Everything Everywhere All at Once: een bespiegeling over het bestaan

Evelyn Wang is eigenaar van een wasserette. Ze is extreem gestrest vanwege familieproblemen en problemen met de IRS. Plots wordt ze ondergedompeld in kosmische chaos. Een die enkele fascinerende metaforen verbergt. Hier kun je meer te weten komen over deze Oscar-winnende film.
Everything Everywhere All at Once: een bespiegeling over het bestaan
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 mei, 2023

Chaotisch, prachtig, een filmische absurditeit, een creatieve symfonie en zelfs een galactisch-cerebrale nachtmerrie. Everything Everywhere All at Once, de algehele winnaar van de Oscaruitreiking van 2023, is op vele manieren gedefinieerd. Maar achter het schijnbare surrealisme van de nieuwste productie van Daniel Kwan en Daniel Scheinert ligt een solide psychologische en morele basis.

De film vertelt het bitterzoete verhaal van een vrouw die haar dromen niet heeft waargemaakt. Het toont de strijd van een immigrantenfamilie om te overleven in de chaotische wereld van de 21e eeuw.

Het is ook een reflectie op relaties, depressie en het bestaan. Inderdaad, dit audiovisuele avontuur in de metafysica geeft onze neuronen zeker een training. Het is een film die het analyseren meer dan waard is.

‘Everything Everywhere All at Once’ vertelt een spannend verhaal over de vele mogelijkheden in het bestaan en het soort dingen die echt belangrijk zijn, maar die we niet altijd zien.

Everything Everywhere All at Once
Evelyn Wang (Michelle Yeoh) zigzagt door verschillende universums tot ze zich bewust wordt van haar eigen bestaan en behoeften.

Everything Everywhere All at Once: the story of Evelyn Wang

Deze film die tot verrassing van velen zegevierde op het laatste Oscar-gala, werd gemaakt door de onafhankelijke studio, A24. Toen hij in 2022 in première ging, op het South by Southwest-festival in de Verenigde Staten, besteedde niemand al te veel aandacht aan deze krankzinnige komedie die oneindig veel genres vermengt en de kijker onderwerpt aan intense overstimulatie.

Hij bleef echter prijzen vergaren (The Critics’ Choice, The Producers, Directors, Screenwriters en Actors Guilds en, later, zeven Oscars). Het verhaal draait om Evelyn Wang (Michelle Yeoh), een Chinees-Amerikaanse immigrante die een wasserette runt en wier bestaan wordt belaagd door problemen. Bovendien is er geen passie in haar leven en gaat ze gebukt onder haar onvervulde dromen.

Ze probeert te voldoen aan de eisen van haar vader, ze heeft een echtgenoot met wie ze altijd ruzie maakt en een dochter die ze niet begrijpt. Dit laatste aspect, het gebrek aan harmonie tussen moeder en dochter, is ongetwijfeld het probleem dat haar het meest kwelt. Alles begint ingewikkeld te worden als ze een ontmoeting moet hebben met Deirdre (Jamie Lee Curtis), een medewerkster van de IRS.

Welke lessen leert de film Everything Everywhere All at Once ons?

De film overschrijdt de drempel naar het rijk van het verbazingwekkende als Evelyn Wang naar het kantoor van de IRS gaat. Plotseling wordt de ruimte-tijd balans doorbroken en ontdekt ze dat haar verlegen man eigenlijk een meester in de echtelijke kunsten is.

Hij spoort haar aan te vechten tegen de vermeende demon, Jobu Tupaki. Haar omgeving verandert plotseling in een vechtsportscène. Maar, dit is nog maar het begin.

Verbazingwekkend zijn alle genres en emoties gecombineerd in deze ene film. De hoofdpersoon springt en zigzagt van het ene universum naar het andere en maakt tientallen verschillende gebeurtenissen mee. Evelyn doorkruist verschillende realiteiten. Vele daarvan herinneren haar aan wat ze ooit wilde zijn: een filmster, een zangeres, een kok, enz.

Dit kruispunt tussen het surrealistische en het transcendente, het profane en het diepzinnige, genereert verschillende metaforen, maar slechts één springt er echt uit. Dat is degene die verband houdt met geestelijke gezondheid. We gaan die in detail onderzoeken.

1. Het leven bestaat uit opties: sommige kiezen we en andere laten we los

Rondom de centrale figuur draait het idee dat we als mensen het gevolg zijn van die beslissingen die we op een bepaald moment kunnen nemen. Niet alle wegen die we kiezen geven ons echter geluk. We nemen dit feit waar in de teleurstelling die Evelyn ervaart, een personage dat vakkundig wordt vertolkt door Michelle Yeoh.

Evelyn heeft de ‘Amerikaanse droom’, waar zoveel Chinese immigranten naar verlangen als ze in de Verenigde Staten aankomen, niet waargemaakt. In feite is ze in de ogen van haar vader weinig meer dan een mislukking. Ook haar huwelijk staat op springen, evenals de band met haar dochter.

2. Het monster van de depressie

Alles Overal tegelijk resoneert aanzienlijk in het universum van de geestelijke gezondheid. In elk universum moet het personage van Evelyn het opnemen tegen de demon, Jobu Tupaki. Het wezen dreigt de bekende en bestaande werkelijkheid te doorbreken. Dit ongunstige wezen is echter iemand die ze kent.

In feite is de demon haar dochter, Joy (Stephanie Hsu). Zij staat op het punt in de afgrond van depressie en mogelijk zelfs zelfmoord te vallen. In feite is dit een uiterst algemeen verschijnsel onder de Chinese immigrantenbevolking in de Verenigde Staten.

Uit onderzoek (Engelse link) van de Harvard Medical School (VS) in 2021 bleek hoe deze groep vaak de woordenschat mist om hun moeilijke emoties uit te drukken.

Deze film is een opzienbarende metafoor. Het zinspeelt op het feit dat onder de laag van stress en de chaos van het dagelijks leven leed schuilgaat dat we vaak niet weten te herkennen. Het is het soort stress dat de moeder niet eens ziet bij haar eigen dochter, omdat ze te maken heeft met haar eigen existentiële ongemak.

“Ik weet dat je veel dingen aan je hoofd hebt, maar niets is belangrijker dan dit gesprek dat we nu voeren over het lot van elke afzonderlijke wereld van ons oneindige multiversum!”

-Waymond Wang-

3. Intergenerationele trauma’s

De kijker is getuige van Evelyns voortdurende afkeuring van Joy. Ze bekritiseert haar leven, haar beslissingen en zelfs haar seksuele geaardheid. Maar de manier waarop ze haar dochter behandelt is gekoppeld aan de manier waarop haar vader haar behandelde. Intergenerationeel trauma is dus nog een variabele in dit spel van multiversums.

Evelyns vader is een veeleisende en gezaghebbende figuur. Hij verstootte haar toen ze ervoor koos met Waymond (Ke Huy Quan) te trouwen en naar de Verenigde Staten te verhuizen. Het feit dat ze blijkbaar geen succes had in haar leven, creëert bij Evelyn een malaise die ze nu projecteert op haar eigen dochter.

Onderzoek (Engelse link) van de Mount Sinai School of Medicine (VS) stelt dat traumatische ervaringen waaraan ouders worden blootgesteld ook hun kinderen kunnen beïnvloeden. De film gebruikt dit idee als metafoor.

Overstuur gezin
Familie en de moeder-dochter relatie zijn de krachtigste elementen in Everything Everywhere All at Once.

4. Liefde en radicale acceptatie

Aan de metafysische spelletjes en spinsels door de ruimte komt eindelijk een einde en de harmonie wordt hersteld als Evelyn het monster (haar dochter) omarmt. Zo stopt ze haar zelfvernietiging.

Ze redt haar uit de leegte, accepteert haar en toont haar de liefde die ze voor haar voelt. Dit staat voor het feit dat het leven vol mogelijkheden is. Te midden van deze mengeling hebben we allemaal de macht om te beslissen wat we willen en om in stand te houden wat ons betekenis en kracht geeft. Zoals bijvoorbeeld familie.

De achtergrond van de film

Everything Everywhere All at Once is misschien wat overdreven als het gaat om technische spitsvondigheden en narratieve waanzin. In feite zijn er veel kijkers die, aangemoedigd door de vele prijzen en erkenningen, ervoor zullen kiezen hem te bekijken, om na een paar minuten teleurgesteld te zijn.

Het loont echter om geduld te hebben en de inspirerende achtergrond van de film te waarderen. We moeten gewoon het punt van kalmte vinden te midden van de chaos. Een beetje zoals het leven zelf.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Yeung, A., Norton, R., Dean, T., Nagaswami, M., Yeung, A., Vuky, C., Mischoulon, D., Borba, C. (2021). Depressed Chinese Americans Present Predominantly Psychological Symptoms: A New Trend or Different Outcomes due to Methodological Differences? Asian Journal of Psychiatry, 61. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1876201821001404
  • Yehuda, R., & Lehrner, A. (2018). Intergenerational transmission of trauma effects: putative role of epigenetic mechanisms. World psychiatry: official journal of the World Psychiatric Association (WPA)17(3), 243–257. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6127768/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.