Als je je verdrietig voelt, stel jezelf dan deze vragen

Wist je dat er een innerlijke wijsgeer bestaat die wacht om jou te vertellen waarom je verdrietig bent? Blijf verder lezen en ontdek meer hierover!
Als je je verdrietig voelt, stel jezelf dan deze vragen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 03 december, 2021

Binnenin elk van ons zit er een wijsgeer die wacht om te spreken. Als je je verdrietig voelt, dan zal die innerlijke wijsgeer jou waarschijnlijk iets vertellen. Je laat jezelf echter niet toe het te horen. Vandaag delen we met jou enkele vragen die je jezelf moet stellen. Het zal je helpen om het wel te horen.

Soms voel je je gewoon verdrietig. Je zoekt dan naar redenen maar je kan er geen vinden. Het leven slaagt er niet in jouw interesse te wekken. Je voelt voor niets enig enthousiasme. Je laat jezelf gewoon gaan alsof de tijd een net geboende vloer is.

Op andere momenten ben je verdrietig maar ken je de redenen. Het kan het gevolg zijn van een verlies, een mislukking, een ontgoocheling of van vele andere dingen. De situatie weegt dan zo zwaar op je dat je niet van het gevoel van verdriet afraakt.

Stel jezelf deze vragen omtrent de redenen waarom je je verdrietig voelt

In het leven zijn er momenten waarop verdriet onvermijdelijk is. Er zijn echter andere momenten waarop je het aan de kant kan vegen. Je weet echter niet hoe. Misschien wil je het zelfs blijven voelen en voeden. Als je je verdrietig voelt, dan is het dus de moeite waard om jezelf enkele vragen te stellen die je kunnen helpen.

“Verdriet is slechts een muur tussen twee tuinen.”

-Khalil Gibran-

Heb ik iets gedaan waarover ik me schuldig voel?

In veel gevallen verdwijnt het verdriet niet omdat een schuldgevoel het in stand houdt. Het ergste is echter dat het schuldgevoel in vele gevallen alleen maar denkbeeldig is. Dan heeft het niets te maken met een reële schuld van jouw kant. Het is eerder een fantasie die we nog niet geïdentificeerd hebben of waaraan we veel aandacht geschonken hebben.

Een schuldgevoel omringt ons vaak als gevolg van een gebeurtenis die anderen of onszelf op een negatieve manier geraakt heeft. Dat is het moment waarop je begint met over dingen te malen die je niet hebt kunnen verwerken. Je laat ze dan ronddraaien in je hoofd. Bovendien weet je ook niet hoe je met de situatie moet omgaan.

Als je je verdrietig voelt, stel jezelf de vraag of je trouw bent aan je wensen

Ben ik trouw aan mijn wensen?

Een andere veelvoorkomende reden voor verdriet is dissonantie. Dit is vooral het geval wanneer je geen specifieke oorzaak kan aanwijzen. Om één of andere reden heb je jouw verlangens, jouw dromen of jouw genegenheid verraden.

Diep binnenin jou veroorzaakt dit een gevoel van leed. Het verdriet is de uitwendige uitdrukking van dat innerlijke verwijt. Diep van binnen is het niet precies verdriet dat je voelt. Je bent daarentegen ontzet en je ergert je aan jezelf. Nog steeds ben je een gevangene van een situatie waarin je iets wil. Je doet echter iets totaal anders.

Ben ik trouw aan mijn overtuigingen?

Dit lijkt op de vorige vraag. In dit geval ligt de klemtoon echter op de tegenstrijdigheid tussen wat je bewust denkt en wat je doet. Misschien ben je bijvoorbeeld getuige van een onrecht. Uit angst, nalatigheid of onzekerheid heb je het echter niet uitgedaagd of de confrontatie ermee aangegaan.

Misschien heb je toegegeven aan het idee, de handeling of het standpunt van een andere persoon. De enige reden was dat je bang was om tegen de stroom in te gaan. Diep van binnen weet je echter dat dit botst met jouw ware overtuigingen. Dit leidt ertoe dat je je aan jezelf ergert. Net als in het vorige geval neemt dit verwijt de vorm aan van verdriet.

Slaap en eet ik goed

Slaap en eet ik goed?

Je verdrietig voelen is niet altijd verbonden met emoties of gedachten. Het heeft immers heel vaak te maken met een buitensporig veeleisende levensstijl of gewoon omdat je niet goed voor jezelf zorgt. Vermoeidheid en een slechte voeding leiden ook tot verdriet, vooral is ze gedurende een lange tijd blijven duren.

Een gebrek aan rust tast onze emoties op een aanzienlijke manier aan. Het simpele feit onvoldoende te slapen zorgt ervoor dat we alles om ons heen als saai en levenloos zien. Op dezelfde manier lijden onze hersenen aan een tekort aan voedingsstoffen wanneer niet op een goede manier eten. Het resultaat is dat dit ons prikkelbaarder en depressief maakt.

Wat kan ervoor zorgen dat ik me beter voel?

Wanneer je je verdrietig voelt, dan is dit misschien de belangrijkste vraag om jezelf te stellen. Soms is het niet gemakkelijk om de antwoorden te vinden op jouw vragen. Deze vraag is echter meestal haalbaar.

Op korte termijn kan een simpele daad als een beetje ontspannen, een wandeling maken of weggaan uit een bepaalde omgeving helpen. Op lange termijn kunnen andere acties wellicht de juiste keuze zijn: van baan veranderen, hangende kwesties met jouw partner oplossen of een hulpverlener raadplegen.

Je verdrietig voelen is op zich niet slecht of goed. Het is iets dat we allemaal nu of in de toekomst zullen ervaren. Bovendien is het een gevoel dat steeds opnieuw terugkeert. Vaak zal je de indruk hebben dat het je nooit verlaat. Het is tijd om stil te staan en te proberen te bepalen waar het vandaan komt.

Misschien is er iets dat worstelt om naar de oppervlakte te komen. Als je het naar buiten laat komen, dan voel je je wellicht beter.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Franco, B. E. R., & Aragón, R. S. (2010). Rastreando en el pasado… formas de regular la felicidad, la tristeza, el amor, el enojo y el miedo. Universitas psychologica, 9(1), 179-197.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.