Giftige productiviteit: het gevoel hebben dat je niet genoeg doet
Heb je vaak het gevoel dat je ‘te weinig doet’? Leef je met een permanente takenlijst in je hoofd? Een lijst met een toevoeging van ‘zou moeten’ die je kwelt. Eentje die beweert dat je dit ‘zou’ of ‘zou moeten’ doen, of dat je dat hebt ‘moeten’ afmaken, en dat je aan de volgende taak ‘zou moeten’ beginnen. Dit noemen we giftige productiviteit.
De samenleving is tegenwoordig extreem competitief. Het is er een waar je al snel leert dat productieve mensen nooit stoppen en dat rusten of gewoon niets doen synoniem is met luiheid en tijdverspilling. In feite wordt u verteld dat tijd geld is en dat u moet weten hoe u ervan kunt profiteren en het winstgevend kunt maken.
Hierdoor raak je verstrikt in gevoelens van chronische stress en blijvende ontevredenheid. Inderdaad, het maakt niet uit hoeveel je verdient, hoeveel je produceert of hoeveel uren je in je dag steekt, het zal nooit genoeg zijn voor die innerlijke beul die je elk moment beoordeelt en je geen minuut toestaat. rest.
Giftige productiviteit is een nieuwe term om een steeds algemenere realiteit te beschrijven: de noodzaak om te allen tijde productief te zijn.
Toxisch productiviteitssyndroom of het gevoel ‘niet genoeg te doen’
Werk, thuis, gezin… De dag heeft 24 uur, maar toch lijkt het alsof je altijd tijd tekort komt. Er is altijd dat angstige gevoel dat je niet genoeg doet. Zelfs de werklozen worden niet gespaard. Ze hebben bijvoorbeeld het gevoel dat ze niet genoeg cv’s opsturen of niet genoeg solliciteren.
Denken dat je niet productief genoeg bent, is een mentale valkuil. De gerenommeerde psycholoog, Albert Ellis, vertelde ons dit vele jaren geleden. Er zijn inderdaad maar weinig gedachten die zoveel lijden orkestreren als ik zou moeten of zou moeten.
Het zijn mentale apparaten die je geluk aantasten. Daarnaast leggen ze de basis voor angst- en depressiestoornissen. In feite zijn er maar weinig dingen zo overweldigend als het gevoel niet goed genoeg te zijn of niet genoeg te doen.
Het toxische productiviteitssyndroom is hier om te blijven
Giftige productiviteit is een nieuwe term die een realiteit definieert die steeds meer toeneemt. Dit betekent dat het gevoel niet genoeg te doen exponentieel is toegenomen.
Je zou kunnen merken dat je een martelaar wordt van virtueel werk. Je dwingt jezelf om nieuwe vaardigheden te leren. Bijvoorbeeld talen, koken, nieuwe recepten, cursussen. In feite gebruiken maar weinig mensen hun vrije tijd om te rusten en mentaal te resetten.
Deze mentale focus is niet nieuw. In feite heeft het sluimerend gelegen in de kelder van je zelfbewustzijn. In de context van verandering en onzekerheid komt het echter naar boven en wordt je eigen eis groter. Je moet harder werken om je baan niet te verliezen, en meer studeren om competitief te blijven. Bovendien, hoe meer moeite je doet, hoe meer je het gevoel hebt dat je niet genoeg doet.
Je leeft in een cultuur waar je zelfrespect alleen gebaseerd is op wat je doet. Daarom, hoe harder je probeert, hoe meer je waard bent. Als echter niet wordt gezien dat je elke dag iets doet om jezelf te verbeteren, heb je het gevoel dat je waardeloos bent.
Waarom heb je constant het gevoel ‘niet genoeg te doen’?
Het gevoel niet genoeg te doen is een cultureel product dat je van jongs af aan hebt geïnternaliseerd. In feite meet je je waarde af aan wat je doet en hoeveel tijd je eraan besteedt. Bovendien blijf je ervan uitgaan dat degene die de meeste uren investeert productiever is. Ook dat degene die de meeste onderscheidingen verzamelt, slimmer en capabeler is.
Het gevoel altijd meer te moeten hebben, komt door je opleiding, je sociale context en zelfs je sociale media. Want in deze context heeft wie meer publiceert meer zichtbaarheid, en wie de beste foto krijgt en het beste filter gebruikt, krijgt de meeste likes. Om deze reden merk je dat je in bijna elk scenario veel harder moet proberen.
Achter giftige productiviteit schuilt zelfeisen en perfectionisme. Deze twee dimensies zijn vaak gerelateerd aan angststoornissen en depressie. De University of Utah en de University of Saint Louis (VS) deden onderzoek (Engelse link) dat het effect van dit onaangepaste perfectionisme aan het licht bracht: het ontstaan van mentale problemen.
Het gevoel niet genoeg te doen is niets meer dan een cognitieve vervorming. Vroeg of laat leidt het tot lijden. Negatieve valentie-emoties, sociale vergelijking, verminderd zelfbeeld en zelfs depressie komen vaak voor.
Hoe te handelen als je wordt geconfronteerd met het gevoel dat niets wat je doet genoeg is?
Jezelf een paar uur niets laten doen is echt nuttig. Door dit te doen, zorg je namelijk voor je lichamelijke en psychische gezondheid. Het is echter niet eenvoudig om je interne verhaal te veranderen. In feite zijn cognitieve vervormingen als het kobalt of wolfraam in je mobiele telefoon, ze zijn er altijd, ze zijn een integraal onderdeel van jou.
Het bestrijden van het syndroom van giftige productiviteit (of het gevoel dat je niet genoeg doet) vereist dat je je niet langer schuldig voelt als je ontspant. Verder moet je het ‘zouden moeten’ verminderen. Om die spiraal van zelfvernietiging en lijden te doorbreken, moet je je bewust zijn van je gedachten, houdingen en interne dialoog.
Het plannen van je rusttijden, jezelf minder veeleisende doelen stellen en jezelf toestaan om gewoon te ‘zijn’ in plaats van jezelf onder druk te zetten om het onbereikbare te bereiken, zal ongetwijfeld een goed begin zijn.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Devarajan, Vimeeka & Sinha, Pranjal & Kulsoom, Zainab & Lakhotia, Chetna. (2021). A study on how the COVID-19 lockdown affected Productivity, Anxiety, and Internalization of negative thoughts. 2455-6211.
- Fan LB, Blumenthal JA, Watkins LL, Sherwood A. Work and home stress: associations with anxiety and depression symptoms. Occup Med (Lond). 2015 Mar;65(2):110-6. doi: 10.1093/occmed/kqu181. Epub 2015 Jan 14. PMID: 25589707; PMCID: PMC4402380.
- Hu KS, Chibnall JT, Slavin SJ. Maladaptive Perfectionism, Impostorism, and Cognitive Distortions: Threats to the Mental Health of Pre-clinical Medical Students. Acad Psychiatry. 2019 Aug;43(4):381-385. doi: 10.1007/s40596-019-01031-z. Epub 2019 Feb 6. PMID: 30725427.