Stil leiderschap gaat over inspirerend management

Je zou kunnen denken dat 'stil' het laatste is wat je zou verwachten van leiderschap. Het is echter de kwaliteit van de toekomst. Een goede leider is eerlijk, empathisch, reflectief en opmerkzaam en vertrouwt op het potentieel en de capaciteiten van zijn werknemers.
Stil leiderschap gaat over inspirerend management

Laatste update: 02 september, 2021

Stil leiderschap wint terrein in een scenario dat voornamelijk wordt bevolkt door directieve en zelfs autoritaire figuren. Voorbij zijn de bazen die gewend zijn om bevelen te geven en hun eigen werkdynamiek te creëren. Sterker nog, de ijzeren vuist die ondernemers als Henry Ford of Steve Jobs definieerde, vervaagt naarmate andere filosofieën ontstaan.

De manier van leiderschap van vandaag de dag moet geherformuleerd worden vanwege de wereldwijde crisis. Het huidige scenario vol onzekerheid en instabiliteit vereist een ander soort management dat vertrouwen kan wekken. Bovendien hebben managers en bazen die worden gedefinieerd door de neiging tot stil leiderschap, specifieke kwaliteiten die anderen inspireren.

Zoals je je kunt voorstellen, raken de hogedruktactieken van absolute overheersing en gebrek aan flexibiliteit (Engels artikel) in professionele organisaties achterhaald. Er is enthousiasme nodig, geen angst. Zo kunnen meer nederige en minder narcistische leiders projecten vooruit helpen door ervoor te zorgen dat werkteams zich op hun gemak voelen en verenigd in hetzelfde doel.

Lees verder om meer te weten te komen over deze nieuwe trend.

“Een leider is iemand die de weg weet, de weg neemt en de weg wijst.”

-John C. Maxwell-

Een persoon bovenop een toren

Stil versus verticaal autoritair leiderschap

Een stille leider is niet verlegen, teruggetrokken of onzichtbaar in een bedrijf. Wat deze mensen definieert, is de manier waarop ze zich gedragen en handelen in hun werkomgeving.

Zoals we hierboven al vermeldden, is het noodzakelijk om het vervagende type leiderschap te herformuleren, omdat het niet zo effectief is als de meeste mensen dachten.

De mislukkingen van veel bedrijven vinden hun oorsprong in de persoonlijkheid van het topmanagement. Nog niet zo lang geleden hielden promoties rekening met extraversie, charisma, hogedruktactieken en dominantie, enz. Het klassieke model van verticaal en autoritair leiderschap heeft echter alleen maar geleid tot verliezen op alle niveaus:

  • Een autoritaire leider vult het bedrijf met chronische stress en ontevredenheid.
  • Het belemmert ook de ontwikkeling van medewerkers. Zo verwatert het menselijk kapitaal en kunnen werkteams hun potentieel niet tonen omdat ze geen autonomie hebben.

Dit verandert echter met de komst van stil leiderschap. Dit komt omdat het werkklimaat dat het “stille” topmanagement bevordert, gebaseerd is op vertrouwen en empathie. Het bestaat uit het zien van de werknemer als een bondgenoot om de beste resultaten te bereiken.

De kenmerken van stil leiderschap

Het geheim van een succesvolle leider is toegewijde volgers te hebben. Met andere woorden, elke manager die zijn project op gang wil brengen, moet mensen hebben die in hem geloven. Dit is niet eenvoudig te bereiken.

Stil leiderschap probeert te inspireren door nederigheid en competentie en om zelfverbetering en innovatie door vertrouwen in te boezemen. Hier zijn enkele van de kenmerken die stille leiders definiëren.

Stil leiderschap gaat evenzeer over toewijding aan mensen als aan een project

Een goede leider heeft niet alleen een reeks zakelijke doelen voor de korte en lange termijn voor ogen. Mensen aan de top van een bedrijf weten dat deze ambities niet mogelijk zijn zonder medewerkers en teams.

Daarom is de eerste dimensie die stil leiderschap definieert de toewijding aan menselijk kapitaal, in het besef dat investeren in mensen het verschil maakt in elk bedrijf. Het creëren van respectvolle, innovatieve en koesterende omgevingen in termen van stimulatie, prikkels en respect is wat een bedrijf in staat stelt te slagen.

Delegeren gaat over vertrouwen

Het delegeren van verantwoordelijkheid is een van de basisprincipes van elke werkomgeving. Het is niet alleen een daad van erkenning door de leider, maar ook een prioriteitsstrategie waarmee alle teams het vertrouwen kunnen krijgen om competitief te zijn. Zoals u kunt zien, gaat het om het herkennen van het unieke potentieel van elke medewerker.

Zo hoeft de leider niet altijd bij elke stap en beslissing aanwezig te zijn. Delegeren is dus het talent om verantwoordelijkheden op de schouders van je medewerkers te leggen, omdat je al weet dat ze in staat zijn om geweldige dingen te doen.

Senior leiders die nederigheid en empathie toepassen

Studies zoals die uitgevoerd door Dr. Svetlana Holt en Dr. Joan Marques van de Woodbury University in Californië herinneren aan de effecten van ” bedrijfspsychopathie.” Psycholoog Robert Hare definieerde het ooit als bedrijfsgeweld.

De “ijzeren vuist”-strategie en het autoritarisme maken de productiviteit en het welzijn van al het menselijk kapitaal van een bedrijf ongeldig.

In plaats daarvan kunnen empathie en nederigheid het huidige paradigma veranderen. In feite is dit iets om aan te moedigen. Stil leiderschap integreert deze twee dimensies en past ze dagelijks toe op zijn omgeving.

Een persoon die van het uitzicht geniet

Kalm zijn en reflecteren te midden van chaos

Elke leider die niet gewend is aan situaties van onzekerheid, crisis en zelfs chaos, is nog niet geëvolueerd in de zakenwereld. Stil leiderschap is als een bamboestengel te midden van de storm: het kan het hoofd bieden, zich aanpassen en meegroeien.

Ze oefenen leiderschap uit vanuit de stilte van iemand die reflectief observeert en die heeft geleerd om met emoties om te gaan en veerkrachtig te zijn. Bovendien is deze positie en houding tegenover moeilijkheden een inspiratiebron voor het hele bedrijf.

Stille revoluties zijn in het verleden gelukt

Ten slotte waren mensen gewend aan een extravert type leiderschap dat velen ongemakkelijk maakt. De geschiedenis zit echter vol met mensen die de wereld hebben veranderd vanuit hun meer discrete en zelfs stille positie.

In feite passen Gandhi en Rosa Parks perfect in dit profiel, omdat hun introversie nogal kenmerkend is voor stil leiderschap. Hoewel ze niet veel lawaai maakten, inspireerden ze anderen. Wellicht ook interessant voor jou

Kwaliteiten die een goede leider kenmerken
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Kwaliteiten die een goede leider kenmerken

Een goede leider moet zich kunnen inleven in anderen, taken organiseren en goede time management kwaliteiten hebben, maar ook zijn collega's begele...  • Holt, Svetlana & Marques, Joan. (2012). Empathy in Leadership: Appropriate or Misplaced? An Empirical Study on a Topic That is Asking for Attention. Journal of Business Ethics. 105. 95-105. 10.1007/s10551-011-0951-5.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.