Stel je eens voor dat je al hebt wat je wilt

Stel je eens voor dat je al hebt wat je wilt

Laatste update: 04 september, 2017

We kennen allemaal het gevoel van (dreigende) overweldiging, wanneer we een nieuw project beginnen. We twijfelen of het wel goed zal gaan, of we genoeg in onze mars blijken te hebben, en of we onze dierbaren niet onverhoopt zullen teleurstellen. Zulke aarzelingen steken dikwijls innerlijk de kop op, en krijgen ons in hun door angst gedreven kritische greep.

Niemand blijft gevrijwaard van deze rauwe sensatie der bangheid, maar moedige mensen laten zich er niet door gijzelen, of beperken. Vraag jezelf vanbinnen af wat je ín en mét dit leven het liefste wil, en vecht er vanaf nu voor om dat gevisualiseerde ideaal daadwerkelijk te bereiken.

Omring jezelf met positiviteit, en durf te dromen

Beeld je in – vòòrdat je onwillekeurig een stap richting de toekomst zet – wat je daar bovenal in verwelkomt, en toe uitnodigt. Wat ligt er, in het gunstigste geval, in het verschiet, en waarom? Het doet er niet toe hoe lang het mogelijkerwijs duurt om je volmaakte visioen te verwezenlijken; het enige dat telt is dat je je met hart en ziel inspant om jouw grootste existentiële verlangen concreet te realiseren. Hoe heikel of onhaalbaar het (aanvankelijk) misschien ook lijkt, het is altijd het proberen waard. Sterker nog: er zijn talloze succesvolle acteurs, atleten, wetenschappers, politici en andere beroemde figuren die je wellicht zelf ook bewonderd, die ooit met precies dezelfde gedachte worstelden: dat het ze nooit zou lukken. En toch trok hun scepsis – al met al – niet aan het langste eind.

“‘Hoop kun je niet eten’, zei ze.

‘Nee’, antwoordde de kolonel, ‘maar het kan je wel voeden.'”

-Gabriel García Márquez-

Hebben Wat Je Wilt

Deze beroemd geworden, thans gevierde individuen begonnen oorspronkelijk ook met niets, en zetten zich simpelweg, zonder garanties, vol overgave en toewijding in om hun o zo ambitieuze doelen – stukje bij beetje – gestalte te geven. Maar vòòrdat zij überhaupt zo geïnspireerd en fanatiek hun ultieme scenario konden nastreven, moesten zij mentaal éérst helder krijgen – voor hun geestesoog –   wat hun belangrijkste drijfveer en meest authentieke aspirate was. Natuurlijk is het verre van eenvoudig om je dromen te actualiseren, maar laat je vooral niet bij voorbaat verlammen door door bezorgdheid beïnvloedde doemvoorspellingen.

Droom groot, maar neem kleine, overzichtelijke stapjes op weg naar jouw persoonlijke horizon. Wees geduldig, en vraag – zonder je daar bezwaard over te voelen – om alle hulp die je goed kan gebruiken; zij die echt van je houden zullen namelijk maar wat trots zijn om je te zien triomferen. En mocht je pardoes níet slagen, dan zullen ze alsnog enorm veel respect en waardering voor je tonen, omdat jij stoutmoedig je twijfels te boven bent gekomen. Besef je dat – als tientallen pioniers het zich niet, destijds báánbrekend, ingebeeld hadden – we vandaag de dag, als mensheid, waarschijnlijk niet zouden beschikken over de hypermoderne vliegtuigen die ons in een mum van tijd naar alle uithoeken van de aarde vervoeren.

Gaat er iets (faliekant) mis, recht dan je rug, sta op, en loop door

Wanneer je je ideale toekomst voorstelt, weet je zelden de (exacte) lengte van het perspectief en pad dat zich voor je uitstrekt, de (vervagende) verte in. Het zal – normaliter – niet alleen een ‘gebed zonder end’ zijn, dat wil zeggen: een zeer lange weg, maar bovendien één bezaaid met obstakels. Toch is er geen betere routebeschrijving dan gewoon te gaan wandelen, en iedere les te koesteren die je, voet voor voet, verwerft. Want dát is de onomkeerbare volgorde: fantaseer, en dan creëer!

We hebben het allemaal meermaals gehoord, het gezegde: ‘Niemand zei – of heeft je beloofd – dat het makkelijk zou zijn [dit bestaan, in deze wereld]’. En het feit is dat weinig zaken je zomaar in de schoot geworpen, of klakkeloos cadeau gedaan worden. Met bloed, zweet en tranen ontvangen levenslessen maken ons sterker, en zorgen ervoor dat we onze eigen, geëtaleerde moeite naar waarde schatten. En die ijver, die bewezen werklust, is – qua ervaring – misschien nog wel een grotere bron van voldoening dan de pure prestatie zelf, dan het papiertje, of de prijs.

“We kunnen stenen gooien, over ze struikelen of klagen, over ze heen klimmen, of óp en mét ze bouwen.”

-William Arthur Ward-

Geef niet op, blijf met al je kracht vechten. Als je je droom haarscherp, puntgaaf gedetailleerd inbeeldt, dan zal het je eerder lukken om praktische stappen voorwaarts te zetten, zelfs als je onderweg soms even naar links of naar rechts moet uitwijken. Zulke abrupt vereiste corrigerende manoeuvres vormen de ware test voor je talent, en potentieel. Je moet wijselijk een afweging kunnen maken over hoeveel risico je bereidt, en in stáát bent te nemen, om je bestemming te bereiken.

Breng je verbeelding tot leven

Nu ben je er klaar voor; je beschikt over het benodigde bewustzijn, en een adequate reserve aan robuuste wilskracht. Neem de tijd om beide intrinsieke kwaliteiten te blijven ontwikkelen, vanuit hoop en enthousiasme. Je geestelijke houding speelt in dit proces een cruciale rol: als je vanaf het startschot de eindstreep visualiseert, dan zullen je acties zich daar harmonieus en functioneel op afstemmen. Geniet van de reis, en de mensen die je onderweg ontmoet, en vergeet nimmer de macht en kracht van je verbeelding, en haar verregaande effect op je denken, daden en rendement.

Hebben Wat Je Wilt

Zet, vanuit deze bezinning, een stap vooruit, zelfs als niets je méér angst inboezemt. Want zodra je deze stap hebt gezet, en zelfs al bij het zetten van die stap, zul je je trots en bevrijd voelen, en hartelijk kunnen lachen om je zojuist overtroffen oude ‘ik’, die net nog zo bang was om in beweging te komen, om voorbíj en dóór diens eigen schaduw te lopen.

“Wat er ook gebeurt, blíjf proberen, geef nooit op wat je werkelijk wilt. Zolang er liefde en inspiratie leeft – in jou – kun je haast niet de mist in gaan, of verdwalen.”

-Ella Fitzgerald-

Je bent sowieso al één been dichterbij je zo vurig gewenste voorstelling; de sleutel is om vooruit te blijven kijken, en getrouw je pad te volgen. En wanneer je het het minst verwacht – zonder er bij of over na te hoeven denken, zul je spontaan rasse schreden voorwaarts zetten. Omdat je durft te luisteren naar de stem, en roeping, van je hart. Dit is joúw leven, waar je je zo vol overgave voor hebt ingezet!