Franz Liszt, biografie van een pianovirtuoos

Franz Liszt was een fragiele en emotionele man. Hij was echter ook buitengewoon intelligent en had een geweldige manier om met mensen om te gaan. Hij had veel vrouwen in zijn leven, maar slechts enkelen lieten hun sporen na. Lizst was niet alleen een uitzonderlijke muzikant, maar ook een buitengewoon mens.
Franz Liszt, biografie van een pianovirtuoos

Laatste update: 11 februari, 2022

Franz Liszt was een van de grootste pianisten aller tijden. Niet alleen dat, maar hij was ook een geweldig mens. In feite kuste Beethoven hem op het voorhoofd toen hij nog een kind was. Bovendien zei de grote Richard Wagner : “Zonder hem had je waarschijnlijk nooit een noot uit mijn pen gehoord”.

Liszt was kwetsbaar, zowel qua gezondheid als qua persoonlijkheid. Tegelijkertijd was hij buitengewoon intelligent met natuurlijke warmte, hoewel hij vaak religieuze uitbarstingen ervoer. Hij was een zeer religieus man. Hij was echter ook een onverbeterlijke verleider van vrouwen.

“Ik draag een diepe droefheid van het hart die zo nu en dan moet uitbreken in geluid.”

-Franz Liszt-

In tegenstelling tot sommige van zijn tijdgenoten wilde Franz Liszt niet beter zijn dan alle anderen. Hij vierde trouwens de triomfen van andere muzikanten en hielp hen waar mogelijk te verbeteren.

Pianotoetsen

Franz Liszt, zijn kinderschoenen

Franz Liszt werd geboren in Raiding, Hongarije, op 22 oktober 1811. Vanaf zijn geboorte was hij kwetsbaar. Hij had vaak koorts en was ook extreem emotioneel. In feite bracht hij een groot deel van zijn jeugd door in bed. Toen hij de leeftijd van zes jaar bereikte, stabiliseerde zijn toestand echter enigszins.

Misschien hebben deze vroege jaren bijgedragen aan de reden waarom hij niet was zoals andere kinderen. Al op zeer jonge leeftijd ontwikkelde hij een muzikaal talent. Hij begon op zevenjarige leeftijd piano te spelen, begeleid door zijn vader, die ook muzikant was. Zijn vroege composities dateren van toen hij nog maar acht jaar oud was.

Om negen uur gaf hij zijn eerste recital en verbaasde hij zijn publiek. Zijn vader nam hem vervolgens mee naar Wenen, waar hij de muzikale opvoeding van zijn zoon toevertrouwde aan Czerny en Salieri. Historici zeggen dat toen leraren de jonge Liszt vroegen wat hij later wilde worden, hij naar een foto van Beethoven wees en “Dat!” zei.

Franz Liszt, een muzikaal genie

Franz Liszt behaalde een groot succes in Wenen. In feite was het daar dat Beethoven, in het bijzijn van 4.000 toeschouwers, het podium betrad nadat hij hem had horen spelen, en hem op het voorhoofd kuste. Daarom was Liszt vanaf het begin gezegend met dit goedkeuringssignaal.

Zijn vader nam hem vervolgens mee naar Parijs. Hij boekte daar aanzienlijke successen. Op 15-jarige leeftijd werd hij beschouwd als een van de grootste muzikale artiesten.

Hij toerde verschillende keren door de steden van Europa. Dit maakte hem echter behoorlijk ziek. In feite kreeg hij een soort van mentale inzinking en deed hij niets anders dan bidden, vasten en met God praten.

Zijn vader nam hem vervolgens mee om te recupereren in het zuiden van Frankrijk. Listz herstelde, maar zijn vader stierf daar. Daarna keerde hij terug naar Parijs, waar hij de familiefinanciën moest overnemen. Hij was pas 16.

Stormachtige liefdesaffaires

Liszt overleefde grotendeels door muzieklessen te geven aan aristocraten. Toen ontmoette hij Carolina de Saint-Cricq en werd stapelverliefd op haar. Haar familie verzette zich echter tegen hun relatie, en het duurde niet lang. Liszt bleef erg depressief.

Jaren later, na vele vluchtige affaires, ontmoette hij gravin Marie d’Agoult. Ze was ouder dan hij en ze was getrouwd. De liefde bloeide echter onmiddellijk op en ze vluchtten in augustus 1831 naar Genève. Ze kregen samen drie kinderen.

Naarmate Liszts composities volwassener en voller werden, verslechterde zijn relatie met Marie. In feite begon hij affaires te krijgen. Een van hen was met de beroemde danseres Lola Montez. Marie kwam erachter en ze beëindigde hun relatie. Ze vergaf Listz echter nooit en probeerde zelfs zijn reputatie te ruïneren.

Een piano en een bladmuziek

Zijn laatste verdriet

Franz Liszt bleef succesvol, zowel als componist als als uitvoerder. Nadat hij van Marie was gescheiden, zwierf hij een paar jaar nogal doelloos rond. Toen herontdekte hij zijn religieuze roeping en besloot hij abt te worden. Vanaf die tijd componeerde hij alleen religieuze muziek.

In 1859 stierf zijn enige zoon, Daniël. Hij was pas 20 jaar oud. Het was een grote klap voor Liszt en hij is er nooit meer van hersteld. Helaas stierf drie jaar later ook zijn dochter, Blandine. Alleen zijn dochter Cosima bleef over. Uiteindelijk verliet ze haar man omdat ze verliefd werd op Richard Wagner, de goede vriend van Liszt.

Liszt is nooit gestopt met werken. Hij bleef ook adviseren en luisteren naar andere muzikanten die hem raadpleegden. Toen hij 60 werd, leed hij aan waterzucht en stond hij op het punt te sterven. Hij overleefde echter nog 15 jaar. Hij stierf aan longcomplicaties, vermoedelijk veroorzaakt door een ijzige windvlaag tijdens een treinreis.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Polls, E. (1999). La creación romántica del artista: la gestación del mito de Franz Liszt o la manipulación de la realidad. Ars Brevis, (5), 149-182.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.