Op welke gebieden maakt een stel het vaakst ruzie?

Op welke gebieden maakt een stel het vaakst ruzie?

Laatste update: 27 februari, 2019

Veel van de stellen die naar therapie gaan, doen dat omdat ze niet gelukkig of tevreden zijn met hun relatie. Een stel gaat echter soms naar therapie zonder te weten of ze echt een probleem hebben of dat ze slechts een moeilijke periode doormaken en moeten wachten tot de storm voorbij is.

De meeste stellen die professionele hulp zoeken, doen dit omdat ze aanzienlijke problemen ervaren. Maar tegelijkertijd zijn het mensen die goed samenwerken op verschillende gebieden van hun relatie. Dit betekent dat deze paren problemen hebben op sommige gebieden van hun relatie, maar niet in andere.

Dit brengt verwarring en twijfel met zich mee over het al dan niet hebben van problemen met hun partner of met hun individuele leven.  Vanwege dit alles zal dit artikel de vijf verschillende gebieden die therapeuten gebruiken in relatietherapie uitleggen.

Dit om de problemen van een stel te identificeren en te onderzoeken in welke gebieden hun problemen zich bevinden. Ook kan deze manier om de relaties van stellen te analyseren je helpen om dingen uit te zoeken met je partner.

De vijf diagnostische gebieden waar therapeuten relatieproblemen bij stellen vinden

1. Vriendschap: laat je partner een van je beste vrienden zijn

Dit gebied verwijst naar het zien van je partner als een vriend. Dit betekent dat je je gevoelens, dagelijkse ervaringen, zorgen en verlangens met je partner moet delen. Vriendschap is nodig om een ​​stel goed te laten functioneren.  Sterker nog, veel tevreden stellen refereren naar vriendschap als de lijm die hun relatie bij elkaar houdt.

Vriendschap in je relatie

Bovendien kan vriendschap in de relatie bestaan ​​voordat de relatie romantisch wordt. Het kan zich ook tegelijk ontwikkelen met een romantische relatie. Om een ​​vriendschap te ontwikkelen, kunnen jullie samen activiteiten ondernemen en elkaars smaken, hobby’s en waarden ontdekken. Dit zijn allemaal ingrediënten die de relatie helpen werken.

“Eerste liefde is slechts een beetje dwaasheid en veel nieuwsgierigheid.”

-George Bernard Shaw-

Een van de eerste evaluaties die de therapeut doet in relatietherapie is kijken of de partners vrienden zijn, omdat dit gebied nauw verwant is met vertrouwen. Vergeet niet dat vertrouwen een gevoel is dat zich enkel beperkt tot een relatie. Het zou eerder in een relatie moeten bestaan ​​omdat de twee samen gaan.

Als de relatie van het koppel niet goed is, zullen er een paar problemen zijn. Deze kunnen geworteld zijn in een gebrek aan vertrouwen. Dit zal zich manifesteren als een algemeen gevoel van afstand. Je hoort jezelf misschien zeggen dat je partner een vreemde voor je is.

Dus, wanneer er geen vriendschapslijm is om de relatie bij elkaar te houden, wordt het veel waarschijnlijker dat een relatie faalt. Waarom? Omdat des te betere vrienden de partners zijn, des te meer begrip, assertiviteit en medeplichtigheid ze zullen hebben in de relatie.

2. Intimiteit: de kunst om quality time samen door te brengen delen zonder afleiding

Soms zien we dat een stel problemen ervaart met hun vriendschap, maar hun niveau van intimiteit erg sterk is. We zien intimiteit als de quality time die het stel samen doorbrengt waar verbale uitingen van affectie en liefde worden gedeeld. Intimiteit omvat ook momenten waarop mensen oprecht zijn en hun diepste ideeën, emoties en verlangens delen met hun partner.

Het is heel belangrijk dat een stel tijd samen heeft. Dit wordt echter bemoeilijkt door verantwoordelijkheden van kinderen, werk en gezin.

Om deze redenen kunnen kinderen en relaties met andere familieleden (iemands ouders of familie, enzovoort) maken dat een van de partners een gebrek aan privacy ervaart. Ze kunnen ook het gevoel krijgen dat ze niet de aandacht krijgen die ze verdienen.

Privacy samen

Hierdoor kunnen er, als een van de partners niet tevreden is met het huidige niveau van intimiteit van de relatie, problemen ontstaan.  De partner kan zich op afstand en onbelangrijk voelen.

Dit alles zorgt voor een negatieve houding in het dagelijks leven en de partner zal hoogstwaarschijnlijk geïrriteerd raken en zich niet gewaardeerd voelen. Dit zal negatieve gevoelens bevorderen die moeilijk weg gaan.

3. Wees een team: duw de auto in dezelfde richting

Het gevoel dat jij en je partner een team zijn, is essentieel voor de relatie. Wanneer een van de twee partijen van mening is dat hun partner niet genoeg moeite doet om zijn of haar leven als koppel te combineren, levert dit problemen op. Beide partners zouden gedeelde inspanningen op prijs moeten stellen.

Ze moeten dezelfde dagelijkse taken en verantwoordelijkheden voor het gezin delen, zodat ze elkaar kunnen ondersteunen.  Het komt echter regelmatig voor dat een partner een ongelijkheid ervaart en het gevoel heeft dat hij degene is die al het werk en alle moeite doet.

Dit verhoogt de kans op problemen. De persoon die voelt dat ze al het werk aan het doen zijn, zal het gevoel krijgen dat de ander een last is die stress en ontevredenheid veroorzaakt.  Daarom moet de therapeutom te diagnosticeren of er problemen op dit gebied zijn, een paar verschillende aspecten bekijken.

Er moet gepraat worden over de verdeling van taken thuis en de inspanningen van beide partners moeten worden besproken.  De therapeut moet ook het initiatief  dat genomen wordt door elke persoon onderzoeken door te bespreken hoe vaak hij of zij aanbiedt om tijd door te brengen of ondersteuning te bieden aan zijn/haar partner.

“Liefde claimt geen bezit, maar geeft vrijheid.”

-Rabindranath Tagore-

Elkaar ondersteunen

4. Passie en seksualiteit: het verschil tussen een stel of beste vrienden zijn

Er moet passie en seksualiteit aanwezig zijn in een relatie. Zonder deze aspecten, heb je gewoon een goede vriendschap. Op deze manier zul je echter nooit een perfecte romantische relatie hebben. Het is duidelijk dat een stel groot belang zou moeten hechten aan passie en seksualiteit.

Echter, passie en seksualiteit neigen te vervagen met de jaren. Dit is een natuurlijk onderdeel van de evolutie van het stel en is vaak een aanpassing aan de eerste tekenen van fysieke beperkingen.  Zolang er echter interesse is om de vlam levend te houden, is het hebben van een goede seksualiteit mogelijk, zelfs met enkele beperkingen.

Seksualiteit en passie

5. Toewijding voor het alledaagse: gedeelde projecten hebben en voor elkaar zorgen

Toewijding tussen geliefden gaat, psychologisch gezien, veel verder dan een verbale of formele verbintenis van trouw en respect. Als we het in relatietherapie hebben over toewijding, bedoelen we de betrokkenheid van elke partij bij de toekomstige en gedeelde projecten van de relatie.

Dus als we een stel zien dat elke keer dat ze een probleem of discussie hebben uit elkaar gaat, hebben we te maken met een stel zonder toewijding of met een lage toewijding.

Een lage toewijding bij een stel laat zien dat er problemen zijn op dit gebied. Dit is een delicate kwestie, omdat langdurige relaties meestal een sterke toewijding vereisen om te kunnen evolueren en moeilijkheden te overwinnen.

Toewijding bij een stel

Tot slot is een van de voordelen van dit diagnostische systeem dat het ons laat zien waar en hoe we in de relatie kunnen ingrijpen. Terwijl de therapeut de diagnose stelt, kunnen de partners gemakkelijk de gebieden ontdekken waaraan ze moeten werken. Dus als je het moeilijk hebt in je relatie, moet je deze vijf gebieden verkennen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.