Optimistische gevoelens krijgen we van onze naasten, als de wereld ons pessimisme aanwakkert

Het is normaal om een pessimistische kijk op de wereld te hebben. Het overweldigende nieuws en de feiten zijn niet gering. Het belangrijkste is om een solide steunkring te hebben.
Optimistische gevoelens krijgen we van onze naasten, als de wereld ons pessimisme aanwakkert
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 10 februari, 2024

Sommige optimistische gevoelens en emoties kunnen alleen opgewekt worden in persoonlijke relaties met je familie en je naaste vrienden. Emotionele steun, liefde, veiligheid en bescherming laten ons naar de mensen om ons heen kijken vanuit een hoopvol perspectief, ondanks de problemen die de horizon vertroebelen. De wereld kan een gemene plaats zijn. Maar de gevoelens van troost die onze naasten verschaffen, laten ons de wereld ervaren als warm en (minstens gedeeltelijk) voor ons gemaakt.

Als je naar de wereld kijkt, zie je soms een kakofonie van situaties en feiten die jou afstoten. Het geeft je een kwetsbaar en klein gevoel in de aanwezigheid van zoveel onbegrip voor bepaalde situaties. Soms kan je de wereld zelfs als een bedreigende plaats zien. Maar wanneer je om je heen kijkt naar je onmiddellijke omgeving, dan vind je vaak bemoediging en veiligheid. Dit gebeurt om vele redenen maar vooral omdat je er door je persoonlijke relaties deel van uitmaakt.

Omringd zijn door mensen die je een gevoel van veiligheid en begrip geven, geeft jou optimistische gevoelens. Of het zorgt ervoor dat je de kijk van een optimist aanneemt, aangezien je dan de neiging hebt om de dingen positiever te zien en te beoordelen. Niet weten hoe je zorg moet dragen voor je sociale relaties, kan schadelijk zijn. Het kan even schadelijk zijn als een zittend leven leiden, een alcoholist zijn of een pakje sigaretten per dag roken.

“Onze overtuigingen over wie we zijn en wat we kunnen zijn, bepalen precies wat we kunnen zijn.”
-Anthony Robbins-

Waarom overmant pessimisme ons wanneer we naar de wereld kijken?

Het is een feit dat door statistische gegevens wordt aangetoond. In vergelijking met vroegere tijdperken gaat het nu beter dan ooit met de wereld. Toch zorgt de beschermende neiging van de hersenen ervoor dat we meer aandacht schenken aan dreigende nieuwsberichten, die ons in een voortdurende alarmtoestand brengen.

Optimistische gevoelens

We leven in een tijdperk met het minste geweld in de geschiedenis van de mensheid. Armoede is aanzienlijk gedaald. De wereldbevolking leeft steeds langer en de wereld is in het algemeen democratischer geworden. Maar ondanks dit alles horen we vaak uitspraken die een wereld in een onafgebroken achteruitgang beschrijven. “Het is niet meer wat het geweest is” of “Alles was in mijn tijd beter.” Maar zoals we al vermeld hebben, vertellen de statistieken een ander verhaal.

Wat is de oorzaak van die tegenstrijdigheid tussen de huidige situatie van de wereld en de globale toestand van pessimisme over de evolutie van de planeet? Steven Pinker, professor aan de universiteit van Harvard, vat het samen en legt uit wat de oorzaak is. De voornaamste reden achter deze vervorming is gewoon hoe krachtig en hardnekkig het pessimistische filter kan zijn.

De menselijke hersenen zijn geprogrammeerd om eerst de gevaren van de wereld te herkennen en ze door het bewustzijn te laten passeren. Een beetje slecht nieuws kan onze kwaliteit van leven gemakkelijk uit evenwicht brengen. Goed nieuws is echter geen bedreiging. Dit is één van de redenen waarom negatief nieuws meer indruk maakt. Het verklaart ook waarom slecht nieuws in het algemeen een diepere stempel achterlaat in ons geheugen.

“Pessimisme is op zeker spelen. Je kan op deze manier nooit verliezen, alleen winnen. Het is het enige standpunt van waaruit je nooit ontgoocheld zal zijn.”

-Thomas Hardy-

Waarom krijgen we optimistische gevoelens wanneer we naar de mensen om ons heen kijken?

De sleutel is onze optimistische kijk op het leven wanneer we naar onze mensen kijken, naar die mensen die we vrijwillig gekozen hebben om onze meest persoonlijke ervaringen mee te delen. Dit is gebaseerd op hoe dankbaar we hen zijn. Het geheim zit in waardering tonen voor alles wat onze naasten voor ons doen, zonder dat het echt iets buitengewoons is. Dit kunnen gewoon de dingen zijn die we vanzelfsprekend vinden.

Zijn we echt zorgzaam voor de vele mensen die ervoor zorgen dat ons dagelijks leven mogelijk is? Weten we hoe belangrijk de emoties zijn die onze relaties verschaffen?

Optimistische gevoelens

We kunnen niet ontkennen dat we een oneindig aantal mensen die ons leven mogelijk maken, enorme erkenning verschuldigd zijn. Het zijn ook gewoon de mensen die ons laten genieten van het huidige moment en de reden zijn dat we die optimistische gevoelens ervaren. Om in staat te zijn hieraan uiting te geven moeten we ons bewust zijn van de goede en de positieve dingen die ons omringen.

“Ik ben een optimist. Het lijkt niet echt nuttig om iets anders te zijn.”
-Winston S. Churchill-


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.