. Het is echter aan jou of je ervoor kiest om je te laten meeslepen door wanhoop, of wat werk te doen om geluk in je leven terug te brengen.

Waarom gaat geluk verloren?

We hebben allemaal een andere drempel voor emotionele pijn en sommige mensen zijn beter toegerust dan anderen om hun moeilijkheden met optimisme en hoop het hoofd te bieden. Maar als bepaalde aspecten van je leven niet volgens plan verlopen, is het natuurlijk normaal om je verdrietig te voelen.

Stel troost elkaar

Er zijn hoofdzakelijk vier gebieden die je mate van tevredenheid met het leven bepalen:

 • Familie. Goede emotionele banden hebben met je familieleden. Het gevoel hebben dat je erbij hoort, dat je wordt geaccepteerd, gesteund en geliefd.
 • Vrienden. Succesvolle sociale relaties zijn erg belangrijk voor een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Je moet echte vrienden hebben die je waarderen en begrijpen.
 • Partner. In de regel is het aangaan van een relatie een van de fundamentele pijlers van je leven. Het houdt in dat je iemand hebt met wie je gevoelens van liefde, respect en toewijding deelt.
 • Werk. Jezelf in een baan vinden die je haat, kan je humeur aanzienlijk ondermijnen, omdat je daar het grootste deel van je tijd doorbrengt. Aan de andere kant is werkloos zijn een andere ernstige emotionele klap, omdat het je onafhankelijkheid wegneemt en soms je gevoel van persoonlijke waarde aantast.

Te veel pech

Als je persoonlijke situatie in orde is, weet je over het algemeen dat als er iets mis zou gaan, je kunt rekenen op de steun van je omgeving. Als je bijvoorbeeld de relatie met je partner zou beëindigen, zou je op je vrienden en familie kunnen vertrouwen. Aan de andere kant, als er zich een familieprobleem zou voordoen, zou je de steun van je partner hebben.

Er ontstaat echter vaak een probleem wanneer je problemen op meerdere van deze gebieden tegelijkertijd ervaart. Als je bijvoorbeeld je baan verliest terwijl je partner je verlaat en je geen vrienden hebt die je kunt vertrouwen, kun je gevoelens van oprechte angst ervaren.

Je geest zal beginnen af te dwalen en je zult gaan denken aan alles dat niet is gegaan zoals je had gepland. In feite raak je zo verward en gedesoriënteerd dat je niet echt weet hoe je verder moet. Dit is wanneer je negatieve emoties het overnemen en je je machteloos voelt om ze te bestrijden.

Voeten lopend op een weg

Hoe breng je geluk terug in je leven

 • Blijf rustig. Gebruik enkele ontspanningstechnieken om dit te bereiken. Wanneer je je ademhaling onder controle hebt, wordt je geest tegelijkertijd kalm. In paniek zijn zal je onder geen enkele omstandigheid helpen, dus probeer altijd een laag niveau van opwinding te behouden.
 • Accepteer de realiteit. Vechten tegen de stroom zal je alleen maar uitputten en je nog wanhopiger maken. Door te accepteren dat de dingen zijn zoals ze zijn, kun je je perspectief verbreden. Je kunt accepteren dat het nu moeilijk is, maar weet dat het beter zal worden.
 • Accepteren betekent niet opgeven. Het betekent herkennen waar je bent en van daaruit beginnen te handelen. Neem daarom de beslissing om je situatie te veranderen, maar probeer niet alles in één keer op te lossen. Neem de dingen stap voor stap. Elke dag een beetje dichter bij je doel voelen, zal je aanmoedigen om door te gaan.
 • Begin te waarderen en dankbaar te zijn voor wat er nog in je leven is. Hoewel sommige dingen misschien niet werken, zijn andere dat zeker. Leer de kleine dingen in het leven waarderen en vind er geluk in. Op deze manier is er geen ruimte in je geest voor negativiteit.
 • Zorg voor je gedachten, want ze genereren je emoties. Verwissel je zelfvernietigende innerlijke dialoog voor een dialoog die je herinnert aan je sterke punten, een die je motiveert om door te gaan.
 • Zorg voor jezelf. Laat je niet meeslepen door apathie. Doe elke dag kleine activiteiten die lonend voor je zijn. Onthoud aan het eind van de dag dat het leven is als fietsen. Om in balans te blijven moet je vooruit blijven gaan. Wellicht ook interessant voor jou
  Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk
  Verken je geest
  Lees het op Verken je geest
  Je bent verantwoordelijk voor je eigen geluk

  Als je eenmaal ontdekt dat je verantwoordelijk bent voor je eigen geluk, verwacht je niet meer dat anderen het voor je zullen regelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Librán, E. C. (2002). Optimismo disposicional como predictor de estrategias de afrontamiento. Psicothema14(3), 544-550.
 • Fernández Peña, R. (2005). Redes sociales, apoyo social y salud. Perifèria: revista de recerca i formació en antropologia, (3).

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.