Het verschil tussen eigenwaarde en zelfrespect

Hoewel ze op het eerste gezicht synoniem lijken, zijn deze twee concepten behoorlijk verschillend. Toch helpen ze je allebei om jezelf beter te leren kennen. In dit artikel hebben we het over de verschillen tussen beide termen.
Het verschil tussen eigenwaarde en zelfrespect

Laatste update: 15 maart, 2022

Het onderscheid maken tussen zelfrespect en eigenwaarde is niet eenvoudig. Inderdaad, hoewel het verschillende concepten zijn, worden ze vaak door elkaar gebruikt in de dagelijkse taal.

Zowel het gevoel van eigenwaarde als het zelfconcept bepalen gedachten over het zelf. Dit is een van de redenen waarom het onderscheid tussen deze termen complex is. In dit artikel gaan we de twee termen verkennen. Ook zullen we proberen hun nut te begrijpen bij het verbinden van de manier waarop je jezelf ziet.

Het verschil tussen eigenwaarde en zelfrespect

Eigenwaarde: het beeld dat je van jezelf hebt

Eigenwaarde verwijst naar de verzameling informatie in de vorm van ideeën, overtuigingen en concepten die je over jezelf hebt verzameld. Daarnaast verwijst eigenwaarde dus naar de manier waarop je cognitief een beeld van jezelf hebt geconstrueerd en dat je verbaal kunt verklaren.

Met andere woorden, zelfconcept verwijst naar je zelfpercepties (Engelse link). In feite degenen die je hebt gevormd uit je ervaring en interacties met andere mensen en je omgeving. Eigenwaarde is georganiseerd en gestructureerd en brengt verschillende dimensies samen.

De manier waarop je eigenwaarde is georganiseerd, geeft het een globaal en gedeeltelijk stabiel karakter. Tegelijkertijd heb je gedifferentieerde en variabele zelfconcepten in verschillende vitale dimensies. Bijvoorbeeld op academisch, werk-, sociaal of emotioneel gebied.

Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je over het algemeen een verantwoordelijk, discreet of onvoorzichtig persoon bent. Wanneer er echter wordt gevraagd naar specifieke aspecten van je leven, kun je zeggen dat je buitengewoon vaardig bent in wiskunde, nauwkeurig en precies bent in je werk, of dat je soms bepaalde taken kunt verwaarlozen.

Daarom kunnen we zeggen dat eigenwaarde verwijst naar een rationeel begrip van het zelf, een overwegend beschrijvende component heeft en gemakkelijk in woorden kan worden uitgedrukt. Deze kenmerken betekenen dat je jouw eigenwaarde (Spaanse link)  kunt wijzigen door processen van cognitieve herstructurering en objectieve interpretaties van je eigen ervaring.

Vrouw kijkt naar reflectie in spiegel

Zelfrespect: waarderen wie je bent

De alomtegenwoordigheid van de term zelfrespect maakt het moeilijk te definiëren. Kortom, het is een concept dat verwijst naar hoe je over jezelf oordeelt.

Deze oordelen zijn evaluatief van aard. Ze komen vaak voort uit de vergelijking die je maakt tussen jezelf en een ‘ideaal zelf’ dat je zou willen bereiken. De nabijheid of afstand die je tussen dat ideaal waarneemt, wordt vaak opgebouwd vanuit sociaal gedeelde normen. Deze kunnen de vorm hebben van een geweldig lichaam of materiële rijkdom. Ze beïnvloeden hoe je jezelf beoordeelt en, indirect, hoe je je voelt.

De beoordelingen die je over jezelf maakt, kunnen zowel positief als negatief zijn. Deze evaluaties zijn subjectief en gebaseerd op emotionaliteit. Ze hebben veel te maken met hoe je je voelt en tegelijkertijd hoe je je voelt.

De relatie die het gevoel van zelfrespect heeft met je emotionele universum maakt het, in tegenstelling tot eigenwaarde, buitengewoon moeilijk om in woorden een verklaring van zelfrespect te geven. Het is ook moeilijk om er vrijwillig op in te grijpen. Je kunt bijvoorbeeld proberen je gevoelens uit te leggen. Er zal echter altijd iets in je emotionele wereld zijn dat onbeschrijflijk blijft.

Vrouw die een hart maakt met haar handen

De moeilijkheid om onderscheid te maken tussen eigenwaarde en zelfrespect

Bij het beschouwen van eigenwaarde en zelfrespect als theoretische constructies, zijn er verschillende problemen bij het bepalen en onderscheiden van hen.

Aan de ene kant zijn het concepten die elkaar tot op zekere hoogte kruisen. Sommige auteurs beschouwen ze zelfs als onafscheidelijk. Althans voor zover het gevoel van eigenwaarde kan worden beschouwd als een constitutief onderdeel van het zelfrespect.

Met andere woorden, ze geloven dat zelfbeschrijving niet kan worden gescheiden van zelfevaluatie. Dit komt omdat, in de handeling van het uitbrengen van een concept over jezelf, een evaluatieve actie al impliciet is. Dit leidt ertoe dat je bepaalde criteria boven andere rangschikt.

Aan de andere kant maakt het dagelijkse gebruik van deze termen ze vaak synoniem. Inderdaad, gezien hun hechte relatie, is het niet verwonderlijk dat dit gebeurt. Het is belangrijk dat je voor ogen houdt dat beide concepten verband houden met de manier waarop je jezelf ziet en tegelijkertijd met de manieren waarop je wilt dat anderen je sociaal zien.

Dit zijn geen concepten die alleen verwijzen naar verschijnselen in je psychische leven. Ze worden ook weerspiegeld in je dagelijkse gedrag, in wat je over jezelf uitdrukt en in je verwachtingen over hoe je behandeld zou willen worden.

Door helder te zijn over deze concepten en hun relatie kun je aan je zelfkennis werken. Bovendien word je je bewust van het belang van eerlijk zijn in de manier waarop je jezelf beoordeelt. Dat geldt ook voor de noodzaak om anderen steeds respectvoller en vriendelijker te behandelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.