Je kunt de tijd niet controleren

Je kunt de tijd niet controleren

Laatste update: 21 augustus, 2017

Een solide opvatting hebben van tijd en ons leven hieromheen organiseren, kan bezorgdheid en angst verdrijven en de kwaliteit van leven verbeteren. Mensen die altijd maar bezorgd zijn, maken echter een fundamentele fout: ze denken dat hoe meer ze zich zorgen maken, hoe dichter ze bij het oplossen van het probleem ze zullen zijn.

Wat is ons geleerd over hoe we in ons leven gebruik moeten maken van tijd? Zien we de tijd als een vriend of veranderen we het in een bron van dagelijkse marteling?

Mensen die lijden aan algemene bezorgdheid, denken dat de loutere handeling van het steeds weer opnieuw malen over een onderwerp hetzelfde is als het onderwerp aankaarten, terwijl het in feite juist het tegenovergestelde is. Wat ze eigenlijk doen, is een algemeen hyperbewustzijn ontwikkelen van hun omgeving. Ze onderzoeken hun omgeving zo veel, dat ze alles en tegelijkertijd niets doen. Het is een kleine vorm van dagelijkse marteling die ervoor zorgt dat ze de controle over hun gedachten verliezen, zonder te weten hoe ze het kunnen stoppen.

Probeer de tijd niet te controleren, of het zal je volledig opslokken

Je hebt vast meerdere keren gezegd dat om je leven te kunnen organiseren, je je tijd beter moet organiseren. In werkelijkheid moet je echter je activiteiten organiseren en productief omgaan met de tijd die je aan ze besteedt, of het nu een activiteit op het werk is of elke andere activiteit. Of het behulpzaam is of niet zal afhankelijk zijn van hoeveel energie en concentratie je hebt.

“Pluk de rozen zolang als het kan.
Vroeger tijden vervliegen zacht,
waardoor dezelfde bloem die heden lacht,
morgen sterven zal.”

-Robert Herrick –

Tijd

Het probleem ligt hem in de poging om voor alles dat je doet het juiste moment te vinden. Alles tot op het kleinste detail plannen en het vaststellen van een bepaalde tijd voor alles kan een vorm van organisatie zijn, maar het kan je ook doen belanden in een staat van mentaal gevangenschap die je ervan weerhoudt om je levendig te voelen en die het gevoel dat je tijd aan het verspillen bent versterkt.

Bevrijd je geest in het hier en nu

Een van de bekendste en meest wijze gezegden is ‘carpe diem‘. Deze twee woorden belichamen een revolutie tegen uitstel, het uitstellen van je wensen en het opsluiten van je vrijheid in een kooi van verplichtingen met onzichtbare ijzeren tralies. Het omvat de eis van het huidige moment, tegenover een perceptie die gegijzeld is, ofwel door onszelf, door ons denkpatroon, ofwel door anderen.

“De toekomst martelt ons en het verleden legt ons aan kettingen. Dit is waarom het heden ons ontglipt.”

-Gustave Flaubert-

Strikken

Voor sommige mensen vereist het huidige moment hun volledige aandacht en toewijding. Voor anderen zinspeelt deze constructie op de lege tijd in een continuüm waarin ze worden opgeslokt door het verleden en de toekomst. Natuurlijk heeft ieder zijn eigen verhaal en wetenschap en zijn we niet allemaal in staat om voordelige concepten toe te passen op ons eigen welzijn, misschien omdat het ons eerder geleerd is om anders te zijn.

Daarom is het belangrijk om onszelf te zijn en evenwicht te vinden, zodat we het leven niet verspillen, maar juist heel veel inhoud geven.

11 manifestaties van bezorgdheid

Stop met proberen de tijd te controleren en vaar simpelweg met de stroming van de tijd mee.

Veel oosterse concepten en filosofische thema’s zijn behoorlijk verwijderd van de opvattingen die we in het westen over het benaderen en oplossen van problemen hebben. Dit betekent niet dat de ene beter is dan de andere, maar we kunnen wel iets leren van de verschillen tussen beide.

Denkers zoals Jiddu Krishnamurti werden ondervraagd over hun visies op de menselijke psyche. Het perspectief van Krishnamurti stond in veel opzichten volledig in contrast met westerse opvattingen over dit onderwerp. Terwijl in het westen de opvatting van tijd gericht is op de toekomst en plannen maken, vertellen andere benaderingen ons dat tijd niet op deze basis zou moeten worden geregeerd.

“En dus verlangen we naar transformatie omdat er pijn is, ongemak, conlict. Wordt een conflict overwonnen door de tijd? Als je zegt dat het zal worden overwonnen door de tijd, dan ben je nog steeds in conflict. Misschien zeg je dat het twintig dagen of twintig jaren zal duren om het conflict op te lossen, om te veranderen wat je bent, maar gedurende deze tijd ben je nog steeds in conflict en daarom brengt de tijd geen transformatie tot stand. Wanneer we de tijd gebruiken als een middel om een kwaliteit, een deugd of een staat van zijn te verkrijgen, zijn we dat wat is slechts aan het uitstellen of vermijden; en ik denk dat het belangrijk is om dit punt te begrijpen.”

-Jiddu Krishnamurti-

Verder dan de methodes waarvan bewezen is dat zij bezorgdheid en angst effectief behandelen, zouden we de manier waarop we denken over belangrijke concepten zoals tijd en individuele perceptie moeten veranderen.

We moeten proberen om gebruik te maken van onze gedachten om onszelf beter te organiseren, maar ook om open te staan voor mogelijke veranderingen en onverwachte wendingen. We moeten aandacht besteden aan ons lichaam en onze gevoelens, ons mentale welzijn en onze concentratie op het huidige moment. Onthoud dat het het altijd waard is om te investeren in zelfkennis.

Ontdek ook: Zelfkennis is een eindeloze oceaan

Afbeeldingen met dank aan Patricia Ariel


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.