Apathie: Wat als je 's ochtends je bed niet uit kunt komen?

Apathie: Wat als je 's ochtends je bed niet uit kunt komen?
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 11 juli, 2018

Op een gegeven moment is het iedereen overkomen: apathie. Er zijn die dagen dat je gewoon niet wilt opstaan. Het kan zijn omdat je met veel verschillende problemen te maken hebt, of omdat je een soort pijn hebt die je niet kunt oplossen. Het kan zelfs zijn dat je hele leven saai is geworden, maar er niet aan kunt ontsnappen.

Het laatste wat je wilt op zo’n dag is dat er iemand komt om je op te vrolijken. Zo ingewikkeld is deze emotionele staat. Je hebt motivatie nodig, maar je duwt alles weg wat je dat zou kunnen geven. Je wilt eigenlijk gewoon niet uit bed komen, je wilt in een permanente staat van inactiviteit blijven. Dan slaap je of blijft half wakker, maar hoe dan wil je je dag absoluut niet beginnen. Dit is een teken van apathie.

Misschien is dat uiteindelijk niet zo erg. Of misschien is het gewoon een mentale toestand die is als een zeer extreme manier van stoppen. Misschien heb je een tijdje moeten stoppen, maar je hebt het gewoon nooit herkend. De dagen dat je niet wilt opstaan zijn een geweldige kans om de confrontatie aan te gaan met wat er allemaal gaande is.

“Enthousiasme is de elektriciteit van het leven. Hoe krijg je het? Je bent enthousiast totdat je er een gewoonte van maakt.”

Gordon Parks

Vrouw starend uit raam

Je wilt niet opstaan, dus je neemt een pauze

Het is oké, en het is zelfs een goed idee om jezelf wat ruimte te geven op de dagen dat je gewoon niet wilt opstaan en de apathie toeslaat. Het is zeker een goed idee om even te pauzeren. Waarschijnlijk is dit waar je hersenen om hebben geschreeuwd, maar je wilde gewoon niet luisteren. In het leven kun je niet altijd doen wat je wilt, maar er zijn momenten dat het echt belangrijk is om je verlangens hun zin te geven.

Wat niet oké is, als je verdrietig bent, is om overdag helemaal niet op te staan. Of om even op te staan en weer naar bed te gaan. Het is niet goed, want het betekent opgeven en een stap dichterbij een depressie komen. Als je het steeds weer laat afweten, begin je met het doorsnijden van banden, met problemen op je werk en je raakt verstrikt in een spiraal van apathie waar je niet zo makkelijk uitkomt.

Daarom is het het beste om even te pauzeren. Maar vergeet niet dat het alleen een pauze is als je het even doet, niet lang. Er is iets aan de hand en je moet nadenken over wat het is. Je moet uitzoeken waarom je een dag hebt waar je niet wilt opstaan. Probeer een uitweg te vinden, ook al is die maar gedeeltelijk, voor je situatie.

De eerste stappen

Je wilt vandaag niet opstaan, maar het moet wel. Slaap wat langer als je wilt, maar laat dat niet te ver gaan. Dit is het eerste doel dat je jezelf moet geven op een van dit soort dagen. Het is ook de eerste prestatie die je zult behalen als het gaat om het afschudden van deze staat van apathie.

Geef jezelf een aantal stappen om na afloop te nemen. Sta op, neem een douche, en kleed jezelf aan. Dit zijn allemaal doelen die je kunt bereiken. Als je echt wilt dat jijzelf en je leven beter worden, is dit een goede plek om te beginnen. Probeer een manier te vinden om ervoor te zorgen dat het geen invloed heeft op je werk of je studie. Dat is heel belangrijk. Als je pauze je problemen alleen maar erger maakt, kan het ‘s ochtends nog moeilijker worden om op te staan. Maar als je het toch moet uitstellen, markeer dan een datum op de kalender zodat je een einde in zicht ziet.

Als je eenmaal over deze praktische problemen heen bent, moet je jezelf niet thuis afsluiten. Als je van lezen houdt, is het beter om het in een park dat vol is met aanstekelijk gelukkig jonge kinderen te doen. Het gaat erom dat je je in een omgeving bevindt die er niet aan herinnert dat je het huis nog steeds moet schoonmaken.

Douchen

Controle nemen over de apathie

Als je het punt hebt bereikt dat je buiten bent in een rustige, groene omgeving, en je hebt de belangrijkste bron van je apathie  geïdentificeerd, dan hebben we goed nieuws: je bent begonnen om de controle over de situatie in handen te nemen. Maar laat het daar niet bij. Je hebt een weg te gaan.

Kijk naar alle alternatieven die je hebt als het gaat om het oplossen van datgene waar je zo onder lijdt. Bedenk of het de eerste keer is, of dat het al eerder is gebeurd. Gebeurt het vaak? Is het intens? Heb je het gevoel dat er iets anders is dat je gewoon niet ziet? Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen, weet je of je dingen alleen kunt oplossen of dat je hulp nodig hebt.

Als je geen antwoorden kunt vinden, of er niet zeker over bent, maak je dan geen zorgen, dat is heel normaal. Dit is wanneer je moet beseffen dat het tijd is om de pauze te beëindigen. Het leven moet doorgaan. Als je het gevoel hebt dat dat niet mogelijk is, komt dat omdat je wat hulp nodig hebt. Als je het gevoel hebt dat het mogelijk is, blijf dan vooruitgaan. Keer de volgende dag terug naar je vragen, voor zolang als je nodig hebt om een antwoord te vinden.

Wandelen

Vergeet ondertussen niet dat zelfs als je meerdere van deze dagen hebt, je nog steeds jezelf dagelijkse doelstellingen moet geven en ze behalen. Geef niet toe aan de verleiding om te lang aan de apathie toe te geven en erin te verdrinken. Het zal je nergens brengen.

Wellicht ook interessant voor jou
Vaak is depressie ‘s ochtends erger
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vaak is depressie ‘s ochtends erger

Bij elk individu is depressie anders, maar het kent ook één algemeen element, en dat is dat doorgaans de symptomen van depressie 's ochtends erger ...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.