Eerlijk zijn is een manier van leven

Als je eerlijk wilt zijn tegen anderen, moet je eerst eerlijk zijn tegen jezelf. Als je een duidelijk idee hebt over wat je wilt en wat je niet wilt, zul je in staat zijn om heftige situaties te vermijden.
Eerlijk zijn is een manier van leven

Laatste update: 19 november, 2020

Eerlijk zijn bespaart tijd en houdt relaties gezond. Als je eerlijk bent met jezelf over je grenzen en wat je denkt dat goed is, is het veel makkelijker om met mensen om te gaan en ongemakkelijke situaties te vermijden. Eerlijk zijn tegen jezelf en anderen is niet echter altijd makkelijk. Eerlijkheid is een manier van leven en het vereist een aanzienlijke inzet.

Volgens Confucius is een oprecht persoon die altijd de waarheid vertelt, al op weg naar de hemel. Hoewel dat een aardig sentiment is, vertellen de meesten van ons kleine leugentjes omdat we bang zijn om afgewezen of onder de loep genomen te worden.

Er zijn veel situaties waarin je je gedwongen voelt om een halve waarheid te vertellen. Ook al zijn je bedoelingen goed, leugens om bestwil kunnen leiden tot negatieve situaties op de langere duur. Eerlijk zijn (zonder te veel te delen) zou je standaardmechanisme moeten zijn, een manier om een gezonder leven op te bouwen voor jezelf en de mensen om je heen.

Oprechtheid mag dan nederig zijn, maar ze kan niet dienstbaar zijn.”

-Lord Byron-

Een vergadering op het werk

Wees eerlijk tegen jezelf

Transparante communicatie, vrij van gevels, leugens, angsten en neerbuigendheid, brengt harmonie in je leven. Sommige mensen scheppen op over hoe respectvol en eerlijk ze zijn als ze niets meer zijn dan experts in de kunst van de hypocrisie. Ze vervalsen gevoelens, gedrag en ideeën.

De wereld is vol met mensen op het kromme pad. Ze denken het een en zeggen het ander en handelen in directe tegenstelling tot hun wereldbeeld. Als je op deze manier leeft, niet synchroon met je gedachten en verlangens, kun je je op de lange termijn ellendig gaan voelen.

Een studie van Dr. Stephen Rosenbaum van de Zuid-Deense Universiteit maakt duidelijk dat eerlijkheid een maatschappelijke norm moet zijn. Oprechtheid en transparantie maken relaties makkelijker en helpen je om succesvol te zijn op je werk en om emotioneel in balans te blijven. Het is de basis van je welzijn en dat van de mensen om je heen.

Zoals bij zoveel dingen is een eerlijk leven echter makkelijker gezegd dan gedaan. Hier zijn enkele strategieën die je helpen om op het juiste pad te komen.

Begin met eerlijk zijn tegen jezelf

Het is moeilijk om dat kleine stemmetje in je hoofd te negeren dat je angst versterkt. “Als je dat tegen je baas zegt, wordt hij boos op je,” of “Vertel je vriend niet hoe je je voelt, want dan wijst hij je misschien af.

Deze verdedigingsmechanismen bouwen barricades op die je beletten te zeggen en te doen wat je wilt. Ze maken het niet alleen onmogelijk om oprecht te zijn, maar ze staan ook je persoonlijke groei in de weg.

Eerlijk zijn met jezelf vereist een authentieke en moedige innerlijke dialoog. Je moet je kunnen afvragen wat je wilt en wat je nodig hebt en echte antwoorden geven. Alleen dan ben je in staat om eerlijk te zijn tegen anderen.

Een reflectie van een vrouw in de spiegel

Oneerlijkheid leidt tot ongelukkigheid

Zoals we hierboven hebben uitgelegd, bespaart eerlijkheid kostbare tijd en energie. Het helpt je te voorkomen dat je tijd en moeite investeert in mensen en activiteiten die niet overeenkomen met je waarden.

Wanneer mensen authentiek tegen elkaar zijn, komt vertrouwen makkelijk tot stand. Er is niets beters dan advies te krijgen van iemand die vanuit zijn of haar hart spreekt zonder bijbedoelingen.

Halve waarheden en leugens om bestwil daarentegen leiden al snel tot meer leugens en bedrog. Ze stapelen op elkaar als een kaartenhuis, en het geheel kan elk moment in elkaar storten. Er is een enorme psychologische inspanning nodig om deze bouwwerken in stand te houden. Het is niet nuttig, logisch of gezond om er energie aan te besteden.

Eerlijkheid is een moedige en gezonde manier van leven

Po Bronson en Ashley Merryman, twee psychologen die gespecialiseerd zijn in kinderonderwijs, schreven in hun boek NurtureShock: New Thinking About Children (2011) dat kinderen veel vaker tegen hun ouders liegen dan we denken.

Ze doen het om hun ouders gelukkig te maken en om aan hun verwachtingen te voldoen. Kinderen denken dat als ze hun ouders vertellen hoe ze zich echt voelen, ze hen zullen teleurstellen.

Misschien dat mensen daarom zijn gaan liegen. We zijn bang om andere mensen teleur te stellen en niet te zijn wie ze denken dat we zijn. We willen geen relaties kwijtraken of afstand creëren tussen ons en de mensen van wie we houden. Hoewel dat heel makkelijk te begrijpen is, verandert het de waarheid niet: als je niet authentiek bent, verraad je wie je bent.

Echt eerlijk zijn kan schokkend of verrassend zijn, maar het is het waard. Op de lange termijn zul je een gezonder, gelukkiger en betekenisvoller leven creëren voor jezelf en de mensen om je heen. Eerlijkheid is een manier van leven die tot veel positieve dingen zal leiden. Waar wacht je op?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Rosenbaum. Mark, Billinger. Stephan (2014) Let’s be honest: A review of experimental evidence of honesty and truth-telling. Journal of Economic Psychology Volume 45, December 2014, Pages 181-196. https://doi.org/10.1016/j.joep.2014.10.002

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.