Intelligentie en wijsheid: vijf belangrijke verschillen

Intelligentie en wijsheid: vijf belangrijke verschillen

Laatste update: 08 februari, 2019

Intelligentie en wijsheid zijn niet hetzelfde, hoewel velen de termen in het dagelijks leven onderling verwisselbaar gebruiken. We leven in een samenleving die efficiëntie en resultaten waardeert, waarbij het lijkt alsof alleen de meest intelligente mensen kunnen slagen.

Alleen wijze mensen bereiken echter echt geluk. Dit komt omdat ze sterke waarden hebben om hen te leiden. Ook proberen ze het goede te doen en optimistisch zijn.  Als je het woord wijsheid in het woordenboek zou opzoeken, zou je een eenvoudige definitie vinden: het vermogen van een persoon om verstandig, redelijk en correct te handelen.

Dat roept natuurlijk vragen op. Geeft intelligentie je niet de mogelijkheid om redelijk te handelen in het dagelijks leven? Staat een hoog IQ niet garant voor het nemen van goede beslissingen?

“De enige echte wijsheid is om te weten dat je niets weet.”

-Socrates-

Natuurlijk kan dat, maar er zijn ook verschillende soorten intelligentie. Het succes van een briljant persoon kan worden beïnvloed door hun persoonlijkheid en volwassenheid, evenals door hun eigen vermogen om voor hun eigen welzijn en dat van anderen te zorgen.

Intelligentie en wijsheid moeten daarom worden opgesplitst en geanalyseerd om een ​​duidelijker en nuttiger begrip te krijgen. We moeten herkennen wat echt belangrijk is. Naast een hoog IQ is het buitengewoon wijs om duidelijke waarden te ontwikkelen die verder gaan dan cognitieve of emotionele redeneringen.

Intelligentie en wijsheid

Verschillen tussen intelligentie en wijsheid

Vreemd genoeg zijn mensen pas recentelijk begonnen met het bestuderen van het verschil tussen intelligentie en wijsheid. Het concept van wijsheid werd vaak in verband gebracht met filosofische of spirituele disciplines. Het werd beschouwd als iets dat de grote Griekse meesters of boeddhistische monniken bestudeerden.

Enkele psychologen hebben de afgelopen decennia echter wijsheid onderzocht. Deze onderzoeken, zoals die onder leiding van twee psychiaters van de Universiteit van Californië, Dr. Dilip V. Jeste en Dr. Thomas W. Meeks, brachten nogal wat interessante ideeën aan het licht.

Laten we een paar verschillen bekijken tussen intelligentie en wijsheid.

Wijsheid komt niet uit persoonlijke ervaring

Dit belangrijke idee maakt een gemeenschappelijke mythe kapot. Veel mensen denken dat ervaring wijsheid biedt. Er is echter geen sterke en directe associatie tussen de lengte van iemands leven en hoe wijs ze zijn.  Deze kwaliteit komt niet altijd vanzelf met de leeftijd.

Bovendien proberen veel onderzoekers op het gebied van psychologie en sociologie de sociale, emotionele en cognitieve processen te begrijpen die ervaring in wijsheid transformeren.

Er zijn veel andere bemiddelende variabelen tussen de twee, zoals het vermogen om te reflecteren op iemands acties. Dat vermogen heeft in de eerste plaats de ervaring/wijsheidsmythe gecreëerd.

Onderzoeken over de relatie tussen intelligentie en wijsheid

Intelligentie maakt je efficiënter en bekwamer

Intelligente mensen zijn efficiënt en hebben hoge normen. Hierdoor kunnen ze gefrustreerd raken als dingen niet aan hun verwachtingen voldoen. Ze zijn vaak doelgericht en streven naar concrete resultaten.  Dit gezichtspunt kan hen vaak angstig maken.

Dit komt omdat mensen met een hoog IQ vaak een lage tolerantie hebben voor onzekerheid. Dat is precies wat hen onderscheidt van wijze mensen.

Verstandige mensen kunnen beter het onverwachte en ongeplande accepteren. Ze weten een stap achteruit te doen en een geduldige, ontspannen en inzichtelijke kijk op de werkelijkheid te nemen.

Verstandige mensen nemen betere beslissingen

Natuurlijk zijn er grote individuele verschillen tussen mensen met een hoog IQ. Terwijl sommigen redelijke, verantwoordelijke beslissingen nemen, kunnen anderen zich laten meeslepen door doelen en statistieken, zonder rekening te houden met andere factoren.

Als er echter één duidelijk verschil is tussen mensen met een hoge intelligentie of diepe wijsheid, is het dat de tweede groep vaak ruimdenkend is.

Dit komt omdat wijsheid meer is dan alleen feitelijke kennis. Verstandige mensen hebben ervaring, kunnen helder redeneren en zijn in staat om de ups en downs van het leven te accepteren.

Verstandige mensen zijn meestal ook meer op de hoogte van hoe situaties zich in de loop van de tijd ontwikkelen, waardoor ze in balans blijven.

Verstandig is niet hetzelfde als intelligent

Intelligentie kan worden gebruikt voor goed of kwaad

Een hoge intelligentie kan worden gebruikt voor nobele doelen of juist voor slechte redenen als manipuleren, samenzweren, verraden of verfijnde plannen maken. Mensen gebruiken hun intelligentie echter ook voor onzelfzuchtige en nobele doeleinden.

Wijsheid, aan de andere kant, is verbonden met een authentiek gevoel van goedheid. Het woord zelf heeft connotaties met goedheid, menselijkheid en een gevoel van spiritualiteit dat anderen inspireert om ook goed te doen.

Wijsheid is positief

Er is nog een interessant verschil tussen intelligentie en wijsheid. Wijsheid geeft je bijna altijd een positievere kijk op het leven, je situatie en andere mensen . Deze hoopvolle maar resolute houding houdt verband met de bovengenoemde factoren en met vriendelijkheid.

Een situatie met wijsheid bekijken kan ons de energie en de motivatie geven om vooruit te komen.  Op dit punt kun je je afvragen wat beter is, heel intelligent of heel verstandig zijn.

Maar geen van beide is beter dan de ander. Er zijn veel wijze, succesvolle mensen die misschien niet erg intelligent zijn. Ze zijn echter nog steeds gelukkig en effectief in hun dagelijks leven.

Immers, wijsheid is de kunst om te weten wat er echt toe doet en goede beslissingen te nemen om ons eigen welzijn te verbeteren en, nog belangrijker, dat van anderen. Daar ligt de echte sleutel.

Daarom, streef ernaar (zoveel mogelijk) van beide kwaliteiten te hebben. Train je cognitieve vaardigheden, verbeter emotionele intelligentie en integreer elke ervaring om een ​​meer redelijk, ontspannen en optimistisch perspectief te vormen.  Wellicht ook interessant voor jou

Drie stappen naar emotionele wijsheid
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Drie stappen naar emotionele wijsheid

Emotionele wijsheid is het weten hoe je je emoties gepast kunt uiten, wanneer en op welke manier, zodat je ervan leert en je beter voelt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.