Medeverantwoordelijke partners bevorderen verandering

Een medeverantwoordelijke partner kan heel positief zijn in het bevorderen van verandering in bepaalde aspecten van het leven van de persoon die ze helpen.
Medeverantwoordelijke partners bevorderen verandering
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 14 maart, 2023

Medeverantwoordelijke partners kunnen geweldige bondgenoten zijn als we grote veranderingen willen doorvoeren. Deze figuren vinden hun oorsprong in de sponsors van Anonieme Alcoholisten en andere zelfhulpgroepen. In deze settings kan iemand die als steun optreedt inderdaad het verschil maken.

Vreemd genoeg zoeken niet veel mensen van nature dit soort bondgenootschap. Degenen die dat wel doen, doen dat meestal spontaan, zonder de rol van de ander expliciet te definiëren en zonder enige verplichting te eisen.

Maar het hebben van solide steun in situaties waarin onzekerheid heerst, kan het verschil maken. In feite kan de waarde van hulp van een derde op deze momenten van onschatbare waarde zijn voor het bereiken van verandering op specifieke aspecten.

“Wie niet weet langs welke weg hij de zee zal bereiken, moet de rivier als metgezel beschouwen.”

John Ray

Vrienden drinken koffie
De medeverantwoordelijke partner is meestal een goede vriend of familielid van degene die om hulp vraagt.

Medeverantwoordelijke partners

Medeverantwoordelijke partners zijn personen die bereid zijn om op allerlei manieren op een ander te reageren. Het zijn geen coaches in de strikte zin van het woord. Ze spelen echter wel ondersteunende rollen. Hun belangrijkste functie is begeleiden en toezicht houden.

Idealiter heeft de medeverantwoordelijke partner ervaring op het gebied van het soort hulp dat nodig is. Ze hoeven geen specialist te zijn, maar het is belangrijk dat ze ten minste een voldoende hoog opleidingsniveau hebben.

Als het bijvoorbeeld de bedoeling is dat ze helpen iemands financiële situatie te verbeteren, is het nuttig als ze enige kennis op dit gebied hebben. Als ze dat niet hebben, kunnen ze misschien samen iemand vinden die dat wel heeft.

De medeverantwoordelijke partner ‘adopteert’ de ander niet en neemt geen verantwoordelijkheid voor hem of haar. Ze begeleiden hen tijdig en bieden concrete steun aan hen in specifieke aspecten van hun leven. Ze zijn niet verantwoordelijk voor de daden van het individu dat ze ondersteunen.

De modaliteiten van medeverantwoordelijkheid

Voor elk doel dat je jezelf stelt, kun je de hulp inroepen van een medeverantwoordelijke partner. Organisaties gebruiken deze figuren ook om nieuwe werknemers te begeleiden en te sturen. In dit geval is hun rol om de nieuwe rekruut vertrouwd te maken met de werkwijze van het bedrijf, de andere werknemers, en daarnaast alles wat met de baan te maken heeft.

Iets dergelijks kan ook op andere terreinen van het leven worden gedaan. Bijvoorbeeld wanneer iemand zich in een soortgelijke situatie bevindt als de nieuwe werknemer, in die zin dat hem niet helemaal duidelijk is wat hij moet doen of hoe hij het moet doen. Bijvoorbeeld:

 • Een baan vinden.
 • Schulden betalen.
 • Op dieet gaan.
 • Lichaamsbeweging in hun routine integreren.
 • Stoppen met een slechte gewoonte.
 • Hun tijd beter beheren.
 • Het handhaven van discipline in een specifiek aspect, zoals het uitvoeren van een training of cursus.
 • Achterstallige taken inhalen.

In de regel kan de hulp van een medeverantwoordelijke partner nuttig zijn bij het soort activiteiten waarbij problemen moeten worden opgelost of moeilijkheden moeten worden overwonnen die niet bijzonder complex zijn.

Collega's in gesprek
De hulp van de medeverantwoordelijke partner is tijdelijk en beperkt tot een specifiek gebied of doel.

Medeverantwoordelijke partners

Als de problematische situatie uiterst ernstig is of diepgaande aspecten bevat, kun je het beste professionele hulp inroepen. Medeverantwoordelijke partners zijn namelijk alleen verantwoordelijk voor het bevorderen van specifieke veranderingen die de persoon zelf niet heeft kunnen bewerkstelligen. Bovendien is hun hulp tijdelijk en beperkt tot handelen in één specifieke kwestie.

Het is de persoon die hulp nodig heeft die moet voorstellen wie het is die hij als zijn medeverantwoordelijke partner wil. Ze moeten vertellen wat ze willen dat zij voor hen doen. Bijvoorbeeld hen motiveren om door te zetten, hen steunen met suggesties om iets specifieks te bereiken, luisteren en bepaalde begeleiding geven, hen begeleiden in het proces, enz.

In de regel is het een goede vriend of familielid die bereid is om medeverantwoordelijke partner te worden. Ze moeten afspraken maken over de tijden dat ze beschikbaar zijn en daarnaast een deadline stellen voor het einde van hun ondersteuning.

Het is belangrijk dat de medeverantwoordelijke partner een soort compensatie krijgt (idealiter niet in geld), maar misschien het aanbod van een of andere dienst, als tegenprestatie. Wellicht ook interessant voor jou

Hoe te stoppen met verantwoordelijkheid nemen voor andermans problemen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Hoe te stoppen met verantwoordelijkheid nemen voor andermans problemen

Verantwoordelijkheid nemen voor andermans problemen kan moeilijke problemen veroorzaken. We bekijken enkele redenen achter dit gedrag.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Acuña San Martín, M. (2013). El principio de corresponsabilidad parental. Revista de derecho (Coquimbo), 20(2), 21-59.
 • Barra Almagia, E. (2012). Influencia de la autoestima y del apoyo social percibido sobre el bienestar psicológico de estudiantes universitarios chilenos. Diversitas: perspectivas en psicología, 8(1), 29-38.
 • Roales-Nieto, J. G. (2009). Cambio social y cambio personal. Estudio preliminar del cambio en valores en una muestra intergeneracional. International Journal of Psychology and Psychological Therapy, 9(3), 395.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.