Met de 10-10-10-regel gemakkelijker beslissingen nemen

Het interessantste aspect van de 10-10-10-regel is dat het je helpt om beslissingen te nemen die pijnlijk of vervelend kunnen zijn. Het zijn echter beslissingen waarvan je op lange termijn tijdens jouw reis van persoonlijke groei kan profiteren.
Met de 10-10-10-regel gemakkelijker beslissingen nemen

Laatste update: 09 januari, 2019

De 10-10-10-regel was ontworpen om mensen te helpen om moeilijke beslissingen te nemen. We hebben het hier over dat soort beslissingen waarbij de dingen juist of verkeerd kunnen lopen als je A in plaats van B kiest.

Bij deze beslissingen weet je eigenlijk niet wat je moet doen. Er zijn ook geen factoren die de ene mogelijkheid aantrekkelijker maken dan de andere. Met deze regel kan je gemakkelijker beslissingen nemen.

Soms voldoet de oude voor-en-tegen truc niet in het geval van die moeilijke beslissingen. Hier speelt dan de 10-10-10-regel een rol. Suzy Welch heeft deze methode uitgevonden. Zij is een journaliste die al beroemd was om haar boeken die echte bestsellers zijn.

Welch heeft de activiteit van de hersenen tijdens het proces van beslissingen nemen zorgvuldig bestudeerd. Zij heeft vastgesteld dat een heel belangrijke en negatieve factor hierbij een rol speelt.

Men noemt het hyperbolisch verdisconteren (misvattingen). Het betekent dat we ons gedragen alsof de toekomst niet bestaat. We eten bijvoorbeeld junkfood alsof het geen gevaar voor onze gezondheid vormt. Om die vooroordelen tegen te houden heeft Welch de 10-10-10-regel ontworpen.

“Het risico van een verkeerde beslissing is te verkiezen boven de verschrikking van onbeslistheid.”

-Maimonides-

Hoe werkt de 10-10-10-regel?

De 10-10-10-regel begint met jezelf één vraag te stellen die aanleiding geeft tot een moeilijke beslissing die je moet nemen. Wat moet je eerst doen?

Omschrijf helder het probleem dat je moet oplossen of de beslissing die je moet nemen. We geven een voorbeeld. “Moet ik mijn baan opgeven?” of “Is het tijd om nog een kind te krijgen?” of “Moet ik mijn land verlaten?”

Hoe specifieker je deze vraag beantwoordt, hoe gemakkelijker het zal zijn om de juiste beslissing te nemen. Het is dus beter wanneer we precies weten wat het fundamentele deel van een probleem is of wat de verwante variabelen zijn.

Het volgende dat je moet doen, is wat informatie verzamelen. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Je kan lezen, gesprekken voeren of elke andere hulpbron gebruiken die je bij de hand hebt.

Het doel is de voornaamste keuzemogelijkheden te herkennen die je hebt. Wat is jouw doel? Het beantwoorden van deze drie eenvoudige vragen. Wat zijn binnen 10 minuten de gevolgen van elk van mijn keuzes? En binnen 10 maanden? En binnen 10 jaar?

Hoe werkt de 10-10-10-regel?

De drie momenten

Neem de 10-10-10-regel niet letterlijk. Je hoeft jezelf niet bij elke kleine beslissing die je moet nemen, af te vragen wat er binnen 10 minuten, 10 maanden of 10 jaren gebeurt.

Dit is slechts een manier om een voorstelling te geven van hoe de methode werkt. Het doel is om de situatie te bekijken in termen van wat er onmiddellijk, later in de toekomst en op lange termijn zal gebeuren.

Het eerste moment verwijst naar de gevolgen van een beslissing in het hier en nu. Het tweede moment laat je nadenken over een moment wanneer de beslissing al genomen is en zich de eerste echte gevolgen beginnen te vertonen.

Waarmee heeft het derde moment dan te maken? Het verwijst naar de verafgelegen toekomst en de effecten van je beslissing nadat heel wat meer tijd voorbij gegaan is.

Suzy Welch gaf het de naam de 10-10-10-regel omdat ze wilde dat het als een soort mantra wordt gebruit. Het houdt eigenlijk echter in dat je je bewust bent van het moment waarop je de beslissing neemt, het moment nadat je ze genomen hebt en het moment wanneer alles gezegd en gedaan is.

Gemakkelijker beslissingen nemen

De analyse

Zodra je met de 10-10-10-regel een visualisatie gemaakt hebt, moet je een bijkomende analyse uitvoeren. Dit zijn de elementen die deel uit moeten maken van deze analyse.

De informatie die je verzameld hebt en jouw overtuigingen, dromen en behoeften. Welch wijst erop dat je jezelf nog een andere vraag moet stellen. Welke keuze helpt me om beter controle over mijn leven te nemen?

Het antwoord op deze vraag is de laatste factor die je zal helpen om een beslissing te nemen. De meest geschikte beslissing is de keuze die het best aansluit bij de toekomst die jij wilt.

Met dit proces krijgt niet iedereen een gelukkig einde. Soms houden beslissingen verlies in of moet je bepaalde dingen opgeven. Als je deze methode echter op de juiste manier toepast, zal je je uiteindelijk opgelucht voelen. Zodra je de beste manier vindt om te groeien, zal je gemotiveerder zijn om motivatie hierop te richten. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.