Het FOMO-syndroom: fear of missing out

Het FOMO-syndroom: fear of missing out

Laatste update: 04 mei, 2019

Tegenwoordig hebben we graag interactie met anderen, zowel online als offline. Met nieuwe informatie, technologieën en sociale netwerken is het digitale medium een nieuwe ruimte voor interactie geworden. In deze nieuwe digitale wereld is het FOMO-syndroom of de “fear of missing out” ontstaan.

Het belangrijkste kenmerk van het FOMO-syndroom is een sociale angst die, als we eerlijk zijn, altijd al heeft bestaan: uitgesloten worden. Het is dat bittere gevoel dat we iets missen waar anderen van genieten.

Dit gevoel begint als een eenvoudige perceptie die groeit en ons bang maakt tot het punt waarop we de behoefte voelen om altijd verbonden te blijven op onze sociale mediaplatformen, alleen maar om niets te missen.

Focus op hoe je sociaal moet zijn, niet op hoe je sociaal moet zijn.”

-Jay Bear-

Weten dat onze vrienden iets leukers gaan doen dan wat we eerder gepland hadden, geeft ons het gevoel dat wij degenen zijn die iets aan het verliezen zijn. Het geeft ons het gevoel dat hun leven interessanter is dan het onze.

Dankzij smartphones en de onmiddellijke nabijheid van sociale netwerken zijn deze gevoelens van alertheid en angst een vaste metgezel geworden in het leven van veel mensen.

Vrouw kijkt bezorgd naar telefoon in haar hand

De oorzaak van dit fenomeen is het voortdurend verbonden zijn met sociale netwerken. Door nieuwe technologieën kreeg deze sociale angst nieuwe dimensies, waarbij de analyse van sociologen, psychologen en zelfs artsen nodig is. Laten we hier iets dieper op ingaan.

Je kunt dus zelf geen plezier hebben terwijl anderen dat ook hebben?

Stel je het volgende scenario voor. Je besluit om thuis te blijven op een zaterdagavond. Je geniet van een goede film, een goed boek of een goed gesprek. Dan ga je op Facebook en je merkt dat veel van je vrienden leuke dingen aan het doen zijn, zoals reizen of dineren in exclusieve restaurants. Als je je er verdrietig van wordt, val je in de val van het FOMO-syndroom.

Er is discipline voor nodig om de sociale media je tijd niet te laten stelen.”

-Alexis Ohanian-

We hebben ons allemaal al wel eens zorgen gemaakt omdat we het gevoel hadden dat we iets belangrijks misten. Dat is volkomen normaal. Het probleem ontstaat als we het gevoel hebben dat we geen plezier kunnen hebben (ook al hebben we dat wel), alleen maar omdat andere mensen op dit moment nog leukere dingen aan het doen zijn.

We delen de beste delen van ons leven op onze sociale media accounts. Deze sociale platformen zoals Facebook en Instagram worden voor sommige mensen overweldigend.

We willen altijd iets wat we niet kunnen hebben. Onze angst neemt aanzienlijk toe wanneer de gedachte dat iets dat essentieel is voor ons geluk zich vermengt met de angst dat we voortdurend het gevoel hebben dat we iets belangrijks missen.

Groep mensen op een bankje kijken naar hun telefoons

Het FOMO-syndroom komt steeds vaker voor dankzij nieuwe technologieën

We zouden kunnen zeggen dat de angst om iets te missen altijd al heeft bestaan. Maar door smartphones en het bestaan van sociale netwerken is het iets anders geworden: een fundamentele menselijke motivatie door onze behoefte om erbij te horen.

Deel uitmaken van een groep is een belangrijke factor in de sociale identiteit en een sleutelcomponent in het gevoel van eigenwaarde. Daarom spelen sociale media netwerken een fundamentele rol bij de huidige relaties tussen individuen.

Dankzij nieuwe technologieën zijn we ons altijd bewust van wat anderen doen. Daarom weten we altijd wat we missen. Dit is wat echt het FOMO-syndroom veroorzaakt, waardoor we ons angstig, buitengesloten en afgewezen voelen.

Volgens een onderzoek zijn drie op de tien mensen tussen 13 en 34 jaar minstens één keer slachtoffer geweest van het FOMO-syndroom. Dat gebeurt meestal als ze erachter komen dat hun vrienden spannende dingen zonder hen doen. Is dit jou ooit overkomen?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.