De tijd wordt vluchtiger naarmate we ouder worden

De tijd wordt vluchtiger naarmate we ouder worden

Laatste update: 31 augustus, 2017

De vluchtigheid van de tijd wordt groter naarmate we ouder worden, omdat het lijkt alsof alles om ons heen sneller gaat. Waarom gebeurt dit niet wanneer we jong zijn? Met zeven of tien jaar lijkt de tijd eeuwig, maar na de leeftijd van twintig vliegt de tijd vooruit zonder te stoppen.

Ik herinner me dat toen ik jong was, het een eeuwigheid leek te duren voordat het Kerstmis of mijn verjaardag werd.

Dit is een psychologisch effect dat we allemaal ervaren. De tijd gaat niet sneller, het is gewoon onze perceptie die verandert. Routine voorkomt dat we elke dag volop genieten, en onze herinneringen worden steeds verder teruggedreven naar een ver verleden. Dit alles beïnvloedt onze perceptie van hoe snel de tijd gaat.

De vluchtigheid van tijd is een kwestie van perceptie

Tijd gaat voor iedereen op dezelfde manier voorbij, maar onze perceptie ervan is niet altijd hetzelfde. Over het algemeen, als je twintig jaar of ouder bent, zullen de meeste mensen merken dat de tijd sneller voorbijgaat dan dat het daarvoor deed. Dit komt doordat je je er veel meer van bewust bent. Op deze leeftijd is het veel belangrijker geworden. Is het niet waar dat je nu altijd weet hoe laat het is?

Maar er zijn veel mensen die weten hoe ze van elke dag gebruik kunnen maken en net zo van de dagen genieten als ze deden toen ze jong waren. Voor hen betekent de ongewenste vooruitgang van de wijzers van de klok geen constante stress. Onthoud het belang van perceptie, want dit is de sleutel tot alles. Kan er iets gedaan worden om te voorkomen dat je het gevoel hebt dat de tijd niet kan worden vertraagd?

Tijd

Is het je wel eens opgevallen dat wanneer je je verveelt en niets te doen hebt, de tijd erg langzaam gaat? Aan de andere kant, als je in een werkroutine zit vol met vergaderingen, verplichtingen, projecten en presentaties, voelt het dat er helemaal niet genoeg tijd is.

We worden ouder en krijgen verantwoordelijkheden, maar we verliezen de tijd uit het oog.

Het hangt allemaal af van wat je moet doen, je verplichtingen en routines. Als je de routine doorbreekt en op vakantie gaat, ben je je niet zo bewust van de klok dan wanneer je werkt. Samen met je leeftijd, beïnvloedt dit je perceptie van tijd. Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd voorbij lijkt te vliegen.

Geheugen en tijd

Naast je routine en werkbelasting, is er nog een factor die kan verklaren waarom het leven sneller voorbij lijkt te gaan naarmate je ouder wordt: je geheugen. Als je terugkijkt merk je dat hoe ouder je bent, hoe minder herinneringen je hebt van de laatste jaren, en hoe jonger je bent, hoe meer recente herinneringen je hebt.

De weinige herinneringen die in je geest blijven hangen, produceren dit vreemde effect, waardoor we denken dat de tijd op de snelheid van het licht vooruit stuift. Maar heb je ooit gemerkt, toen je terugkeek en de dagen telde, dat er niet zo veel tijd was verstreken als je dacht?

Stel je voor dat je een jaar geleden een relatie verbrak. In jouw innerlijke wereld zou je denken dat er weinig tijd voorbij is gegaan, maar wanneer je het uitrekent, realiseer je je dat er een jaar voorbij is! Jouw waarneming heeft je doen geloven dat er minder tijd verstreken is dan in werkelijkheid zo was. Dit komt doordat je herinneringen uit die periode schaars zijn en veel ervan zijn gewist.

Tijd

Dit zou verklaren waarom alles langzamer gaat tijdens de kindertijd en de puberteit. Je herinneringen van de laatste paar uur zijn veel levendiger en intenser. Maar het geheugen is beperkt, en naarmate je ouder wordt, blijven alleen de meest relevante herinneringen over. Hierdoor lijken ze veel dichterbij dan ze zijn.

Vluchtigheid is synoniem aan het verspillen van de uren die voorbijgaan alsof ze niets voorstelden.

In de eerste paar jaar van school, je studie of een nieuwe baan laat alles een markering achter in je leven. Je leert voortdurend, je eerste liefdesverhalen ontwikkelen zich, je ontmoet veel mensen, je experimenteert, je reist. Zo komen de veranderingen snel achter elkaar, en je bent je hier helemaal van bewust, in tegenstelling tot wat er gebeurt tijdens de kindertijd.

Hoe snel of langzaam het ook voorbijgaat, het beste wat je met je tijd kan doen is er je voordeel uit te halen. Het is belangrijk om het gevoel dat je je tijd hebt vergooid te vermijden. In plaats daarvan moet je beseffen dat het het beste cadeau is dat je aan anderen kunt geven, omdat het beperkt is en jou op een of andere manier toebehoort.

Tijd

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.