Enkele van Goethe's krachtigste citaten

Verwijzen naar Goethe's krachtigste citaten is slechts het topje van de ijsberg van een ongewone schrijver en denker. Leer meer over hem!
Enkele van Goethe's krachtigste citaten

Laatste update: 11 november, 2021

George Eliot definieerde Johann Wolfgang von Goethe als de grootste letterkundige in de Duitse geschiedenis. Daarom zijn Goethe’s krachtigste citaten slechts het topje van de ijsberg van deze ongewone schrijver en denker.

Veel mensen beschouwen hem als een van de meest relevante intellectuelen van de 18e eeuw en een van de beste schrijvers aller tijden. De citaten van Goethe zijn een uitdrukking van zijn genialiteit. Maar alleen door je onder te dompelen in zijn werk, kun je zijn meesterlijke woorden echt vatten.

Goethe oefende een opmerkelijke invloed uit op alle schrijvers en Duitse filosofen die na hem kwamen. Laten we eens kijken naar enkele van Goethes krachtigste citaten.

erfenis

Dit is een van zijn beste citaten. Het is zelfs veilig om te zeggen dat het mensen nog steeds blijft verrassen:

“Er zijn twee dingen die kinderen van hun ouders moeten krijgen: wortels en vleugels.”

Met ‘wortels’ verwees Goethe naar de kindertijd en alles wat het inhoudt, de manier waarop het iemands leven vormgeeft. Geloof het of niet, een groot deel van iemands lot wordt tijdens deze fase bezegeld. Als hij ‘vleugels’ zegt, verwijst hij naar het vermogen van een individu om zichzelf in de toekomst te projecteren. Uiteindelijk zijn beide grote erfenissen.

De waarde van verschillende hypothesen

“Hypothesen zijn slechts de steigers die tijdens de bouw rond een gebouw worden opgetrokken en die worden weggenomen zodra het gebouw klaar is.”

Goethe staat niet bekend om zijn wetenschappelijke kant. Toch heeft hij dit gebied verkend. Hoewel dit citaat over wetenschap gaat, is het ook van toepassing op het leven. Wat hij probeerde te zeggen was dat gissingen in feite geen feiten waren. Het is dus belangrijk om zeker te zijn van je beslissingen voordat je ze neemt.

Een van Goethe’s krachtigste citaten over verandering

“Het leven is van de levenden, en wie leeft, moet voorbereid zijn op verandering.”

De schoonheid van deze uitspraak ligt in de eenvoud waarmee ze een van de grote universele waarheden uitdrukt.

Op de een of andere manier zorgt het ervoor dat de concepten statisme en dood gelijkwaardig lijken. Wat niet verandert, leeft niet. Elk levend wezen is in permanente mutatie en het verstandigste is om voorbereid te zijn op voortdurende transformatie.

Een kind dat doet alsof hij kan vliegen

Wees moedig

Dit is weer een van Goethe’s krachtigste citaten, omdat het echt ontroerend is.

“Wat je ook kunt doen of dromen, je kunt eraan beginnen. Vrijmoedigheid heeft genialiteit, kracht en magie in zich.”

Met andere woorden, hij wilde mensen inspireren om te durven en alles na te jagen wat ze wilden doen. Volgens hem zit er een speciale kracht in brutaal en sluw zijn, want dat is misschien de enige manier om je doelen te bereiken. Werken aan je dromen is iets wat je niet moet uitstellen.

Kleine dromen

“Droom geen kleine dromen, want ze hebben geen macht om de harten van mensen te bewegen.”

In dit citaat sprak Goethe over dromen. Het is heel interessant dat hij verlangen associeerde met motivatie. In feite wilde hij met dit citaat uitdrukken dat alleen grote dromen mensen echt kunnen aanmoedigen om te handelen.

Kleine doelen, die niet eng genoeg zijn, zijn misschien niet krachtig genoeg om iemands wil om actie te ondernemen volledig vast te leggen.

Een vrouw die zich gemotiveerd voelt na het lezen van de krachtigste citaten van Goethe.

Luisteren is essentieel

“Correctie doet veel, maar aanmoediging doet meer. Aanmoediging na afkeuring is als de zon na een regenbui.”

Deze reflectie vraagt om mensen zichzelf te laten zijn en vrijuit hun gedachten te laten uiten. Soms concentreren mensen zich te veel op het corrigeren van anderen, denkend dat alles wat ze doen verkeerd is.

Ieder individu heeft het recht om te denken zoals hij of zij wil denken. Het is belangrijk om sereen te blijven als je verschillende meningen hoort. Ten slotte is het van vitaal belang om te leren luisteren naar kritiek met het verstand en niet met het hart.

Talent en karakter

Als we het hebben over enkele van Goethe’s krachtigste citaten, kunnen we deze niet weglaten, omdat het de menselijke realiteit weerspiegelt:

“Talenten worden het best gekoesterd in eenzaamheid, maar karakter wordt het best gevormd in de stormachtige golven van de wereld.”

Wat dit citaat zo waardevol maakt, is het feit dat het de omstandigheden specificeert die talent- en karakterontwikkeling bevorderen. Polijsten en verbeteren van vaardigheden en capaciteiten vereist gemoedsrust. Het ontwikkelen van karakter vereist inspanning.

De Spaanse filosoof George Santayana beschreef Goethe als “de meest verlichte man van de mensheid.” Misschien is de reden waarom zoveel mensen deze Duitse schrijver bewonderden, dat hij zijn genialiteit en zijn gedachten op een zeer originele manier kon uiten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Díaz Novás, J., & Gallego Machado, B. (2004). Aforismos, proverbios, lemas y consejos (V). Revista Cubana de Medicina General Integral, 20(4), 0-0.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.