Meer mindful zijn en je verbinding met het leven versterken

Zijn je dagen grijs of levendig met verschillende kleuren en geluiden? Soms kun je door de uren van je dag bewegen zonder je echt bewust te zijn van de geheimen die het leven je te bieden heeft en die je verbinden met het leven zelf. Hier zijn enkele richtlijnen voor het bereiken van die verbinding.
Meer mindful zijn en je verbinding met het leven versterken
Gorka Jiménez Pajares

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gorka Jiménez Pajares.

Laatste update: 15 april, 2023

Soms verzet je je ertegen om met de stroom mee te gaan. Dit kan vele redenen hebben. Eén daarvan kan het ritme zijn waarmee je dagen voorbijgaan. Ze kunnen inderdaad vaak hectisch, onophoudelijk en behoorlijk chaotisch zijn.

Daarom is het gezond om wat tijd te nemen voor bezinning. Stop een paar seconden en stel jezelf de vraag naar bepaalde magische aspecten van je dagelijks leven. De soorten die je een warm gevoel van binnen geven. Die dagelijkse situaties waarin je je verbinding met het leven versterkt.

“Het leven speelt zich af in de rivier, niet aan de oever.”

-Maxime Lagacé-

De kunst om je te verbinden met het leven

Loopt je levenspad in een rechte lijn of heeft het bochten? Soms kun je vergeten dat vandaag, het huidige moment, het leven is. Dan betrap je jezelf erop dat je dingen zegt als “Ik weet nog dat ik jong was…” Dit is zonde van je tijd.

We begonnen dit gedeelte met je een vraag te stellen. Dat deden we omdat, je vaak door je dagelijks leven gaat met een vooraf bepaald doel (bijvoorbeeld werk). Echter, bijna zonder het te beseffen, kom je aan het eind van de dag terecht. Bij het terugkijken voel je je verbaasd over hoe snel de dag voorbij is gegaan.

Als je terugkijkt op hoe je dag was, kom je misschien tot de conclusie dat er niets opmerkelijks is gebeurd. Maar, weet je dat wel zeker?

TUSSENKOP

Misschien zijn er bijvoorbeeld gedurende de dag bepaalde dingen met je gebeurd waarvoor je niet ontvankelijk was. Door over het hoofd te zien wat het leven je biedt, ontneem je jezelf de factoren die ervoor zorgen dat je er contact mee maakt. Dat kan een glimlach zijn, een knuffel, het drinken van een kopje koffie, of het simpele effect van het voelen van een briesje op je huid.

Je kunt ervoor kiezen om met oogkleppen of zonder oogkleppen door je leven te gaan. Als je oogkleppen draagt, ben je alleen in staat om vooruit te kijken. In feite ben je niet in staat het landschap te bewonderen. Je pad ziet er recht en saai uit, in plaats van bochtig en vol mooie uitzichten.

“Geluk is een vlinder die, als je hem najaagt, altijd net buiten je bereik ligt, maar die, als je rustig gaat zitten, op je kan neerstrijken.”

Nathaniel Hawthorne

Blije vrouw
Mediteren leidt tot een staat van ontspanning. Op zijn beurt stelt het je in staat een verbinding met het leven tot stand te brengen.

Versterk je verbinding met het leven

Er zijn talloze manieren om je verbinding met het leven te versterken. De mindfulness filosofie kan nuttig zijn om je te verbinden met die momenten die je energie geven en je het gevoel geven dat je leeft. Dus, als je vindt dat de tijd te snel gaat en je je kortademig voelt, gebruik dan enkele van deze technieken om je ontvankelijkheid voor de geneugten van het leven te vergroten.

Je verwart bewustzijn van in het hier en nu zijn echter misschien met het leegmaken van je geest. Dit is een misvatting. In feite is mindfulness een vitale filosofie. Het is een manier van leven.

Een manier om van het leven te leren. Het stelt je in staat je bewustzijn te vergroten over wat je doet, met als doel je verbinding met het leven te versterken. In feite maakt het je ontvankelijker voor wat er in het huidige moment gebeurt.

Met mindfulness, liefdevolle vriendelijkheid en zelfcompassie kunnen we beginnen onze verwachtingen los te laten over hoe het leven en degenen die we liefhebben zouden moeten zijn.

-Sharon Salzberg-

Mindfulness: leren focussen op het hier en nu

Door je leven gaan met je geest volledig gericht op wat je aan het doen bent verandert, naast het voorkomen van angstige en depressieve symptomen, de manier waarop je je verhoudt tot je omgeving. De seconden, minuten en uren van je leven houden op ‘leeg’ te zijn. Sterker nog, met oefening zul je merken dat ze geleidelijk krachtige energie krijgen.

Introspectie om je verbinding met het leven te versterken

Je zou kunnen denken dat mediteren tijdverspilling is. Het is echter een mindfulness procedure (Engelse link) waarmee je een staat van ontspanning kunt bereiken. Probeer je bijvoorbeeld twee minuten lang alleen op je ademhaling te concentreren (Shapiro, 2006).

Maak je geen zorgen als je aandacht aan je controle ontsnapt. Dit is normaal. Het feit dat je je richt op je ademhaling kan er immers toe leiden dat er bepaalde gedachten en emoties naar boven komen die weinig te maken hebben met je waarnemingen.

Als dit gebeurt, breng dan gewoon je aandacht terug naar de lucht die je longen vult en de ritmische beweging van je ribbenkast. Observeer je gedachten, zonder in te gaan op de details of ze ‘goed’ of ‘slecht’ zijn of dat ze ‘wel of niet in je gedachten moeten zijn’.

“Mindfulness is een pauze – de ruimte tussen stimulus en reactie: daar ligt de keuze.”

-Tara Brach-

Een kwestie van waarneming

Observeer je lichaam. Hoe voel je je? Vast of ontspannen? Hoe voelt het als je je concentreert op de grote teen van je rechtervoet? Voel je het contact met je schoen? Concentreer je op dat gevoel. Ga geleidelijk aan door andere punten van je anatomie. Maak contact met de sensaties die ze je laten voelen, zonder ze te waarderen. Zonder ze te beoordelen.

Als je loopt, voel je dan het contact van je voetzool met het plaveisel? Een goede manier om ‘in contact te komen met het leven’ is om je bewustzijn te vergroten van de gewaarwordingen en waarnemingen die je gedurende de dag ervaart. Kijk naar de bomen, de mensen, de lucht. Wat zie je? Wat geven ze je door?

Het observeren van wat je omringt kan je buitengewoon positieve emoties geven. De omgeving is inderdaad vol kleuren en levendige geluiden. De zon kan je huid strelen en je een beetje warmte geven, zelfs op de koudste dagen. Heb je ooit stilgestaan bij deze aspecten? Het zijn maar kleine dingen, maar ze hebben het potentieel om je beter te laten voelen en je dagelijks te troosten.

“Durf het leven aan en grijp het aan waar je wilt. Het leven is altijd interessant.”

J.W. Goethe

Hoe je meer mindful kunt zijn en je verbinding met het leven kunt versterken
Een moment van de dag nemen om je te bezinnen helpt je het hier en nu op zijn best te ervaren.

Wees dankbaar

Dankbaarheid is een trouwe en trouwe vriend (Spaanse link). Je kunt er inderdaad op vertrouwen dat het beoefenen van dankbaarheid je mogelijk intense gevoelens van positieve valentie oplevert. Het vermogen om te danken voor wat je hebt is het “vermogen om bepaalde dingen waar te nemen en te herkennen die ons op enig moment in onze dagen ten goede zijn gekomen” (Cerdan et al., 2022).

Het ontwikkelen van dit vermogen door de dingen die anderen voor je doen of de dingen die het leven je biedt vergroot je waarneming van de positieve aspecten (Engelse link) van je leven (Seligman, 2011).

Denk bijvoorbeeld het getjilp van een vogel of het geluid van de wind tussen de gebouwen in de stad. . Bovendien verbetert het je vermogen tot verbinding. Dat komt omdat je betekenis geeft aan de gebeurtenissen die je meemaakt.

“Wees dankbaar voor wat je hebt en je zult uiteindelijk meer hebben.”

-Oprah Winfrey-

Zoals je ziet, zijn er veel manieren waarop je je verbinding met het leven kunt versterken. Dat gezegd hebbende, kan het vaak moeilijk voor je zijn om aandacht te besteden aan de situaties, kleuren, mensen en geluiden om je heen. Je kunt echter gebruik maken van mindfulness.

Door de processen van meditatie, observatie en dankbaarheid helpt het je om stil te staan en te genieten van je leven. Om lief te hebben en ook van binnen te voelen dat je leeft.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gimeno Cerdan, S. M. (2022). Los efectos de la gratitud: Una propuesta de intervención.
  • Shapiro, S. L., Carlson, L. E., Astin, J. A., & Freedman, B. (2006). Mechanisms of mindfulness. Journal of clinical psychology, 62(3), 373-386.
  • Voci, A., Veneziani, C. A., & Fuochi, G. (2019). Relating mindfulness, heartfulness, and psychological well-being: The role of self-compassion and gratitude. Mindfulness, 10, 339-351.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.