Hoe bouw je een vertrouwensrelatie met je kinderen op?

Het opbouwen van een vertrouwensrelatie met je kinderen is een mijlpaal die belangrijk is. Kinderen zijn meestal ruimhartig en vergeven veel meer fouten dan een volwassene zou doen. Je verliest hun vertrouwen echter volledig als je je niet aan bepaalde richtlijnen houdt.
Hoe bouw je een vertrouwensrelatie met je kinderen op?

Laatste update: 31 augustus, 2021

Het is belangrijk om een vertrouwensrelatie met je kinderen op te bouwen, omdat dit van invloed is op de impact die je op hen kunt hebben. Daarom is het winnen van hun vertrouwen, of het terugwinnen van het vertrouwen als je het kwijt bent, een essentiële stap om hen te kunnen helpen.

De eerste moeilijkheid bij het winnen van het vertrouwen van je kinderen houdt verband met de definitie ervan. Het gaat er niet om dat ze je alles vertellen of dat jullie vrienden zijn. In plaats daarvan gaat het erom dat ze zien dat je iemand bent op wie ze kunnen rekenen en delen wat ze moeten delen wanneer dat nodig is.

Vertrouwen gaat over het maken van afspraken met elkaar en weten dat iedereen deze zal nakomen. Het gaat over het onthullen van gevoelige informatie en weten dat het niet verder gaat dan de grenzen van de relatie.

Je moet dus beginnen met respectvol te zijn om het vertrouwen van je kinderen te winnen. Vergeet niet dat het individuen zijn met hun eigen mening. Je moet ze ook toestaan zich kwetsbaar te voelen en eventuele problemen die ze hebben te begrijpen.

“Het begin van liefde is de wil om degenen van wie we houden perfect zichzelf te laten zijn, de vastberadenheid om ze niet te veranderen om ze bij ons eigen beeld te laten passen. Als we door van ze te houden niet laten zijn wie ze zijn, maar alleen houden van hun potentiële gelijkenis met onszelf, dan houden we niet echt van ze: we houden alleen van de weerspiegeling van onszelf die we in hen vinden.”

Thomas Merton

Een man die zijn dochter vasthoudt

Respect is essentieel voor een vertrouwensrelatie met je kinderen

Ouders en kinderen hebben asymmetrische relaties. De eerstgenoemden maken de regels, richtlijnen en definitieve beslissingen. Deze moeten zich uiten en het recht hebben om hun bezwaren en verschillende standpunten kenbaar te maken. Ze moeten echter wel hun ouders gehoorzamen.

Zoals je je kunt voorstellen, is het belangrijk dat kinderen een consistent autoriteitsfiguur hebben. Ze hebben geen vriend nodig die zichzelf op hun niveau plaatst, maar juist een rolmodel en gids. Zoals je kunt zien, is het niet goed om ze als gelijken te behandelen. Je moet hen dit op jonge leeftijd bijbrengen, omdat het later moeilijk zal zijn om dit te doen.

Hoe helpt dit je het vertrouwen van je kind te winnen ? Nou, een kind verwacht van zijn ouders dat ze de boel draaiende houden en vertrouwen in wat ze doen, zelfs als ze fouten maken. Het geeft hen een veilig gevoel en creëert de basis voor hen om ook op zichzelf te vertrouwen.

Tijd, aandacht en versterking

Een ouder is slechts een gids, geen rechter. Kinderen waarderen hun acceptatie en erkennen hun inzet en capaciteiten. In feite is een van hun grootste drijfveren om deze erkenning te verdienen. Ze moeten ze liefdevol corrigeren en met de gezonde intentie om ze te helpen verbeteren. De kans is groot dat je kinderen positief zullen reageren als je dat doet.

Het is ook belangrijk om quality time met hen door te brengen en leuke activiteiten te promoten die hen iets kunnen leren. Dialoog hoeft in deze tijd samen niet voorop te staan.

In feite is de beste manier om je kind te leren kennen, te kijken naar hoe ze handelen, de beslissingen die ze nemen en zelfs enkele dingen die ze uiten. Je wilt niet zijn zoals die ouders die de tijd die ze met hun kinderen doorbrengen een perfect moment vinden om hen te ondervragen.

Het respecteren van hun privacy is een must voor een vertrouwensrelatie

Eerlijk zijn over je gevoelens is een goede manier om een vertrouwensrelatie met je kind op te bouwen. Dit gaat natuurlijk niet over het delen van je meest intieme details zoals je zou doen met iemand van jouw leeftijd. Je kunt ze echter wel vertellen hoe je je voelt, wat je leuk vindt, wat je wilt en wat je bezighoudt.

Het is belangrijk om een open communicatie met je kind te hebben. Je kinderen zullen zeker sommige dingen voor zichzelf willen houden, en dat is oké. Ze moeten weten dat je bereid bent te luisteren wanneer ze willen praten en dat ze op je kunnen rekenen als ze je nodig hebben.

Een vader die tegen zijn kind praat

Beheer moeilijke momenten verstandig

Crises zijn geweldige kansen om een vertrouwensrelatie met je kinderen op te bouwen. Maar onthoud dat je kinderen alleen iemand kunnen vertrouwen die hun verplichtingen nakomt en bepaalde intieme dingen voor zichzelf houdt.

Een ouder die in paniek raakt als hij of zij met problemen wordt geconfronteerd of die zijn of haar kinderen ondervraagt, kan het vertrouwen veel sneller verliezen dan dat het opgebouwd was.

Kinderen moeten het gevoel hebben dat ze op moeilijke momenten op hun ouders kunnen rekenen. Dit zal het voor hen gemakkelijker maken om hun ouders te vertrouwen en naar hen op te kijken als ze antwoord willen op hun twijfels of zorgen. Bovendien zullen ze hen als hun rolmodel beschouwen.

Kortom, als je dit pad tijdens de kindertijd volgt, zullen ze waarschijnlijk geen afstand van je nemen en tijdens hun tienerjaren uit de bocht vliegen in hun zoektocht naar autonomie. Zoals je kunt zien, wordt de basis voor een gezonde ouder-kindrelatie en adolescentie al vroeg gelegd.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Raimundi, M. J., Molina, M. F., Leibovich de Figueroa, N., & Schmidt, V. (2017). La comunicación entre padres e hijos: su influencia sobre el disfrute y el flow adolescente. Revista de psicología (Santiago), 26(2), 92-105.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.