3 stappen om te ontsnappen aan je mentale storm

3 stappen om te ontsnappen aan je mentale storm

Laatste update: 04 september, 2018

Een ‘mentale storm’ kan ons treffen wanneer er tegelijkertijd meerdere verschillende negatieve ideeën in ons opkomen. Het is zo sterk dat het ons volledig lijkt uit te schakelen en te bevriezen. Het is alsof we opeens niet meer kunnen zien wat er voor ons staat. We voelen ons volledig omringd door pessimistische, ontmoedigende, irriterende en deprimerende gedachten.

Een mentale storm vindt soms plaats na een zeer moeilijke ervaring, zoals het verliezen van een baan, een relatiebreuk of een andere vorm van teleurstelling. In andere gevallen doet het zich voor nadat we al langere tijd negatieve situaties proberen te verduren. We voelen ons niet op ons gemak met hoe ons leven gaat en er komt een moment dat we het niet meer aankunnen en de hel losbarst.

“Crisis vindt plaats wanneer het oude is verdwenen en het nieuwe nog steeds niet is geboren.”

Bertolt Brecht

Het is een toestand waarin we ons laten overnemen door pessimisme. We hebben het gevoel dat we de kracht niet hebben om door te gaan. We geven alles gewoon maar op en voelen ons als versteend. Het is normaal om op een bepaald moment in je leven te bezwijken voor een mentale storm. Wanneer deze zich aandient, zijn er drie stappen die je kunt nemen om jezelf te helpen eraan te ontsnappen. Laten we hier eens dieper op ingaan.

1. Observeer de mentale storm en blijf kalm

Denk aan een echte meteorologische storm. Als deze op komst is, is het eerste wat we doen toevlucht zoeken. En dit is ook het enige wat we in eerste instantie kunnen doen. Zodra we een veilige plek hebben gevonden, kunnen we de storm vaak veilig observeren. We zijn weliswaar omringd door de storm, maar we kunnen deze van buitenaf waarnemen.

Vrouw met wolk in haar handen

Hetzelfde moet gebeuren met een mentale storm. Het eerste dat we moeten doen is een veilige plek in onszelf vinden: een staat van sereniteit. Om dit te bereiken, is het beste advies om ongeveer 15 minuten diep in en uit te ademen. Maak indien mogelijk een korte wandeling, waarbij je tijdens het lopen langzaam ademhaalt.

De volgende stap is om alles wat er gebeurt in je op te nemen. Wat zijn al die ideeën en gedachten die je geest binnendringen tijdens de mentale storm? Schrijf ze op. Maak een lijst, maar denk niet aan ze. Schrijf ze gewoon op. Voor nu is er niets anders dat je hoeft te doen.

2. Kijk welke opties je hebt

Als je eenmaal gekalmeerd bent, ga je op zoek naar het licht dat achter de wolken schijnt. Je hebt de lijst voor je, maar bent nog niet bezig met ontsnappen aan je mentale storm. Neem gewoon waar en kijk of er een manier is waarop je uit je huidige staat kunt komen.

Met andere woorden, je moet op zoek naar een manier om je huidige situatie te verbeteren. De vraag die je jezelf moet stellen is: Wat kan ik doen om dit allemaal beter te maken? Concentreer je nergens anders op. Concentreer je op het hier en nu. Probeer geen oplossingen voor de middellange en lange termijn te vinden.

Wat je op dit moment nodig hebt is niet om al je problemen op te lossen, maar om een uitweg uit de mentale storm te vinden. Wat heb je nodig? Waar verlangt je hart naar? Een knuffel? Een lied om je te motiveren? Wat lichaamsbeweging? Iets eten waar je van houdt? Wat je op dat moment ook wilt, geef het jezelf!

3. Ga aan de slag

Als je hebt vastgesteld wat jou op dat moment echt zal troosten, wacht dan niet langer. Ga er gewoon voor. Doe wat je moet doen en doe het snel. Als je aarzelt, zul je je alleen maar slechter voelen. Hoe meer tijd je voorbij laat gaan, hoe moeilijker het zal zijn om aan de storm te ontsnappen. Volg gewoon je instincten!

Vrouw loopt op treinspoor

Tijdens een mentale storm ervaren we een kleine inzinking. Onze gedachten en emoties laten ons de dingen niet meer zien zoals ze werkelijk zijn. In plaats daarvan zien we een vertekend beeld. Alles ziet er veel ernstiger en moeilijker uit op het moment dat we ons in de storm bevinden. Maar de wereld is niet echt zo. We nemen het op die manier waar omdat onze mentale storm ons onze hoop heeft ontnomen en ons overspoeld heeft met angsten.

Daarom is het belangrijk zo snel mogelijk aan de mentale storm te ontsnappen. Je moet je kalmte terugkrijgen en de touwtjes weer in handen nemen. Denk op momenten als deze nergens anders aan, maar richt je gewoon op jezelf. Laat de rest voor wat het is. Je geest en je hart vertellen je om even stil te staan en om te analyseren wat er gebeurt. Luister naar wat je innerlijke stem je vertelt. Elke storm heeft een einde, en eenmaal voorbij zul je de dingen volledig anders kunnen zien. Wellicht ook interessant voor jou

De stormen die we doorstaan brengen ons weer tot leven
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De stormen die we doorstaan brengen ons weer tot leven

Een groot deel van wie we zijn wordt bepaald door de dingen die we hebben meegemaakt, de stormen die we hebben doorstaan. Laten we onze pijn niet v...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.