Goede vrienden zijn de bomen die je beschutten tegen de stormen

Hebben vriendschappen invloed op je gezondheid? In welke mate beïnvloeden ze je welzijn? Opnieuw maakt volkswijsheid de weg vrij voor wetenschappelijke kennis bij het beantwoorden van deze vragen.
Goede vrienden zijn de bomen die je beschutten tegen de stormen
María Vélez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog María Vélez.

Laatste update: 15 november, 2022

Er wordt gezegd dat wie zich omringt met goede vrienden en gezonde relaties onderhoudt een groter welzijn geniet. Al tientallen jaren zijn onderzoekers geïnteresseerd in de vraag hoeveel waarheid er in deze uitspraak schuilt. Vandaag kunnen we zeggen dat de wetenschap genoeg bewijs verzameld heeft om het als een feit te beschouwen.

In feite is er een veelheid van studies die de voordelen van het hebben van kwaliteitsvolle vriendschappen onderzoeken. In dit artikel bundelen we enkele van de interessantste bevindingen over hoe een goede vriendenkring gunstig is voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid, en zelfs voor je werkleven.

Vrienden omhelzen elkaar

Goede vrienden zijn de bomen die je beschutten tegen de stormen

Alle bomen zijn niet hetzelfde. Sommige gaan langer mee, sommige geven meer zuurstof, terwijl andere meer weerstand bieden of lekkerder vruchten dragen. Hetzelfde gebeurt met mensen en dus ook met vriendschappen. De schaduw en beschutting die ze je kunnen geven hangen af van hun eigenschappen en hoe ze met je omgaan en zich tegenover je gedragen.

Volgens deskundige Shasta Nelson, zijn er drie kwaliteiten die een goede vriend maken:

  • Kwetsbaarheid. Eerlijk en kritisch zijn over hun eigen fouten biedt een omgeving waarin jij, als hun vriend, je kunt openstellen en jezelf kunt laten zien zoals je werkelijk bent.
  • Consistentie. Goede vrienden kunnen veel dingen zijn, maar het zijn vooral mensen die er altijd zijn. Het maakt inderdaad niet uit hoeveel tijd er verstrijkt, goede vrienden zullen er zijn wanneer je ze nodig hebt.
  • Positiviteit. Goede vrienden zijn er om je op te rapen als je valt of je aan het lachen te maken als je een slechte dag hebt. Ze steunen je en moedigen je aan bij alles wat je je ten doel stelt. Ze dragen inderdaad goede en oprechte elementen bij aan je leven.

Met dit perfecte recept zou je omringen met kwaliteitsmensen ongetwijfeld een van de grootste bronnen van gezondheid en geluk zijn. Is dit echter werkelijk het geval? In hoeverre hebben de mensen om je heen invloed op je leven en je diepste welzijn?

Wat de wetenschap beweert

De wetenschap heeft bevestigd dat kwaliteitsvolle relaties op verschillende niveaus een grote invloed op je leven hebben. Hier zijn enkele van de interessantste bevindingen in dit verband.

Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit

Veel mensen denken dat het hebben van een groot aantal vrienden synoniem is met persoonlijk en sociaal succes. Maar in werkelijkheid hebben mensen gemiddeld tussen drie en vijf goede vrienden, een ruimere kring van ongeveer tien-15, en een netwerk van ongeveer 100-150 kennissen.

Betekent dit dat de meerderheid van de bevolking onsuccesvol of ongelukkig is? In feite is niets minder waar. De wetenschap heeft bewezen (Engelse link) dat de kwaliteit van een persoonlijke relatie samenhangt met een groter welzijn.

Het is zelfs in verband gebracht met een betere lichamelijke gezondheid. Meer bepaald met lagere niveaus van bloeddruk, BMI, en risico op diabetes. Kortom, goede vriendschappen zijn even essentieel als voeding en lichaamsbeweging.

Wat de kwantiteit betreft, is het de frequentie waarmee je met je vertrouwde vrienden omgaat die echt invloed heeft op je gezondheid. In feite is uit een studie gebleken (Engelse link) dat hoe meer sociale interacties we hebben, hoe minder last we hebben van depressieve gevoelens.

Gezondere gewoonten

Het hebben van gezonde vriendschappen komt je gezondheid ten goede omdat je, zonder het echt te beseffen, geneigd bent de gewoonten van de mensen om je heen over te nemen. Dit is misschien gemakkelijker te begrijpen vanuit het tegenovergestelde gezichtspunt.

Als je kring bijvoorbeeld bestaat uit mensen met meer depressieve of negatieve gedachten of zelfs middelenmisbruikend gedrag, is de kans groter dat je die ook overneemt.

Bovendien hebben sommige studies (Engelse link) ontdekt dat vriendschappen ons helpen verleidingen te weerstaan en dat dit iets is wat we onbewust in hen zoeken.

Als je bijvoorbeeld weinig zelfbeheersing hebt, zul je je wenden tot mensen om je heen die meer vastberadenheid en wilskracht bezitten. Als gevolg daarvan heb je mensen met middelen om naar uit te reiken als je wat extra hulp of steun nodig hebt.

Met geld koop je geen geluk, met vriendschap wel

De wetenschap heeft bevestigd dat goede vriendschappen nummer één zijn op de lijst van wat ons geluk brengt. Niet geld, niet roem, en niet schoonheid. Dit werd bevestigd in een longitudinaal onderzoek (Engelse link) dat in 1939 begon en 80 jaar lang werd uitgevoerd. Daarom is het een van de belangrijkste studies die over geluk gedurende het hele leven zijn uitgevoerd.

De bevindingen waren verrassend eenvoudig. De enige factor die verband hield met de mate van geluk van de meer dan 500 deelnemers was de kwaliteit van hun persoonlijke relaties. In feite overtroffen hechte vriendschappen, familiebanden en verkeringsrelaties ruimschoots de sociaaleconomische status, schoonheid, intelligentie, roem of fortuin.

Meer motivatie en betere prestaties

Zoals we eerder suggereerden, heeft de wetenschap ook bewezen of goede vriendschappen invloed hebben op werk en academische prestaties. In een studie (Engelse link) met universiteitsstudenten ontdekten ze dat degenen die een relatie hadden met klasgenoten met betere cijfers ook hun eigen prestaties zagen verbeteren.

Hetzelfde kan gebeuren als je goede collega’s hebt. Onderzoekers (Engelse link) van de Universiteit van Hong Kong ontdekten dat degenen die goede vrienden op het werk hadden zich meer inspanden en betere resultaten behaalden. Bovendien waren ze in staat grotere verantwoordelijkheden op zich te nemen.

Collega's

Tips om je vriendschappen te versterken

Dit zijn enkele van de belangrijkste bevindingen op dit gebied, zeker genoeg om te weten dat het hebben van goede vrienden om je heen je welzijn verbetert. Dus wat kun je doen om je relaties te versterken?

  • Als je nieuwe vrienden nodig hebt, stap dan uit je comfortzone. Word lid van sportteams, zoek groepen met soortgelijke hobby’s, of vraag kennissen je aan hun vrienden voor te stellen.
  • Zoek gemeenschappelijke interesses. Praten en dingen vinden die je gemeen hebt is essentieel als je wilt behouden wat je bindt. Toon nieuwsgierigheid en belangstelling voor de zorgen van je vrienden. Dit schept vertrouwen en toenadering.
  • Voed je vriendschappen dagelijks en handel op een wederkerige manier. Vriendschappen worden geleidelijk door beide partijen gecultiveerd, dus vergeet niet aan je vrienden te denken en op hen te reageren door hen terug te geven wat ze nodig hebben.

Wees dus zelf de boom die onderdak biedt aan je vrienden, net zoals zij dat voor jou doen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bruine de Bruin, W., Parker, A. M., & Strough, J. (2020). Age differences in reported social networks and well-being. Psychology and Aging, 35(2), 159–168. https://doi.org/10.1037/pag0000415
  • Shea, C. T., Davisson, E. K., & Fitzsimons, G. M. (2013). Riding Other People’s Coattails: Individuals With Low Self-Control Value Self-Control in Other People. Psychological Science24(6), 1031–1036. https://doi.org/10.1177/0956797612464890
  • Dokuka S., Valeeva D., Yudkevich M. (2015) Koevolyutsiya sotsial’nykh setey i akademicheskikh dostizheniy studentov [Co-Evolution of Social Networks and Student Performance]. Voprosy obrazovaniya / Educational Studies Moscow, 3, 44-65. https://doi.org/10.17323/1814-9545-2015-3-44-65
  • Park, S. (2019).Socializing at Work: Evidence from a Field Experiment with Manufacturing Workers.American Economic Journal: Applied Economics, 11(3), 424-55. https://doi.org/10.1257/app.20160650

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.