Het vitaminemodel van Warr voor de gezondheid op het werk

In alle werk zijn er kenmerken die onze geestelijke gezondheid kunnen versterken of schaden, afhankelijk van het feit of ze wel of niet aanwezig zijn: ze werken als vitaminen. Wat is het vitaminemodel van Warr? In dit artikel vertellen we het je!
Het vitaminemodel van Warr voor de gezondheid op het werk

Laatste update: 05 januari, 2023

De omgevingsvariabelen die van invloed zijn op het psychisch welzijn op het werk volgen een patroon. In feite zijn er bepaalde kenmerken die, in overmaat, niet schadelijk zijn voor de werknemer. Andere zijn schadelijk. Het vitaminemodel van Warr vertelt ons hoe alledaagse aspecten van de werkplek de geestelijke gezondheid van werknemers beïnvloeden.

Als een cirkel beïnvloedt het welzijn van werknemers hun gedrag (direct en indirect), de beslissingen die ze nemen, hoe ze zich verhouden tot hun collega’s, en hun productiviteit. Warr beweert inderdaad dat werk en geestelijke gezondheid in twee richtingen samenhangen.

Psychologisch welzijn op het werk

Als het gaat om een betere kwaliteit van leven op het werk, is psychologisch welzijn (Spaanse link) een van de belangrijkste psychosociale processen. Peter Warr onderscheidt twee soorten welzijn op het werk:

  • Werkspecifiek welzijn.
  • Dit verwijst naar gevoelens, zowel positief als negatief, die werknemers hebben over zichzelf in relatie tot het werk dat ze doen.
  • Contextvrij welzijn. Dit is breder van aard. Het wordt beïnvloed door alle gevoelens, geen enkele in het bijzonder.

“Beroepsmatig welzijn impliceert het hebben van persoonlijke en omgevingszekerheid, toegang tot materiële goederen om een waardig leven te leiden, een goede gezondheid en goede sociale relaties, die allemaal nauw samenhangen met en ten grondslag liggen aan de vrijheid om beslissingen te nemen en te handelen.”

-Sen-

Blije werknemer

De componenten van beroepswelzijn

De bovenstaande twee soorten beroepswelzijn maken deel uit van de geestelijke gezondheid van de werknemer. Deze schommelt niet alleen tussen ongemak en welzijn, maar heeft meer componenten.

  • Affectief welzijn. Het verwijst naar de verschillende klassen van affectieve ervaring. Bijvoorbeeld angst-comfort, verveling-enthousiasme, en depressie-plezier. In de context van beroepsmatig welzijn zijn er aanwijzingen dat de as plezier-plezier het grootste deel van de covariantie in aspecten van affectief welzijn verklaart.
  • Aspiratie. De mate waarin de werknemer gemotiveerd is in zijn werk. Ook hoe aandachtig ze zijn voor de nieuwe mogelijkheden die hen omringen, en of ze streven naar het bereiken van de doelen die ze belangrijk vinden.
  • Autonomie. De mate waarin werknemers weerstand kunnen bieden aan eisen uit de omgeving en hun eigen meningen en handelingen kunnen volgen. Te veel of te weinig autonomie kan hun welzijn negatief beïnvloeden.
  • Competentie. De mate waarin de werknemer over voldoende emotionele en cognitieve middelen beschikt om de druk en de eisen die uit zijn werk voortvloeien het hoofd te bieden.
  • Geïntegreerde functie. Een component die verwijst naar het individu als geheel. Het omvat de bovenstaande vier componenten van geestelijke gezondheid op het werk.

Warr formuleerde zijn vitaminemodel en publiceerde het in 1987 in zijn boek Work, Unemployment and Mental Health.

Vitaminen op het werk

Het vitaminemodel van Warr beweert dat er negen kenmerken van de werkplek (Spaanse link) zijn die als vitaminen werken bij het bereiken van de bovengenoemde vijf componenten van beroepswelzijn. Ze zijn als volgt.

  • Mogelijkheden om het werk zelfstandig te beheersen.
  • Mogelijkheden om vaardigheden te gebruiken en te ontwikkelen. De mate waarin de werkomgeving de ontwikkeling en het gebruik van de vaardigheden die de werknemer uniek en onherhaalbaar maken, bevordert of remt.
  • Duidelijkheid van doelen en regels. Dit is onder andere gekoppeld aan de perceptie van een werknemer van prestatie. Als ze er bijvoorbeeld in slagen een werkdoel te halen, voelen ze zich effectief en neemt hun gevoel van prestatie toe.
  • Afwisseling van taken. Als er weinig afwisseling is, wordt het werk eentonig.
  • Prestatie-eisen en feedback. Dit verwijst naar de feedback van de bazen. Het gaat erom te weten wat de bazen verwachten als het gaat om het werk van de werknemer, en hoe ze dat waarderen.
  • Sociale steun en contacten. De mate waarin een baan mogelijkheden voor intermenselijke contacten vergemakkelijkt of belemmert. In feite is het bestaan van voldoende sociale contacten binnen de werkplek belangrijk voor de geestelijke gezondheid van de werknemer. Dat komt omdat ze emoties als eenzaamheid verminderen.
  • Financiële beloningen
  • Fysiek comfort en veiligheid.
  • Positie en status.
Blij team

De vitamineverbinding

Alle bovenstaande kenmerken werken verschillend, afhankelijk van de dosis. Warr onderscheidt twee grote groepen en deelt ze in aan de hand van de manier waarop echte vitamines in het lichaam werken.

We weten bijvoorbeeld dat tekorten aan vitamine B en C negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid, maar verhoogde gehaltes niet. Kenmerken die zich gedragen als vitamine B en C zijn daarom fysieke veiligheid, carrièreperspectieven, compensatie, of ondersteunend toezicht.

Daarentegen zijn er kenmerken die zich gedragen als vitamine A en D. Deze vitamines worden gekenmerkt door het feit dat zowel tekorten als excessen de gezondheid en het welzijn negatief beïnvloeden. Bijgevolg vinden we in deze groep bijvoorbeeld de verscheidenheid aan taken in de functie, het contact met collega’s, en het aantal doelstellingen.

“Deugdzaamheid betekent het juiste doen, in relatie tot de juiste persoon, op het juiste moment, in de juiste mate, op de juiste manier, en voor het juiste doel.”

Aristoteles

Ten slotte kunnen we concluderen dat het vitaminemodel van Warr een groot deel van de bijdragen van de psychologie aan de studie van arbeidspsychologisch welzijn verzamelt. In feite legt hij bloot hoe zowel de variabelen van de omgeving als het werk zelf de geestelijke gezondheid van werknemers beïnvloeden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cifre Gallego, E. (1999). Bienestar psicológico, características del trabajo y nuevas tecnologías: validación-ampliación del modelo vitamínico de Warr (Doctoral dissertation, Universitat Jaume I).
  • Córdoba, E. (2009). Factores psicosociales y su influencia en el bienestar laboral. Universidad de Buenos Aires. Recuperado de http://23118. psi. uba. ar/academica/carrerasdegrado/psicologia/informacion_adicional/obl igatorias/040_trabajo1/cdcongreso/CD/TRABAJOS% 20LIBRES/SALUD% 20MENTA L/3. pdf.
  • Herrera, Y. C., Betancur, J., Jiménez, N. L. S., & Martínez, A. M. (2017). Bienestar laboral y salud mental en las organizaciones. Revista electrónica PSYCONEX, 9(14), 1-13.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.