Maken bewolkte dagen jou verdrietig?

Maken zonnige dagen je euforisch? Voel je je depressief als het buiten bewolkt en regenachtig is? Ontdek in het artikel van vandaag waarom dit gebeurt.
Maken bewolkte dagen jou verdrietig?
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

Ben jij een van die mensen die altijd veranderingen in het weer opmerkt? Brengen bewolkte dagen je in een slecht humeur? Maak je geen zorgen, je bent namelijk niet de enige. Veel mensen voelen zich verdrietig op grijze, donkere dagen. Dit fenomeen heeft zowel een biologische als een psychologische verklaring.

Het is belangrijk om duidelijk te maken dat niet iedereen deze weersgerelateerde stemmingswisselingen ervaart. Sommige mensen genieten juist van regenachtige dagen, lagere temperaturen en de levensstijl die dit soort klimaat vereist. Voor andere mensen zijn herfst en winter echter moeilijke maanden die aanzienlijke emotionele uitdagingen opleveren.

Maken bewolkte dagen jou verdrietig

Waarom maken bewolkte dagen jou verdrietig?

Neurobiologie

Onthoud dat vanuit biologisch standpunt het lichaam functioneert volgens circadiane ritmes, die je slaapcycli reguleren. We zouden kunnen zeggen dat het lichaam zichzelf elke dag synchroniseert op basis van het zonlicht dat het ontvangt.

Meer licht is een signaal naar je lichaam dat er een nieuwe dag aanbreekt. Minder licht daarentegen vertelt je lichaam om zich voor te bereiden op het einde van de dag en te rusten. Ook spelen twee belangrijke stoffen een sleutelrol in dit proces:

  • Melatonine wordt in je lichaam aangetroffen in verschillende concentraties op basis van hoeveel of hoe weinig zonlicht je lichaam krijgt. Als het buiten donker wordt, geeft je lichaam meer melatonine af, waardoor je ontspant en slaperig wordt. Je lichaamstemperatuur daalt en bereidt zich voor op slaap. Grijze, bewolkte dagen met weinig zonlicht brengen hetzelfde proces in gang. Daarom voel je je apathisch en lusteloos. Je lichaam maakt zich op om naar bed te gaan.
  • Serotonine is de neurotransmitter voor geluk. De aanwezigheid ervan activeert je, verbetert je humeur en geeft je een sociaal gevoel. Het helpt ook om het aantal negatieve gedachten dat je zou kunnen hebben te verminderen. Een gebrek aan zonlicht verlaagt de seratoninespiegel echter aanzienlijk. Daardoor voel je je eerder verdrietig, nostalgisch en somber.

Psychologie

Dat gezegd hebbende, zijn deze chemische veranderingen niet direct verantwoordelijk voor het verdrietig voelen op bewolkte dagen. Het zijn die veranderingen in combinatie met de cognitieve en gedragsveranderingen die je ervaart. Met andere woorden, je gedachten en gedrag ondersteunen het verdriet en de apathie die je voelt.

Mensen die stemmingswisselingen ervaren als gevolg van het weer, hebben de neiging om op bewolkte, koude en regenachtige dagen naar binnen te keren. Ze worden minder actief, meer eenzaam en meer gericht op disfunctionele denkpatronen. Ze verminderen hun sociale contact aanzienlijk en hun innerlijke dialoog wordt pessimistisch.

Seizoensgebonden depressie

De mensen die aan een seizoensgebonden depressie lijden, ervaren tot op zekere hoogte de typische symptomen van een depressieve stoornis tijdens de herfst en winter. Gelukkig verdwijnen de symptomen in het voorjaar en de zomer.

Tijdens de meest grijze maanden, wanneer bewolkte dagen het meest voorkomen, voelen ze zich verdrietig en lusteloos, hebben ze moeite met slapen en verandert hun eetlust.

Mensen met een seizoensgebonden depressie voelen zich pessimistisch en hopeloos over de toekomst. Ze kunnen zich ook prikkelbaar voelen en gedachten over schuld en verwijten voeden.

Een veelvoorkomende behandeling voor seizoensgebonden depressie is fototherapie. Fototherapie is blootstelling aan helder kunstlicht (Engelse link), gedurende een bepaalde tijd per dag om het effect van gebrek aan zonlicht te minimaliseren. Hoewel dit voor sommige mensen goed werkt, werkt het niet altijd.

Man voelt zich depressief in deze donkere dagen

Wat moet je doen als bewolkte dagen je verdrietig maken?

Omdat je het weer niet kunt veranderen, moet je je concentreren op de cognitieve en gedragsfactoren die je wel onder controle hebt. Als je hebt gemerkt dat je je verdrietig voelt op grijze dagen, doe dan bewust je best om niet ten prooi te vallen aan apathie en pessimisme.

Probeer je lethargie te overwinnen en kom in beweging. Doe dingen die je leuk vindt, zowel binnen als buiten. Organiseer bijeenkomsten met familie en vrienden of besteed meer tijd aan een hobby die je steeds maar op de achtergrond hebt gedrukt.

Je moet ook op je gedachten letten en ingrijpen als je merkt dat ze negatief worden. Vraag vooral om hulp (Engelse link) als je het gevoel hebt dat je het niet alleen kunt doen. Wellicht ook interessant voor jou

Gevoelens van leegte en eenzaamheid bij kinderen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Gevoelens van leegte en eenzaamheid bij kinderen

Gevoelens van leegte en eenzaamheid en gebrek aan motivatie leiden vaak tot groot ongemak bij volwassenen, maar ook bij kinderen!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gatón Moreno, M. A., González Torres, M. Á., & Gaviria, M. (2015). Trastornos afectivos estacionales,” winter blues”. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría35(126), 367-380.
  • Golden, R. N., Gaynes, B. N., Ekstrom, R. D., Hamer, R. M., Jacobsen, F. M., Suppes, T., … & Nemeroff, C. B. (2005). The efficacy of light therapy in the treatment of mood disorders: a review and meta-analysis of the evidence. American Journal of Psychiatry162(4), 656-662.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.