Met geld kun je niet alles kopen, de rest moet zelf worden gerealiseerd

Met geld kun je niet alles kopen, de rest moet zelf worden gerealiseerd

Laatste update: 17 september, 2017

In de maatschappij waarin we leven is het makkelijk om materiële goederen en geld te verwarren met geluk. De waarheid is dat er voortdurend aan ons wordt verteld dat je alles kunt bereiken door simpelweg materiële bezittingen te vergaren. Het is alsof alles een prijs heeft en zou kunnen worden gekocht met munten en biljetten.

Maar is hij die meer bezit echt de rijkste? Het mag misschien zo overkomen, maar als we refereren aan emotionele rijkdom, dan is de prijs heel anders. Hij die kan genieten van het gezelschap van de mensen die hem vullen met vreugde en de kleine, leuke dingen in het leven, hij die kan genieten van de vruchten van zijn harde werk, is in werkelijkheid de gelukkigste.

Materialisme is tijdelijk

Het klopt dat materiële goederen onze omstandigheden faciliteren en ons soms zelfs gelukkige momenten schenken. Dit is echter een tijdelijk geluk. Fysieke rijkdom kan ons bevrijden van vitale noodzakelijkheden zoals honger, of het kan ons verdriet reduceren. Maar op de lange termijn zal rijkdom ons psychische welzijn niet vergroten.

Dus is het verstandig om in het achterhoofd te houden dat het eenvoudig is om slaaf te worden van materialisme. Bovendien moeten we dit feit onder ogen zien. Een prijskaartje aan alles hangen is een manier om onze levens comfortabeler te maken, maar het is ook erg gevaarlijk. Materiële bezittingen zien als een doelstelling op zich is duidelijk een teken van slavernij.

Geld Realiseren

In werkelijkheid wordt een persoon niet gedefinieerd door wat hij bezit, maar meer door wie hij is. Onszelf begrenzen in het beoordelen van anderen gebaseerd op wat ze bezitten kan ons een foutief en vaak onvolledig perspectief geven van wat iemand ons kan bieden.

“De meeste luxe en de vele zogenaamde gemakken van het leven zijn niet onmisbaar. Integendeel: het zijn duidelijke obstakels in de verheffing van de spiritualiteit van de mensheid”
-Henry D. Thoreau-

Het is goed om je bewust te zijn van wat er echt toe doet en de spirituele waarde ervan. Laten we mensen ervaren en verliefd worden op de wereld. Op haar beurt zal de wereld verliefd worden op ons. Op die manier trekken we een langdurig geluk en oprechte vreugde aan.

Wat echt substantieel is, is onbetaalbaar

Wat heb je eraan als je al het geld van de wereld hebt maar niemand om het echt mee te delen? Charles Dickens gaf hier al een voorbeeld van in A Christmas Carol. Geven geeft zoveel meer voldoening dan obsessief bezig zijn met het vergaren van geld dat helemaal geen betekenis aan ons leven of zijn toevoegt.

Geld Realiseren

We zouden erg gelukkig kunnen zijn als we, in plaats van voor onze dromen te betalen, moeite zouden doen om ze uit te laten komen. Bovendien zullen we onszelf heel voelen en tevreden met onszelf zijn in de toekomst. We zullen onszelf goed voelen omdat we hebben leren te begrijpen hoe ver we bereid zijn te gaan om onze dromen te verwezenlijken.

“En wat heeft het voor zin om de sterren te bezitten? Het maakt me rijk. En wat heeft het voor zin om rijk te zijn? Dan kan ik meer sterren kopen”
-Antoine de Saint-Exupéry-

Hetzelfde gebeurt bij mensen en niet alleen op een romantische manier. Van onze ouders tot onze kinderen, tot de vriendschappen en geliefden die we misschien zullen hebben. Ze zullen ook de inspiratie merken van het waarderen van anderen. Er is geen beter cadeau dan je hart.

Geluk wordt niet gekocht, maar behaald

Twijfel niet om alles te gaan realiseren wat je nooit zou kunnen kopen, maar dat toch binnen je bereik ligt. We moeten de angst om onze comfort zone te verlaten zien te overwinnen. We moeten onszelf bevrijden van beperkingen en leren van de mensen om ons heen. Want nee, de persoon met het meeste geld is niet per se de rijkste. De rijkste man is hij die handelt en leeft voor zichzelf en voor anderen.

Geld Realiseren

Natuurlijk, louter wachten op geluk zal ons niet gelukkig maken. Elke prestatie vereist moed, een hoop liefde, dapperheid en enige misstappen. Onthoud dat ze zeggen dat als je jezelf rijker wilt voelen, je alles zou moeten optellen wat je hebt dat niet gekocht kan worden.

“Met geld kun je alleen materiële goederen kopen, zoals eten, kleding en woonruimte. Maar je hebt zoveel meer nodig. Er zijn kwaden die niet opgelost kunnen worden met geld, maar alleen met liefde”
-Moeder Teresa-


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.