Hoe communiceert een emotioneel intelligent persoon?

Om op een emotioneel intelligente manier te communiceren, moeten we contact maken met iedereen die voor ons staat. Actief luisteren zonder te oordelen is een belangrijke stap. Het is ook degene waarin de meeste mensen falen.
Hoe communiceert een emotioneel intelligent persoon?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Hoe communiceert een emotioneel intelligent persoon? Zijn emotioneel intelligente mensen geduldig, assertief en empathisch? In feite gaat het vermogen veel verder dan dit. In feite is het een overlevingsinstrument. Het betekent weten hoe te reageren op onvoorziene gebeurtenissen.

Bovenal is het de kunst om op een emotioneel intelligente manier contact te maken met anderen. In feite weten dit soort mensen hoe ze emoties in hun voordeel kunnen laten werken om hun leven met anderen te verbeteren.

Het begrip emotionele intelligentie wordt vaak gelinkt aan Daniel Goleman. Het was echter een andere beroemde figuur die dit concept daadwerkelijk introduceerde, bedacht en ontwikkelde. Dit was Peter Salovey, een psycholoog aan de Yale University. Wat hij duidelijk maakte, was dat deze dimensie een aanvulling zou moeten zijn op de gewone intelligentie.

Salovey beweerde dat het niet uitmaakt hoeveel iemand weet, het gaat erom hoe ze het overbrengen. Het maakt ook niet uit wie ze zijn of welke positie ze innemen als ze niet weten hoe ze afspraken moeten maken en begrijpen wie er voor hen staat.

Hij merkte verder op dat mannen en vrouwen die emotioneel intelligent zijn, in staat zijn om zowel met zichzelf als met anderen om te gaan om meer bevredigende en bevredigende levens vorm te geven. Laten we eens kijken naar deze communicatieve vaardigheden.

Man en vrouw in gesprek

Strategieën die worden gebruikt door emotioneel intelligente mensen

Emotioneel intelligente mensen worden niet zo geboren. Ze ontwikkelen het vermogen zelf, door nieuwe strategieën te ontwikkelen. Daarom hebben ze wilskracht, inzet en kennis van de vaardigheden die moeten worden toegepast.

In de afgelopen jaren zijn er talloze cursussen geweest die deze competentie onderwezen, allemaal vrij nutteloos. Inderdaad, dit soort diploma’s stelden niets voor. Ze leerden bijvoorbeeld wat empathie was, maar als het om communicatie ging, waren de ‘afgestudeerden’ vaak nog niet in staat om te luisteren en de persoon voor hen te begrijpen.

In 2018 voerde de Universiteit van Bahrein een onderzoek uit (Engelse link) dat suggereerde dat elke leider in een organisatie bekwaam moet zijn in emotionele intelligentie. Een manier om dit proces te starten, is door een reeks hulpmiddelen op communicatief gebied te leren.

Zelfregulatie van emoties

Wanneer mensen zich boos of gefrustreerd voelen, communiceren ze op een agressieve manier. Ze zeggen dingen waar ze spijt van hebben. Sterker nog, het wordt voor hen zelfs onmogelijk om uit te drukken wat ze werkelijk willen zeggen. In feite maakt elke intense en ongecontroleerde emotionele toestand de communicatie moeilijk.

Daarom ligt de eerste stap naar emotionele intelligentie in emotionele regulatie. Omdat een kalme geest zich beter uitdrukt.

Motivatie om op een positieve manier te communiceren

De emotioneel intelligente persoon is niet alleen gemotiveerd om te communiceren. Sterker nog, ze voelen de drang om dat op een positieve manier te doen. Wat betekent dit? Het impliceert dat ze willen begrijpen en afspraken willen maken. Daarnaast willen ze hun mening niet aan anderen opdringen, maar rekening houden met hun gevoelens.

Om op een positieve manier te communiceren, moet je ook weten hoe je non-verbale communicatie kunt beheersen. Denk hierbij aan gebaren, een vriendelijke maar niet geforceerde glimlach, manier van spreken, etc. Eigenlijk moet alles gericht zijn op warmte en verbinding.

Empathie zonder emotionele besmetting

Mensen die emotioneel intelligent zijn weten dankzij hun empathisch vermogen om te gaan met de informatie die tot hen komt. Dit is het vermogen om de emoties en realiteit van anderen waar te nemen, te begrijpen en er verbinding mee te maken. Het is de hoeksteen van goede communicatie.

Empathische mensen hebben een groot voordeel als het gaat om het aanvullen van hun kennis van wat er gebeurt. Bovendien kunnen ze een reactie formuleren zonder overweldigd te worden door hun emoties.

Ecpathie is ook nodig om de emotionele realiteit van de ander te begrijpen, maar zonder door die emoties te worden besmet. Neem bijvoorbeeld het geval van een boze collega. Als je met hem of haar omgaat, heeft het geen zin om ook boos te zijn. Om op een gepaste manier te argumenteren, te reageren en de ander te bereiken, is namelijk rust en evenwicht nodig.

Actief luisteren

Emotioneel bekwame mensen luisteren om te begrijpen en niet alleen om te reageren. Dit klinkt misschien makkelijk. Het is echter meestal het grootste probleem in communicatieprocessen. Omdat mensen gewoon niet naar elkaar luisteren. Om emotionele intelligentie te cultiveren, is het daarom essentieel om goed te leren luisteren.

Deze strategie werd gedefinieerd door de psycholoog Carl Rogers. Het omvat het integreren van de volgende dimensies:

  • Goed luisteren.
  • In staat zijn om te luisteren naar wat de ander zegt zonder iets als vanzelfsprekend aan te nemen.
  • Openstaan voor het begrijpen van wat de ander zegt.
  • Actief luisteren betekent je openstellen voor de ander. Het impliceert ook niet focussen op de eigen reactie.
Hoe communiceert een emotioneel intelligent persoon

Emotioneel intelligent communiceren

Mensen zien vaak de waarde van emotionele connectoren in het communicatieproces over het hoofd. Dit zijn kleine gebaren die emotioneel intelligente mensen gebruiken om de ander te laten zien (en ook voelen) dat ze worden begrepen en dat hun woorden, emoties en aanwezigheid worden gewaardeerd. Maar op welke manier zetten ze deze middelen in?

Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Ze herhalen een deel van de boodschap die de andere persoon zei om hun begrip te tonen. Bijvoorbeeld: “Ik begrijp dat de zaken op jouw afdeling wat complexer zijn.”
  • Ze gebruiken woorden die dienen om de dialoog te valideren. Bijvoorbeeld: “Ik begrijp je,” “Dat is waar,” “Natuurlijk,” “Ik ben het er helemaal mee eens,” enz.

“Laten we niet vergeten dat de kleine emoties de grote aanvoerders van ons leven zijn en dat we ze gehoorzamen zonder het te beseffen.”

-Vincent van Gogh-

Ten slotte kost het tijd en moeite om vaardig te worden in emotionele intelligentie en de kunst van effectieve communicatie. Het is inderdaad niet eenvoudig om absolute emotionele controle te hebben en assertief te kunnen spreken. Oefening en inspanning zullen echter resultaten opleveren. In feite beschikken we allemaal over het vermogen om deze levensinstrumenten te verbeteren en te ontwikkelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.