Ken jij het syndroom van Huckleberry Finn?
Een syndroom is een geheel van medische tekenen en symptomen die met elkaar verbonden zijn. Ze maken deel uit van een medisch profiel dat het welzijn van iemand aantast. Het syndroom van Huckleberry Finn is hiervan een perfect voorbeeld.
Huckleberry Finn is een personage dat Mark Twain in één van zijn romans gecreëerd heeft. Finn treedt in vele van de geweldige romans van deze Amerikaanse auteur op. Het is echter in De Avonturen van Huckleberry Finn dat we een heldere kijk krijgen op zijn karakter en zijn problemen.
Vóór we de kenmerken van dit syndroom beschrijven, is het belangrijk om te vermelden dat het syndroom van Huckleberry Finn een schepping van de volkspsychologie is.
In de medische literatuur vinden we geen verwijzing dat het een psychologisch of psychiatrisch probleem is. Het verschaft echter een interessante omschrijving van bepaalde persoonlijkheden die toch de moeite waard zijn om te bespreken.
“Het is nooit te laat om een gelukkige kindertijd te hebben.”
-Tom Robbins-
Wie is Huckleberry Finn?
Het beroemdste personage van Mark Twain was Tom Sawyer. Hij was een dappere, rebels en geslepen jongen die altijd in problemen raakte. Toch slaagde hij er ook altijd in om vooruit te komen. Huckleberry Finn was één van zijn beste vrienden.
De essentiële eigenschap van Huckleberry Finn was dat hij zich geen zorgen maakte over zijn verantwoordelijkheden. Hij ging niet naar school. Zijn beloften konden hem niets schelen.
Aanvankelijk trad Finn als een tweede personage in De Avonturen van Tom Sawyer op. Hij was echter zo boeiend dat Twain besloot om een roman te schrijven uitsluitend gewijd aan Huckleberry Finn.
In die roman heeft Twain ons de persoonlijkheid van de jongen laten zien. Die stond in enorm contrast met de persoonlijkheid van Tom Sawyer. In tegenstelling tot Tom was Huck een in de steek gelaten kind. Hij leefde bij zijn tante. Zijn vader was kwaadaardig en een alcoholist en was voor Huck een echte bedreiging.
In het boek ontvoert zijn vader hem en houdt hem gevangen. Huck slaagt er echter in om te ontsnappen. Jim, een weggelopen slaaf, helpt hem.
Beide personages maken gevaarlijke en opwindende avonturen mee tot ze door de dappere Tom Sawyer gered worden. Zoals blijkt, lijkt dit alles op een psychologische aandoening die we kennen als het syndroom van Huckleberry Finn.
De twee basiskenmerken van het syndroom van Huckleberry Finn
Uit het feit van verwaarlozing en te moeten opgroeien met een wrede vader duikt een psychologische structuur op. De twee basiskenmerken van dit systeem zijn een existentiële leegte en de eeuwige zoektocht naar alles wat de pijn verlicht of tot geluk leidt.
Laten we deze twee essentiële eigenschappen ontleden die in het syndroom van Huckleberry Finn aanwezig zijn:
- Een existentiële leegte. Het is het intense gevoel iets te missen dat het leven zin geeft. Het is een voortdurende onvrede en een gevoel van blijvende leegheid. Dit lijkt heel erg op het idee dat we over depressie hebben.
- Een eeuwige zoektocht. Het gevolg van de existentiële leegte is dat het syndroom van Huckleberry Finn een eindeloze zoektocht omvat naar iets dat uiteindelijk dat lege gevoel kan opvullen. Het is een diep verlangen om wat realiteit te vinden om zich compleet te voelen.
Zoals we kunnen zien, zit er achter het masker van onbezorgdheid een ongemakkelijk gevoel dat niet bevredigd kan worden. Een gebrek aan doelgerichtheid zorgt ervoor dat mensen met dit syndroom overal zoeken in een poging om betekenis te vinden.
Andere eigenschappen die kenmerkend zijn voor het syndroom van Huckleberry Finn
Naast deze twee basiskenmerken zijn er nog andere eigenschappen die bepalend zijn voor het syndroom van Huckleberry Finn. De mensen die eraan lijden, zijn meestal opmerkelijk intelligent. Hun vermogen om verschillende problemen op te lossen is hiervan een bewijs. Bovendien vertonen ze ook de volgende kenmerken:
- Ze vinden het redelijk gemakkelijk om zich aan verschillende situaties aan te passen. Toch voelen ze zich diep van binnen nooit echt gemakkelijk bij iets.
- Ze ontvluchten hun verantwoordelijkheden. De reden is dat ze het idee verwerpen om zich ergens vast te zetten. Ze hebben immers nog nooit stevige wortels gehad.
- Hun kindertijd was ongelukkig. De vaderfiguur was heel vernietigend.
- Ze hebben een heel laag zelfbeeld. Deze mensen vinden zichzelf niet waardevol. Daardoor zijn ze vatbaar voor depressie.
- Voortdurend veranderen ze van vrienden, partners, baan, enzovoort. Ze hebben het moeilijk om in hun leven stabiliteit te vinden.
Een gebrek aan gezonde familiebanden veroorzaakt het gevoel van leegheid en problemen om aan stevige levensdoelen te werken. Dit leidt tot een interessante maar tevens complexe persoonlijkheid.
Kan iemand het syndroom van Huckleberry Finn overwinnen? Ja, natuurlijk. Als iemand ondersteuning krijgt en zelf bereid is, dan is het mogelijk om zich met zichzelf en met een moeilijk verleden te verzoenen.