Het maakt me niet meer uit hoe ik eruitzie, wat is er mis met me?

Maakt het je niet meer uit hoe je eruitziet? Ben je begonnen je fysieke uiterlijk te verwaarlozen? Waarom gebeurt dit? Heb je gewoon een slechte tijd of zit er iets anders achter? Wij nemen een kijkje.
Het maakt me niet meer uit hoe ik eruitzie, wat is er mis met me?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 28 oktober, 2023

Het maakt me gewoon niet meer uit wat ik draag. Ik kan de moeite niet nemen om mijn haar te doen. Het maakt me niet eens meer uit hoe ik eruit zie als ik het huis verlaat.” Betrap jij jezelf erop dat je dit soort woorden zegt? Misschien was het nog niet zo lang geleden dat je nogal obsessief met je uiterlijk bezig was. Maar nu kan het je gewoon niet meer schelen.

Ze zeggen dat apathie veel lijkt op verliefd worden: je weet niet wat het betekent totdat het je overkomt. In feite is apathie precies wat je waarschijnlijk ervaart als je je uiterlijk bent gaan verwaarlozen.

Misschien trek je dag in dag uit dezelfde kleren aan, of doe je niet langer de moeite om je haar te kleuren zodat je grijze wortels doorschijnen. Dit zijn tekenen van een gevaarlijke vorm van verwaarlozing.

Je kunt dit soort apathie weken of maanden doormaken zonder dat je het merkt. Bovendien begint het andere gebieden in je leven te beïnvloeden. Desondanks ben je gestopt met je zorgen te maken over jezelf, omdat je niet langer geeft om je fysieke verschijning of wat anderen van je denken. Is zo’n situatie echter normaal?

Natuurlijk niet. Sterker nog, in de psychologie weten we dat als iemand overmatig woorden begint te herhalen in de trant van “Ik voel me niet meer….” er alarmbellen gaan rinkelen. Het betekent in feite dat er een verborgen probleem is dat opgelost moet worden. Laten we eens kijken.

Depressieve vrouw

Het kan me gewoon niet meer schelen hoe ik eruit zie

Als je niet meer om je uiterlijk geeft, is daar een reden voor. Je verliest niet zomaar van de ene op de andere dag je interesse in iets, zeker niet als het om je persoonlijke uiterlijk gaat.

Sterker nog, of je nu het soort persoon bent dat de deur niet uit kan zonder 100 keer in de spiegel te kijken, of dat je altijd binnen tien minuten klaar bent om te gaan, het is iets aan jou dat meestal nooit verandert.

In de regel wil je er goed uitzien. Je kiest wat je aantrekt omdat je weet wat het beste bij je past. Bovendien wil de overgrote meerderheid van ons een goede indruk maken. Sterker nog, verzorgd zijn en een goed imago willen neerzetten is voor de meesten van ons een basisprincipe en zelfs een behoefte.

Als je dus geen moeite meer doet en geen motivatie meer voelt om je goed te kleden, je haar te kammen of zelfs maar in de spiegel te kijken, is er een onderliggend probleem dat aangepakt moet worden. Laten we eens kijken naar de mogelijke oorzaken.

Je gevoel van eigenwaarde is verzwakt

Kan het gevoel van eigenwaarde van de ene dag op de andere verzwakken? Niet letterlijk. Maar één ding dat je moet weten over deze psychologische dimensie is dat het niet stabiel is. In feite kunnen je waardering en visie van jezelf en hoe anderen je zien fluctueren. Toch is de verandering nooit onmiddellijk. Het komt geleidelijk en is het gevolg van bepaalde ervaringen.

De Universiteit van Pavia (Italië) heeft een onderzoek (Engelse link) uitgevoerd dat suggereerde dat je gevoel van eigenwaarde erg gevoelig is voor alledaagse problemen, teleurstellingen en emotionele mislukkingen. Dit komt heel vaak voor als je jonger bent. Maar tegen de tijd dat je de derde leeftijd bereikt, is je gevoel van eigenwaarde meestal stabieler.

Iets als het verliezen van je baan, ruzie met je partner of een relatiebreuk kan er ongetwijfeld toe leiden dat je geen zin meer hebt om voor jezelf te zorgen. In feite wordt je imago op deze momenten erg op de lange baan geschoven.



De apathie die alles opslokt

We hebben het eerder gehad over apathie. Die gevoelens van “het kan me niet meer schelen hoe ik eruitzie.” Dit soort gevoelens gaat veel verder dan een lege emotionele toestand. In feite suggereren ze ook je complete levenshouding.

Apathie toont zorgeloosheid, gebrek aan reactie, gebrek aan motivatie en desinteresse. Het betekent dat je in een staat van lethargie bent geraakt. In feite heb je niet de kracht of het verlangen om vrijwel alles te doen.

Deze toestand heeft echter niet alleen te maken met een gebrek aan zin om uit bed te komen en jezelf toonbaar te maken voordat je van huis gaat. In feite is er ook een gebrek aan andere dingen. Bijvoorbeeld een gebrek aan vermogen om productief te zijn op het werk, een gebrek aan interesse in gezelligheid en een gebrek aan zin om met je vrienden en familie te praten.

Alles verterende apathie is eigenlijk een symptoom. In veel gevallen kan het zelfs gevolgd worden door dysthymie of een depressieve stoornis. Als je merkt dat je langer dan drie weken last hebt van dit soort gebrek aan energie, moed en zin, moet je gespecialiseerde hulp zoeken.

Depressieve man

Ik kan me gewoon niet meer druk maken betekent overmatig piekeren

“Me druk maken over mijn uiterlijk doet er niet meer toe. Ik heb zoveel andere dingen om over na te denken. Dingen die al mijn energie, aandacht en tijd in beslag nemen…”

Als je merkt dat je dingen in deze trant zegt, betekent dit dat je geest overbelast is. Je wordt overspoeld met zorgen en je richt je alleen op andere zaken. Misschien werk, familie of persoonlijke projecten. Natuurlijk is het altijd goed om motivaties en verantwoordelijkheden te hebben. Maar je leven heeft ook balans nodig.

Elk extreem geval, elke situatie waarin je merkt dat je ontheemd bent, waarin je lange tijd andere dingen voorrang geeft, zal zijn tol eisen. Voor jezelf zorgen, je uiterlijk verzorgen, je druk maken over je uiterlijk zijn allemaal gezonde en positieve acties. Ze geven je een goed gevoel. Het gaat er niet om dat je het imago uitstraalt waar anderen blij mee zijn. Eigenlijk moet je je vooral goed voelen over jezelf.

Jezelf klaarmaken is het eerste wat je doet zodra je opstaat. Zodra je dat begint te verwaarlozen, begeef je je op glad ijs. Het zal slechts het begin zijn, en je; begint ook andere dingen op te geven. Je kunt bijvoorbeeld de dingen opgeven die je leuk vindt of geen tijd meer voor jezelf hebben. Dit is allemaal niet goed en ook niet aan te raden. Probeer het niet te vergeten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Rosi, A., Cavallini, E., Gamboz, N., Vecchi, T., & Russo, R. (2019). The impact of failures and successes on affect and self-esteem in young and older adults. Frontiers in Psychology10(JULY). https://doi.org/10.3389/fpsyg.2019.01795

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.