Alledaags verdriet, je ongewenste metgezel

Hoewel verdriet een basisemotie is, wordt het niet altijd begrepen. Door te leren begrijpen wat het betekent, kun je betere beslissingen nemen en emotioneel competenter worden.
Alledaags verdriet, je ongewenste metgezel
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Alledaags verdriet schildert het canvas van je leven in grijstinten. Waarschijnlijk zou je willen dat je het wat beter kon accepteren. Om te profiteren van deze specifieke emotie die zo inspirerend is voor zowel kunstenaars, dichters als zangers. Je houdt er echter niet van. Bovendien, als je het ervaart, heb je de neiging om het verdriet nog meer te intensiveren, waardoor het je dagelijkse leven volledig overneemt.

Friedrich Nietzsche zei dat de werkelijkheid soms verschrikkelijk kan lijken. Toch ontdekken we vroeg of laat dat het niet zo ondraaglijk is en accepteren we het gewoon. In feite hebben onze emoties en gevoelens in zekere zin een onverbiddelijke kracht om ons capaciteiten en waarden te schenken waarvan we nooit wisten dat we ze bezaten. Geen van deze staten is nutteloos. Daar hoort ook verdriet bij.

Paul Ekman is een expert op het gebied van het bestuderen van emotie. Hij beweert dat er maar weinig psychologische realiteiten zijn die ons zo scherpstellen als verdriet. In feite is het een emotie vol kracht en doelgerichtheid. Dit komt omdat het ons eraan herinnert dat we actie moeten ondernemen om vooruit te komen.

Het is waar dat dagelijks verdriet dat je voelt vaak ondraaglijk kan zijn. Deze emotie is echter inherent aan het leven zelf. Daarom, als je weet hoe je het moet accepteren en begrijpen, zul je je algehele welzijn verbeteren.

“Verdriet geeft diepte. Geluk geeft hoogte. Verdriet geeft wortels. Geluk geeft takken. Geluk is als een boom die de lucht in gaat, en verdriet is als de wortels die in de baarmoeder van de aarde vallen. Beide zijn nodig, en hoe hoger een boom gaat, hoe dieper hij tegelijkertijd gaat. Hoe groter de boom, hoe groter de wortels zullen zijn. Eigenlijk is het altijd in verhouding. Dat is zijn evenwicht.”

 -Osho-

Een boom in een veld

Leven met alledaags verdriet

Je kunt je afvragen of het normaal is om in je dagelijks leven momenten van verdriet te voelen. Jawel. Momenten van verdriet die komen en gaan gedurende de dag zijn volkomen normaal. Het is echter niet normaal om je permanent verdrietig te voelen in die mate dat het je tegenhoudt.

Toch wordt alledaags verdriet vaak als iets negatiefs ervaren of kan het zelfs worden gezien als een teken van een psychische aandoening. Dit komt voornamelijk door ons instinctieve verlangen om het te vermijden.

Eigenlijk wil je waarschijnlijk gewoon je ogen sluiten en hopen dat het verdwijnt. Inderdaad, als kinderen heb je waarschijnlijk de woorden “wees niet bedroefd” gehoord. Terwijl je eigenlijk had moeten vragen: “Waarom ben je verdrietig?” en vervolgens geholpen om het te verwerken.

Soms zet je jezelf op de automatische piloot in een poging je verdriet te verlichten. Je probeert jezelf af te leiden. Je gaat winkelen, gaat uit met vrienden, gaat naar de film…. Dit is volkomen acceptabel en zelfs aan te raden, maar je luistert niet naar je verdriet en het moet gehoord worden. Door je verdriet het zwijgen op te leggen, zet je ook je vermogen om van het dagelijks leven te genieten tot zwijgen.

Verdriet is niet hetzelfde als depressie

Je moet stoppen met naar verdriet te kijken als een negatieve emotie. In werkelijkheid is het een adaptieve emotie met voordelen. Ideeën over verdriet zijn echter vaak verkeerd. Een van die ideeën, waarschijnlijk de meest voorkomende, is om verdriet te associëren met depressie.

Met andere woorden, te denken dat mensen die aan een depressie lijden “verdrietig” zijn. Verdriet en depressie zijn echter anders. Laten we eens kijken waarom:

Verdriet. Het is een adaptieve emotie die een intrinsiek onderdeel van je leven vormt. Het ontstaat wanneer je teleurstelling, pijn of verlies ervaart. Het kan echter ook voorkomen op momenten van geluk. Sterker nog, op deze intens betekenisvolle momenten worden je zintuigen over het algemeen aanzienlijk verhoogd. Als gevolg daarvan kun je vluchtige momenten van verdriet voelen.

Depressie. Stemmingsstoornissen zoals depressie kunnen je zelfs emotioneel gevoelloos maken. Hierdoor voel je niets. Er is een leegte, een gevoel van diepe apathie. Op andere momenten is er meer dan verdriet, woede, schuld, schaamte en zelfs haat.

Een vrouw die lijdt aan alledaags verdriet

De prijs van alledaags verdriet

Alledaags verdriet, het soort dat de hele dag door komt en gaat, heeft een prijs. Het voelt ongemakkelijk en om die reden probeer je het te laten verdwijnen. Je luistert naar muziek, bezoekt een vriend, leest een boek, gaat winkelen, gaat iets eten. Alles om je af te leiden van het gevoel van verdriet.

Nitika Garg van de Universiteit van New South Wales voerde een onderzoek uit waarin ze concludeerde dat verdriet zowel economische kosten heeft als kosten voor de gezondheid. Dit komt omdat, wanneer mensen zich verdrietig voelen, ze over het algemeen dingen kopen die ze niet nodig hebben of ongezonde voedingsmiddelen eten (rijk aan verzadigde vetten).

Dit zijn veelvoorkomende gedragingen. Ze zijn echter ook schadelijk. Om deze reden, wanneer je je verdrietig voelt, is het het beste om het onder ogen te zien en er niet voor terug te deinzen. Anders zal dit schadelijke gedrag toenemen en permanent worden.

De surfplanktechniek om alledaags verdriet te confronteren

Surfers kennen de enorme uitdaging om een golf het hoofd te bieden. In feite wachten ze er reikhalzend op, maar als het komt, voelen ze een mengeling van angst en rusteloosheid. Hetzelfde gebeurt met verdriet.

Het is je metgezel voor de lange termijn die komt en gaat en wanneer hij aankomt, voel je je angstig. Het heeft echter geen zin om het te vermijden. Je moet het gewoon onder ogen zien, net zoals de surfer naar de golf kijkt.

Surfers hebben in principe twee technieken. Ze kunnen op de golf surfen of een eendenduik maken. De eerste betekent het moment grijpen en ermee rennen. Met de stroom meegaan, begrijpen wat er moet gebeuren en het ook doen. Als het goed is gedaan, gebeuren er goede dingen.

Soms is de golf echter te groot. Op dezelfde manier is je verdriet soms immens. Dit is wanneer surfers de eendenduik gebruiken. Het betekent dat ze met hun board onder de golf door duiken en de golf over zich heen laten gaan.

Daarnaast, als je voor geen enkele keuze staat, moet je gewoon het moment van angst verdragen. Vroeg of laat gaat het weg. Je hoeft het alleen maar te verdragen en onder water te leren ademen. Dan kun je daarna rustig naar buiten komen. Alledaags verdriet is een onderdeel van je leven. Leer er intelligent mee om te gaan. Wellicht ook interessant voor jou

Maken bewolkte dagen jou verdrietig?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Maken bewolkte dagen jou verdrietig?

Voor sommige mensen zijn herfst, winter en bewolkte dagen moeilijke tijden die aanzienlijke emotionele uitdagingen opleveren.
De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.