Ruzie met je partner: hoe doorsta je dat?

Leer in dit artikel hoe je een ruzie met je partner doorstaat en je je relatie gezond houdt! 
Ruzie met je partner: hoe doorsta je dat?

Laatste update: 03 april, 2019

Lees in dit artikel om te weten waarom het belangrijk is om ruzie met je partner te doorstaan. Het is onmogelijk om conflicten in een relatie te vermijden. Jullie zijn uiteindelijk twee verschillende individuen. Maar het probleem is niet zozeer het feit dat mensen ruziemaken. Het probleem is dat veel mensen niet weten hoe ze met ruzie om moeten gaan.

Relaties beginnen met een fase van verliefdheid. Zolang je in deze periode zit, is alles prachtig en ben je continu gelukkig en je voel je absoluut fantastisch. Je maakt je totaal geen zorgen en niets kan je humeur bederven.

Eigenschappen van de ander die je wellicht minder prettig vindt, zijn van ondergeschikt belang aan je opwinding. En alles wat je wilt is dichtbij diegene zijn.

Maar aan die periode komt altijd een einde en gaat over in een stabielere, en realistischer fase. In deze fase begin je je echt aan te passen aan de relatie. Bovendien ga je je realiseren dat je partner niet perfect is. Zoals alle mensen, heeft diegene ook minder leuke eigenschappen.

Hoe begint een ruzie met je partner?

Behalve het feit dat jullie twee verschillende persoonlijkheden zijn en over bepaalde onderwerpen van mening zullen verschillen, spelen er ook externe factoren mee. Dit zijn onder meer familie, werk, vrienden en geld . Natuurlijk kan samen leven ook een grote bron van spanning zijn binnen een relatie.

ruzie met je partner praten met je handen

Het is heel normaal en noodzakelijk om af en toe ruzie te maken. Het geeft je de kans om je gevoelens te uiten en om je relatie verder te ontwikkelen. Als een koppel nooit ruzie maakt, dan komt dat waarschijnlijk om dat één van de partners te onzeker of te bang is om een mening te geven. Maar dat is niet gezond.

Aan de andere kant is het ook problematisch als een stel constant ruzie aan het maken is.

Je kunt ruzies en meningsverschillen gebruiken om je relatie te ontwikkelen. Maar je moet wel weten hoe je een ruzie met je partner kunt doorstaan door dingen af te spreken of een compromis te sluiten. Lees verder voor een paar strategieën die kunnen helpen om dit te bereiken.

Als je rustig blijft in dat ene moment van boosheid, ontsnap je aan honderd dagen van berouw.

-Chinese spreuk-

Hoe doorsta je een ruzie met je partner?

Identificeer het probleem en jouw gevoelens daarover

Een ruzie gaat niet altijd over de ander omdat het vaak betekent dat er iets met jou aan de hand is. Er is iets gebeurd waardoor jij je minder voelt en je de behoefte hebt om je “af te reageren” op iemand. En die iemand is toevallig jouw partner. Voordat je dit laat gebeuren, kun je bij jezelf nagaan wat er aan de hand is en waarom je je zo voelt.

Weet hoe je jouw gevoelens en emoties kunt uiten

Als je eenmaal weet waarom je je zo voelt, dan is het belangrijk om te weten hoe je die gevoelens kunt uiten. Vervang beschuldigingen met een persoonlijke uitspraak. In plaats van te zeggen “Ik kan niet geloven die je dit niet hebt gedaan” zou je ook kunnen zeggen “Ik voel me gefrustreerd als je dat niet doet.”

Mensen reageren vaak veel positiever wanneer je ze niet beschuldigt. Dus als je hen uitlegt hoe je je voelt, dan zullen ze het beter begrijpen. Dan kunnen ze met je meevoelen, en een positieve oplossing voor het conflict vinden.

ruzie met je partner en handen vasthouden


Laat je niet door je boosheid beheersen en wees nooit respectloos

Als je verdriet hebt, of je gaat door een dal, dan kunnen je emoties best weleens gaan overheersen. Tijdens deze periodes kunnen je emoties de overhand krijgen als je geen strategieën hebt om jezelf in de hand te houden. Ze maken je minder ontvankelijk en kunnen je laten afreageren op je geliefden zodat je hen pijn doet. En dit maakt de dingen juist erger.

Eerlijk gezegd is het beter om dan een wandeling te maken, of te zingen en dansen, te bewegen of iets te doen waardoor je ontspant. Daarna kun je terugkomen en de problemen bespreken in een heldere, kalme stemming.

Begin een gesprek en kom tot overeenstemming

Je kunt alleen tot overeenstemming komen als je je openstelt voor een opbouwende dialoog met je partner, waarin je rustig jouw bedenkingen uitlegt. Dit zal je relatie verbeteren en zal jullie beiden helpen om te groeien.

Zet je trots aan de kant en sta je zelf toe om meelevend en open te zijn. Leren om te gaan met ruzie met je partner zijn essentiële onderdelen voor het behouden van een gezonde relatie met degene waar je zoveel van houdt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Díaz Morfa, J. Prevención de los conflictos de pareja. Editorial Desclée de Brouwer

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.