Alles over negatieve emotionaliteit bij depressie

De negatieve emotionaliteit waaraan mensen met een depressie lijden, bewijst hoe diep complex deze aandoening is. Negatieve emotionaliteit verwijst naar het niet kunnen voelen. alles op een negatieve manier voelen en gevoelens van volledige hopeloosheid ervaren.
Alles over negatieve emotionaliteit bij depressie

Laatste update: 31 augustus, 2021

Negatieve emotionaliteit bij depressie is als een zwarte wolk vol schuldgevoel, woede, onbehagen en verdriet. De patiënten voelen dat er geen uitweg is. In feite is het een vermoeiend gevoel van hopeloosheid, waarbij ze volledig verdwaald raken en maandenlang verankerd raken in hun stemmingsstoornis.

Negatieve emotionaliteit verwijst niet alleen naar gevoelens van negativiteit en onbehagen. Het betekent ook “niets voelen.” De patiënt ervaart anhedonie, wat het onvermogen is om plezier, interesse of motivatie te voelen.

Depressie is een van de meest complexe psychische stoornissen. Het is niet alleen zich verdrietig voelen en niet uit bed willen komen. In feite haten degenen die aan een depressie lijden zichzelf. Ze ervaren ook schuldgevoelens en absolute hopeloosheid.

Een vrouw kijkt naar de regen

Negatieve emotionaliteit bij depressie

Een zware depressie is een van de meestvoorkomende psychische stoornissen. Het is echter nogal verontrustend dat veel mensen nog steeds aannemen dat depressie alleen maar verdriet betekent.

Als mensen bijvoorbeeld niet naar hun werk willen gaan of voortdurend ruzie hebben met hun partner, realiseren ze zich misschien niet dat dit niet alleen een slechte periode is waar ze doorheen gaan of eenvoudige werkgerelateerde stress.

Negatieve emotionaliteit bij depressie is als een psychologisch filter dat de geest leidt om de werkelijkheid op een schadelijke manier te zoeken en te verwerken. Verder spelen andere factoren zoals een externe lotsbepaling een rol. Dit is wanneer iemand denkt dat ze niets kunnen beheersen. Ze ervaren ook terugkerende negatieve gedachten en een extreem laag zelfbeeld.

Watson en Tellegen stelden in de jaren tachtig voor het eerst het model van negatieve emotionaliteit voor. Hun studie suggereerde dat dit werd verklaard door drie factoren: negatief valentie-effect, anhedonie en fysiologische veranderingen.

Negatieve valentie-emoties bepalen niet alleen de manier waarop je de werkelijkheid verwerkt, maar ook de manier waarop je ziet en voelt.

 Schuld en woede bouwen de gevangenis van depressie

Dit is een merkwaardig feit. We weten dat degenen die een relatie hebben meegemaakt die werd gedomineerd door fysieke en psychologische mishandeling, een hoger risico lopen op het ontwikkelen van een depressieve stoornis.

De theorie van negatieve emotionaliteit laat zien dat niet alleen verdriet of hopeloosheid tot depressie leidt. Boosheid en schuldgevoel kunnen er ook toe leiden.

Studies uitgevoerd door de afdeling psychologie van de Universiteit van de Balearen bevestigen dit feit. Ze ontdekten dat vrouwen die het slachtoffer waren van huiselijk geweld aan deze emoties moesten werken. Aan de ene kant voelen ze zich schuldig omdat ze de relatie niet eerder hebben beëindigd. Aan de andere kant zijn ze boos over alles wat ze hebben meegemaakt.

Negatieve emotionaliteit bij depressie en introspectie

Zoals we hierboven al vermeldden, is een kenmerk van depressie hulpeloosheid. Mensen met een depressie voelen een gebrek aan controle over hun omgeving en het gevoel dat, wat ze ook doen, er niets verandert. Bovendien is introspectie een even invloedrijke factor van negatieve emotionaliteit bij depressie.

Introspectie verwijst naar de volgende processen:

  • Gevoelens van eenzaamheid. De patiënten hebben het gevoel dat niemand begrijpt wat ze doormaken.
  • Nutteloosheid. Ze hebben het gevoel dat ze voor niemand nuttig zijn.
  • Constante prikkelbaarheid. Alles stoort of irriteert hen.
  • Hopeloosheid. Dit is het eeuwige leidmotief van depressie. De patiënten denken dat het morgen niet beter zal zijn en dat er geen oplossingen zijn voor hun problemen.
Een vrouw die er depressief uitziet

Anhedonie

Mensen met een negatieve emotionaliteit voelen hun directe realiteit niet, ze reageren er niet op en voelen zich er niet mee verbonden. Ze zijn echter niet catatonisch. In plaats daarvan voelen ze zich geen deel meer van het dagelijks leven.

Anhedonie, apathie en abulia beschrijven deze realiteiten waarin mensen geen plezier, enthousiasme of motivatie ervaren. Bovendien kunnen ze geen beslissingen nemen of reageren op hun omgeving.

Je moet nooit aannemen dat depressie niets meer is dan verdriet. In feite is het een multifactoriële aandoening die zich bij verschillende mensen op verschillende manieren manifesteert.

Om deze reden is het essentieel om je te concentreren op de emotionele aspecten van deze toestanden van constante opwinding of psychosomatische ziekten die niet reageren op medicijnen.

Zoals Federico García Lorca zei, is het meest verschrikkelijke gevoel dat van dode hoop. Om deze reden, als je het gevoel hebt dat je een van de symptomen ervaart die we in dit artikel hebben genoemd, aarzel dan niet om professionele hulp te vragen. Wellicht ook interessant voor jou

Schuld, schaamte en trots – zelfbewuste emoties
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Schuld, schaamte en trots – zelfbewuste emoties

Schuld, schaamte en trots zijn emoties die verband houden met iemands zelfgevoel en ontstaan uit een reeks interne beoordelingen.  • Tackman AM, Sbarra DA, Carey AL, Donnellan MB, Horn AB, Holtzman NS, Edwards TS, Pennebaker JW, Mehl MR. Depression, negative emotionality, and self-referential language: A multi-lab, multi-measure, and multi-language-task research synthesis. J Pers Soc Psychol. 2019 May;116(5):817-834. doi: 10.1037/pspp0000187. Epub 2018 Mar 5. PMID: 29504797.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.