5 tips om te voorkomen dat je financiële situatie een last is

5 tips om te voorkomen dat je financiële situatie een last is

Laatste update: 25 juni, 2018

Je financiële situatie is een onderwerp dat vaak een buitenproportioneel belang inneemt. We weten allemaal dat er in het het leven belangrijkere dingen zijn. Maar als het einde van de maand er is en het is tijd om de rekeningen te betalen, dan heb je niet veel mogelijkheden. Je betaalt of je betaalt. Als je rekeningen op het einde van de maand geen probleem zijn, dan is het probleem soms dat je iets wilt dat heel moeilijk te verkrijgen is. Hoe hard je ook probeert, je komt maar geen stap dichter bij het bereiken van je doel. Je probeert je geld te spreiden, maar het werkt niet.

“Als je Pythocles rijk wil maken, voeg dan niets toe aan zijn winkel van geld, maar trek iets af van zijn verlangens.”

-Epicurus-

Natuurlijk zijn er altijd gevallen waarbij mensen kopen wat ze maar willen en zich altijd op de rand van een bankroet bevinden. Er zijn heel weinig mensen die zich echt nooit zorgen maken over geld. Geld is een onvermijdelijk onderwerp. En soms is het moeilijk om te ontspannen als je geldzorgen hebt.

Het is niet de hoeveelheid geld die het probleem veroorzaakt. Het essentiële aspect is hoe je je geld beheert. Je zal je alleen beter voelen als je je financiële situatie meer onder controle hebt. We stellen je in dit artikel vijf manieren voor waarop je dit kan laten gebeuren.

1. Sparen, het fundament van een stabiele financiële situatie

Het is moeilijk om over sparen te spreken in een tijd van extreem consumeren. Mensen schenken eigenlijk niet langer zoveel aandacht aan wat je middelen zijn. Sterker nog, ze willen weten wat je verbruikscapaciteit is. We worden voortdurend overdonderd door uitverkopen, aanbiedingen en oproepen die proberen om ons geld te laten uitgeven.

Financiële situatie

Sparen is eigenlijk een gewoonte die cruciaal is voor een stabiele financiële situatie. Economen zeggen dat je 10% van je inkomen moet sparen. Je kan jezelf overtuigen dat die 10% nooit van jou was of dat het een soort belasting is. Dan zal sparen gemakkelijk zijn. Je mag dat geld ook gedurende minstens een jaar niet investeren. Het zal je verrassen hoe eenvoudig het is om te bereiken wat je wil. Je zal er ook altijd bovenop raken.

2. Een fonds voor noodgevallen

Een stabiele financiële situatie gaat heel vaak de mist in zodra er onverwachte kosten optreden. Schade aan je huis, een ziekte of een reis uit noodgeval zijn enkele van de meest voorkomende onplezierige verrassingen.

Dit is de reden waarom het belangrijk is dat je een fonds voor noodgevallen opzet en behoudt. Opnieuw zeggen economen dat de juiste hoeveelheid voor noodgevallen 5% van je inkomen is. Ook hier moet je doen alsof dit geld niet van jou is. Beschouw het als een schuld die je elke maand voor je welzijn moet betalen.

3. Garandeer je sociale zekerheid

Dit is een stap die vooral voor jonge mensen belangrijk is. Wanneer je jong bent, dan lijkt ouder worden niet te bestaan. Maar het bestaat. En uiteindelijk zal het er met volle kracht zijn. Wanneer het komt, dan zal je je in een kwetsbare positie bevinden.

Financiële situatie

Tegenwoordig bieden niet alle banen sociale zekerheid. Als dit op jou van toepassing is, dan moet je in een soort fonds investeren of een bijkomende rekening voor pensioensparen hebben. De aanbevolen som voor deze rekening is 15% van je inkomen. Indien mogelijk, is het zelfs beter om meer te sparen. Want het is onbetaalbaar om op het einde van je leven middelen tot je beschikking te hebben.

4. Maak een maandelijks budget

Voor een stabiele financiële situatie heb je een maandelijks budget nodig. Het is uitermate belangrijk dat je weet hoeveel geld je hebt en hoeveel je uitgeeft. Dit is vooral van belang als je geen vast inkomen hebt. Het kan wat deprimerend zijn om je uitgaven in kaart te brengen. Maar het is absoluut noodzakelijk.

Op basis van wat we al gezegd hebben, moet je altijd 30% van je maandelijks inkomen opzij zetten. De rest is wat je eigenlijk beschikbaar hebt voor uitgaven. Dit kan veel lijken, maar het is echt alleen maar een kwestie van gewoonte. We weten dat je inkomen soms stijgt. Maar het is vaak nog steeds niet voldoende om alles te betalen. Dit komt omdat je je niet vasthoudt aan je budget.

5. Koop niet op een dwangmatige manier

Laten we nu terugkeren naar het begin van dit artikel. We leven in een milieu dat probeert om ons voortdurend geld te laten uitgeven. Veel advertenties zijn ontworpen om gebruikers aan te moedigen op een impulsieve manier te kopen. Dat is waarom ze flitsende en aantrekkelijke reclame hebben. Want ze willen je wilskracht overwinnen.

Financiële situatie

Zonder het te beseffen koop je vaak uiteindelijk dingen die je niet echt nodig hebt. Maar wat erger is, is dat het zelfs dingen kunnen zijn die je niet wilt. Wanneer je geen weerstand kan bieden aan de 70% korting op dat paar schoenen, die nieuwe televisie of de laatste nieuwe mobiele telefoon, vraag je dan af of je het echt nodig hebt.

Misschien denk jij er niet zo over. Maar geld heeft veel met psychologie en organisatie te maken.De betekenis, het gebruik en de gevolgen van geld bevinden zich meer in je geest dan in de objectieve werkelijkheid. Een stabiele financiële situatie is belangrijk voor een rustig leven. Je zal misschien enkele aanpassingen moeten doorvoeren zodat geldkwesties je slaap niet verstoren. Begin er nu mee!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.