5 redenen waarom pessimisme geen zin heeft

5 redenen waarom pessimisme geen zin heeft

Laatste update: 13 augustus, 2019

Zou de Britse romanschrijver Arnold Bennett gelijk hebben? Hij zei, “Wanneer je er aan went, is pessimisme even aangenaam is als optimisme.” Is het mogelijk dat pessimisme iets positiefs kan zijn?

Pessimisme is een houding die we kunnen adopteren in het leven. Pessimisme is een manier van denken, die de manier waarop we de werkelijkheid zien kan filteren.

Het kan ook de manier waarop we voorspellingen maken over wat er in ons leven zal gebeuren, sterk beïnvloeden. Alles wat er in ons leven gebeurt, kunnen we op een positieve, of negatieve manier interpreteren. Mensen die geloven dat de wereld verschrikkelijk is, en dat ze omringd zijn door een afschuwelijke omgeving, maken hun leven moeilijker.

“Verdriet is een geschenk uit de hemel. Pessimisme is een ziekte van de geest.”

-Amado Nervo-

Waarom het niet de moeite waard is om pessimistisch te zijn

Een pessimist is niet per se een triest persoon, zoals we misschien eerder hebben gedacht. Met andere woorden, niet alle pessimisten zien de wereld op een depressieve manier, of voelen een soort van emotionele pijn.

Het is gebruikelijk dat pessimistische mensen met iets moeilijks worstelen, waardoor ze zich zo voelen. Toch is het zo dat pessimistische mensen niet zo hoeven te zijn. Als we continu worstelingen in ons leven moeten doormaken, kunnen we ons pessimistisch gaan voelen.

We maken dan ‘geleerde hulpeloosheid’ mee. Dit is waar omdat, volgens de logica van een pessimist, vechten of streven naar vooruitgang niet de moeite waard zou zijn.

Pessimisten zijn niet per se verdrietig of depressief

Hoewel pessimistisch zijn niet de beste manier is om te leven, mogen we geen generalisaties maken over pessimistische mensen. Pessimisme is een manier van denken die we kunnen toepassen op verschillende onrechtvaardigheden of negatieve situaties. Dit is echter niet dagelijks voor een pessimistisch persoon.

Ze zoeken de waarheid

Het goede van pessimisten is dat ze liever de waarheid horen, dan voor de gek te worden gehouden door een leugen. Ze geven de voorkeur aan een realistische versie van de wereld, waar ze dingen kunnen zien voor wat ze zijn.

Maar zelfs als pessimisten goed zijn in het accepteren van ongemakkelijke waarheden, is het ook zo dat ze de wereld niet met objectiviteit proberen te begrijpen.

Ze verwachten gewoon het ergste, en geloven dat alles slecht, en gebaseerd is op handige leugens. Het lijkt er op dat ze geloven dat alles wat waar is, ook negatief moet zijn. Alles dat goed of positief is, moet een leugen zijn.

Ze concentreren zich alleen op het negatieve

Zoals we hebben gezien, benadrukken pessimisten altijd het slechte. Een pessimistische houding laat de persoon niet focussen op iets positiefs. Alles moet negatief zijn.

Dit soort mensen concentreren zich zelden, of nooit, op wat goed is in hun leven. Hun focus ligt hoogstwaarschijnlijk op de negatieve dingen in hun leven.  Het hebben van een zeer negatieve kijk op het leven kan zijn tol eisen.

Ze hebben altijd lage verwachtingen

Pessimisten maken echt het gezegde “je krijgt wat je wenst,” totaal waar. Ze hebben persoonlijkheden die hen blokkeren van positieve verwachtingen. Ze laten zichzelf niet denken dat er maar iets goeds zou kunnen gebeuren.

Sterker nog, ze verwachten niet dat iets beter wordt, tenzij  ze heel erg hun best, of iets extra’s doen. En zelfs dan geloven pessimisten dat moeilijke dingen niet zullen lukken.

Tot op zekere hoogte beschermt hun pessimistische houding ze tegen teleurstelling. Als ze geen hoge verwachtingen stellen, kunnen ze moeilijk negatief worden verrast. Aan de andere kant, zijn het niet alleen pessimisten die deze strategie gebruiken.

We hebben dit allemaal wel eens gedaan om onszelf te beschermen, en wellicht hebben we ook gerealiseerd dat het niet altijd noodzakelijk is om deze houding aan te nemen.

Ze ervaren het rouwproces vaker dan anderen

Pessimistische mensen maken het rouwproces vaker mee dan anderen. Naast de echte tragedies die ze in hun leven meemaken, moeten ze ook  verwachte tragedies meemaken, die misschien niet eens zullen gebeuren. Daardoor ondergaan ze een denkbeeldig rouwproces. We zeggen ‘denkbeeldig’ omdat dat wat ze berouwen, niet echt is gebeurt.

Pessimisten maken het rouwproces vaker mee

Een onbewuste of slapende houding

Sociaal gezien, hebben we niet altijd een positief beeld van pessimisme (tegenwoordig nog minder, nu positieve psychologie zo populair is geworden). Daarom hebben pessimisten de neiging hun houding te verbergen. Bovendien, kan hun houding zo ingesleten zijn in hun denken, dat ze pessimisten kunnen zijn zonder het zelf door te hebben.

“De zon schijnt overal, maar sommigen zien alleen hun schaduw.” 

-Arthur Helps-

Pessimisme is een houding die we kunnen inzetten wanneer we maar willen. Ongeacht wat er in ons leven gebeurt, kunnen we ervoor kiezen om die gebeurtenissen op een positieve of negatieve manier te bekijken. Volgens de wetenschap, helpt optimisme ons met problemen om te gaan, ook al is het maar een ‘self-fulfilling prophecy’ die aan het werk is. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe overwin je de angst om bekritiseerd te worden?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe overwin je de angst om bekritiseerd te worden?

Het is mogelijk om je angst om bekritiseerd te worden te overwinnen, en om dit te doen, moet je bepaalde gedachten veranderen.