Hoe je je vitaliteit in een week kunt verhogen

Als je een moeilijke tijd doormaakt of het gevoel hebt dat je dagen saai en leeg zijn, stellen we een oefening voor: breng een week lang wat veranderingen aan. Hier zijn zeven tips om je vitaliteit een boost te geven.
Hoe je je vitaliteit in een week kunt verhogen
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 30 april, 2023

Soms moet je bepaalde veranderingen aanbrengen om je niveau van vitaliteit te veranderen. Dit is nog belangrijker als je gevoelens van pessimisme of verdriet of een gebrek aan motivatie ervaart. Het uitvoeren van acties die je vitaliteit verhogen is een effectieve manier om je stemming te verbeteren.

Bemoedigend genoeg is er een effectieve strategie die niet alleen je vitaliteit verhoogt, maar ook helpt om jezelf emotioneel te centreren. Het omvat zeven eenvoudige handelingen die iedereen kan uitvoeren. De enige voorwaarde is dat je ze in één week moet doen.

In het begin zie je er misschien tegenop om je aan deze week van empowerment te wijden. Je zult echter niets verliezen door het te proberen. Integendeel, je kunt er veel bij winnen. Hier zijn de zeven acties die je moet uitvoeren om je vitaliteit in een week op te voeren.

“We kunnen elke waarheid verdragen, hoe destructief ook.”

Emil Cioran

Blije vrouw
Jezelf goed leren behandelen, net zoals je met je beste vriend zou doen, is essentieel als je je vitaliteit wilt verhogen.

1. Stop met jezelf te bekritiseren

“Stop met jezelf te bekritiseren” klinkt als een cliché. Daarom is het waarschijnlijk dat het belang van deze actie voor jou misschien onopgemerkt blijft. Terwijl zelfevaluatie uiterst nuttig is omdat het je laat groeien, is zelfkritiek een heel andere zaak, vooral als je het vaak doet.

Wat dacht je ervan om het besluit te nemen om te stoppen met jezelf te bekritiseren, gewoon voor een week? Zo moeilijk is dat niet. Sterker nog, het zal je helpen de reden van je gevoelens van ongemak te begrijpen. Jezelf afkraken is immers een mentale vertelling die weinig voor je doet. In feite vermindert het je vitaliteit.

2. Vergeef jezelf

Zet het idee opzij dat onophoudelijke zelfeis een weg naar groei is. Probeer het tenminste een week lang anders te bekijken. Wat dacht je ervan om jezelf toestemming te geven om niet langer stil te staan bij de fouten die je hebt gemaakt of de prestaties die je hebt gemist? Richt je in plaats daarvan op hoeveel je waard bent.

Mogelijk zie je je deugden en successen over het hoofd. Het is misschien tijd om stil te staan bij en te vieren wat je allemaal hebt gedaan en goed blijft doen. Word een week lang je eigen beste vriend. Wees begripvol en vriendelijk voor jezelf. Het is het proberen waard.

3. Identificeer het beste van elke situatie

Je stemming hapert vaak (Spaanse link) omdat je van elke situatie alleen de problematische of onsympathieke kant ziet. Hoewel het waar is dat de werkelijkheid vol complexiteiten zit die moeilijk te assimileren zijn, is er in absoluut alles een positief element.

Je moet gewoon je mentale ‘chip’ veranderen en een nieuw perspectief aannemen, tenminste gedurende zeven dagen. Verken en onderzoek het positieve element dat in elke situatie zit die je vandaag als onaangenaam ziet. Dit, op zich, zal je vitaliteit stimuleren.

4. Daag jezelf uit

Er is niets beter om aan toestanden van passiviteit en verveling te ontsnappen dan jezelf een uitdaging te geven. Het wordt nog beter als dat er meer dan één is. Eén zal echter genoeg zijn om je vitaliteit in een week kunt verhogen door deze een boost te geven en je veel beter te voelen. Je hoeft de Everest niet te beklimmen, het verkeer tegen te houden met een straatjongleeract, of iets dergelijks.

In feite zul je aangenaam verrast zijn om te zien dat alleen al het aangaan van kleine uitdagingen je een nieuw perspectief geeft. Een aanwijzing voor het bepalen van je uitdagingen ligt in je angsten. Waar ben je bang voor? Daar ligt het antwoord. Zoek een manier om, tot op zekere hoogte, met een (of meer) van je angsten om te gaan.

5. Bedank jezelf

Het leven is veel gemakkelijker als je weet hoe je dankbaarheid moet uiten. Inderdaad, dit gebaar spreekt boekdelen over de persoon die het doet. Je hoeft maar te denken aan iemand die zijn persoonlijke ijdelheid en egocentrisme heeft overwonnen. Ze hebben ingezien dat ze deel uitmaken van een collectief en dat ze daarvan input ontvangen.

Het uiten van dankbaarheid is ook een teken van waardering voor een ander. Alleen mensen die van zichzelf houden zijn in staat deze waarde in anderen te vinden. Los daarvan is dankbaarheid verbonden met het perspectief van positieve erkenning ten opzichte van anderen. Het gevoel dat je geeft en ontvangt maakt je leven gelukkiger.

6. Geven: een goede manier om je vitaliteit te stimuleren

Je vindt het misschien heel interessant om een week lang alles te geven wat je kunt aan anderen. Plaats jezelf gewoon in de positie om uit te zoeken wat anderen nodig hebben of nodig hebben. Help hen dan, indien mogelijk, om dat te bereiken.

Geef bijvoorbeeld geschenken als knuffels, kussen, vriendelijke woorden, erkenning, een luisterend oor, belangstelling, enz. Het zal de moeite waard zijn. In feite zou je, telkens als het mogelijk is, iets van jezelf aan een ander moeten geven. Al na een paar dagen zul je waarschijnlijk merken dat je je aangenaam verrast voelt.

Knuffelende vrienden
Onszelf aan anderen geven en onze tijd weggeven is altijd vruchtbaar.

7. Verander je routine

Een manier om je vitaliteit te stimuleren is door iets in je routine te veranderen. In feite zou je moeten proberen elke dag van deze zevendaagse uitdaging een verandering aan te brengen. Plan geen grote of permanente veranderingen. Doe de dingen gewoon anders.

Het bovenstaande zijn eenvoudige acties, maar ze zullen uiterst onthullend zijn. Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat je aan het eind van de week het gevoel hebt dat je jezelf beter kent en dat je meer begrijpt van je emoties. Bovendien is het vrijwel zeker dat je je beter zult voelen en je vitaliteit in een week kunt verhogen door deze een boost te geven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Romero Rodríguez, S. (2004). Aprender a construir proyectos profesionales y vitales. Revista española de Orientación y Psicopedagogía.
  • Zúñiga, A. R. B., Villegas, M. A. S., & Torres, C. C. U. (2005). Los trastornos del estado de ánimo.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.