Woltherapie: de voordelen van breien voor je welzijn

Degenen die al eens woltherapie hebben geprobeerd, zijn het erover eens dat het nuttig is om de geest te kalmeren en om hun ideeën en gedachten te ordenen.
Woltherapie: de voordelen van breien voor je welzijn
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 27 december, 2022

Sinds de opkomst van mindfulness zijn veel mensen gaan genieten van activiteiten die hen niet alleen een hobby of een tijdelijke afleiding bieden, maar hen helpen te kalmeren, hun ideeën, gedachten en emoties te ordenen en ook hun hersenen te trainen. Dit is het geval bij breien, ofwel woltherapie.

Zoals de naam al aangeeft, bestaat woltherapie uit de werking van breien als een therapeutische maatregel. Het is niet gericht op een specifiek publiek. Daarom kan elke geïnteresseerde het in de praktijk brengen wanneer hij dat wil.

Als je het nog nooit hebt gedaan, kun je het zien als een vrij basale activiteit. Het heeft echter verschillende moeilijkheidsgraden, wat uiterst nuttig is als het gaat om het verbeteren van je vaardigheden en het bevorderen van veel van je cognitieve processen. Er zijn inderdaad verschillende voordelen van breien, zoals je hieronder zult zien

Breien: niet langer een ‘oma-ding’

Veel oudere vrouwen breiden vroeger om kleding te maken voor hun familieleden en goede vrienden, terwijl ze zichzelf vermaakten. Daarom werd deze activiteit jarenlang als een ‘oma-ding’ beschouwd. In de loop van de tijd is deze perceptie echter veranderd.

Tegenwoordig erkennen veel mensen dat ze een pauze moeten nemen van hun routine. Om een moment voor zichzelf te nemen en los te komen van een wereld van multitasking en eindeloze afleiding. In die zin zijn activiteiten zoals woltherapie uiterst nuttig. Daarom is het niet langer ongewoon dat mensen van elke leeftijd leren breien.

Naast de actie van breien en het maken van een bepaald kledingstuk, biedt woltherapie een pauze. In feite denk je aan niets anders dan aan wat je doet. Dit levert je ongetwijfeld een aantal voordelen op.

Wol en naalden, die de voordelen van breien uitbeelden

Een van de belangrijkste redenen waarom breien een vorm van therapie werd, is dat je, naarmate de activiteit vordert, leert je aandacht op het huidige moment te concentreren. Het werkt op vrijwel dezelfde manier als yoga, mindfulness en meditatie.

De voordelen van breien

Tijdens het breien kijk je hoe de naalden door het garen gaan om een patroon te reproduceren dat je eerder hebt gekozen. Verder moeten je handen zowel de naalden als het garen vasthouden en op een bepaalde manier en in een bepaald ritme bewegen.

Dit alles lijkt misschien een eenvoudig proces, maar het is verre van dat. Eigenlijk is het een oefening voor de geest, zo complex als schaken, een instrument bespelen of schrijven.

Met breien (Engelse link) kun je je handen oefenen, maar het stimuleert ook je leer- en geheugencapaciteit en stimuleert je concentratie en creativiteit. Bovendien bevordert het positieve en geruststellende emoties.

Experts van Mental Health America (MHA – Engelse link)) geven aan dat woltherapie uitermate nuttig is gebleken voor:

 • Spanning loslaten.
 • Geduld kweken.
 • Welzijn bevorderen.
 • Zelfrespect vergroten.
 • Creativiteit aanmoedigen.
 • Het verlagen van de bloeddruk.
 • Concentratie stimuleren.
 • Vermindering van gevoelens van stress en angst.
 • Het verminderen van het gevoel van eenzaamheid.
 • De geest afleiden in situaties van chronische pijn.
 • Vermindering van het risico op depressie en dementie.
Vrouw breit in haar bed

Wanneer je aandacht besteedt aan details zoals het volgen van een patroon, de kleur en textuur van de wol en de naalden, het gevoel van de materialen tegen je huid en de geleidelijke vormgeving van het kledingstuk, stopt je geest met naar het verleden of de toekomst te gaan en blijft in het heden.

Dit is wat je in staat stelt om spanning, zowel fysiek als mentaal, los te laten, te kalmeren en een gevoel van voldoening te ervaren.

Over het algemeen zul je de voordelen van woltherapie op de middellange en lange termijn waarderen, als je eenmaal de gewoonte hebt verworven. Voer het daarom zo regelmatig mogelijk uit.

Je kunt het overal doen, wanneer je maar wilt

Een van de belangrijkste voordelen van breien is dat je het overal en altijd kunt doen. Het enige wat je nodig hebt is een paar naalden, een bol garen en een plek om comfortabel te zitten.

Als je het wilt leren, zijn er veel online tutorials beschikbaar. Je kunt ook een familielid of een vriend vragen om je les te geven. Een andere optie zou zijn om je in te schrijven voor een cursus om te leren, met andere mensen te delen en je ervaringen, advies en ideeën uit te wisselen, en om collectieve projecten te bedenken.

Daarom, als je een pauze wilt nemen van je routine, je opnieuw wilt verbinden met je interieur en je innerlijke rust wilt herwinnen, probeer dan woltherapie eens.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.