Er is een verband tussen kwantumfysica en spiritualiteit

De verbinding tussen kwantumfysica en spiritualiteit nodigt ons uit om onze realiteit op een meer verbonden en zinvolle manier te zien.
Er is een verband tussen kwantumfysica en spiritualiteit
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Het verband tussen kwantumfysica en spiritualiteit is duidelijk voor de Dalai Lama. Volgens hem maken alle atomen in ons lichaam deel uit van het oude canvas dat in het verleden het heelal vormde. In feite zijn we sterrenstof en biologisch verbonden met elk levend wezen, wezens van onzichtbare energie die vibreren. Entiteiten die verenigd zijn met alles wat bestaat.

Als er één ding is dat we allemaal weten, is het dat wetenschap en spiritualiteit er niet bepaald om bekend staan dat ze het met elkaar eens zijn. In de middeleeuwen en de renaissance was het bijvoorbeeld zeer gevaarlijk om vooruitgang te boeken op wetenschappelijk gebied. De context werd namelijk gedomineerd door de kerkelijke klasse.

Neem bijvoorbeeld het trieste verhaal van Giordano Bruno. Aan de andere kant worden tegenwoordig veel spirituele benaderingen bekritiseerd door de wetenschappelijke wereld.

Daarom kan het nogal bizar lijken om te horen dat deze twee traditioneel vijandige gebieden of universa van onze samenleving het ergens over eens zijn. Het lijkt er echter op dat er bepaalde standpunten zijn waarop hun ideeën samenkomen. Dit nodigt natuurlijk uit tot reflectie. We hebben het hier over boeddhistische filosofie en kwantummechanica.

De dalai lama

In 2015 woonde de Dalai Lama in New Delhi een tweedaagse conferentie bij over kwantumfysica en Madhyamaka-filosofie. Hier hebben een aantal relevante natuurkundigen en wetenschappers uit verschillende vakgebieden een breed scala aan onderwerpen verkend om te proberen een gemeenschappelijke basis te ontdekken. Dit was in een poging om de menselijke kennis verder te verrijken.

“Toen ik ongeveer 19 of 20 jaar oud was, ontwikkelde ik een grote nieuwsgierigheid naar wetenschap. In China, in de jaren 1954 en 1955, ontmoette ik Mao Zedong. Misschien zou dat iemand met een wetenschappelijke geest aantrekken. Maar meer dan 30 jaar geleden begon ik aan een reeks dialogen gericht op kosmologie, neurobiologie, natuurkunde, inclusief kwantumfysica en psychologie… Ik denk dat het boeddhisme meer betekenis geeft aan al deze kennis.”

-Dalai Lama-

Dalai Lama

De verbinding tussen kwantumfysica en spiritualiteit

De theorieën die een verband leggen tussen kwantumfysica en spiritualiteit zijn niet nieuw. Ze komen ook niet alleen van de Dalai Lama. Zo zijn er boeken als Science and Spirituality: A Quantum Integration van Amit Goswami.

Hij is een gepensioneerde professor aan de afdeling Theoretische Fysica van de Universiteit van Oregon en pionier van een nieuw wetenschappelijk paradigma dat de basis wil leggen voor een wetenschap van bewustzijn.

Daarnaast is er Fritjof Capra, een gerenommeerde Oostenrijkse natuurkundige onderzoeker in subatomaire fysica. In feite staat deze wetenschapper bekend om zijn werk, The Tao of Physics (1975), dat leidde tot een lauwwarme opening van de academische wereld naar de spirituele wereld.

We kunnen daarom met een gerust hart zeggen dat er een duidelijke toenadering is tussen de wetenschappelijke gemeenschap en de boeddhistische filosofie.

Raja Ramanna was een natuurkundige die een paar jaar geleden stierf. Hij werd vooral bekend door zijn rol in de nucleaire ontwikkeling van India. In zijn laatste dagen raakte hij geïnteresseerd in de teksten van de filosoof Nagarjuna.

Hij ontdekte iets verbazingwekkends. Dit was het feit dat veel van de uitspraken van de stichter van de Madhyamaka-school van het Majaiaans boeddhisme bepaalde principes van de kwantumfysica raakten.

Laten we deze overeenkomsten nader bekijken, de principes waarover de Dalai Lama sprak tijdens zijn conferentie in 2015 in India.

Kwantumfysica

  • De term ‘kwantum’ is de kleinste eenheid waaruit licht bestaat. Wat de kwantummechanica dus vooral zoekt, is de fenomenologie van het atoom te kunnen begrijpen. En om al die elementaire deeltjes waaruit het bestaat.
  • Dit is een wetenschap die begon rond het begin van de twintigste eeuw, waar namen als Max Planck een groot deel van de theorieën vestigden die er nu zijn.
  • Het is een discipline die even opvallend als complex is. In feite streeft het ernaar om te definiëren en te begrijpen wat niet wordt gezien, wat niet kan worden gemeten, en al het indeterminisme dat is vastgelegd in de deeltjes die onze realiteit vormen. Iets dat de kwantumfysica heeft vastgesteld, is dat als je een atoom onder een microscoop zou kunnen zien, je een kleine tornado zou ontdekken. Een draaikolk waar quarks en fotonen roteren.

Sterker nog, als je een beetje dichter bij hen zou komen, zou je iets nog opvallenders ontdekken. Een leegte. Omdat atomen geen fysieke structuur hebben, en waar ze eigenlijk uit bestaan is onzichtbare energie, geen tastbare materie. In feite is het idee dat we energie zijn een van de pijlers die de verbinding vormen tussen kwantumfysica en spiritualiteit.

Kwantumfysica en spiritualiteit

Een bewustzijn dat verder gaat dan het fysieke

Tegenwoordig vind je in bijna elke winkel eindeloos veel boeken met de term ‘quantum’. Er is bijvoorbeeld quantum computing’, ‘quantum mind’, ‘ quantum Psychology’, ‘quantum healing’ Het is inderdaad alsof deze mysterieuze microwereld plotseling veel van onze dagelijkse activiteiten gaat orkestreren.

Het verband tussen kwantumfysica en spiritualiteit blijft echter een van de meest relevante voor die principes die de Dalai Lama heeft vastgesteld tijdens zijn conferentie in India.

  • De kwantumfysica laat ons zien dat er naast al het tastbare en stoffelijke ook energie bestaat. In feite heeft het boeddhisme dit idee en de noodzaak om het fysieke te transcenderen altijd verdedigd om meer relevantie aan ons bewustzijn te geven. Het is immers die psychische afdruk die betekenis en vorm geeft aan de werkelijkheid zelf. We zijn wat we denken, en het is het denken zelf dat ontwerpt wat ons omringt.

Een creatieve geest

  • Amit Goswami, de eerder genoemde hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit van Oregon, beweert dat het gedrag van microdeeltjes verandert afhankelijk van wat de waarnemer doet. Als een waarnemer kijkt, verschijnt er een soort golf. Als de waarnemer niets doet, verandert er niets.

Dit laat zien hoe gevoelig atomen zijn voor alles wat we doen. Het boeddhisme heeft echter altijd beweerd dat dit het geval is. Het suggereert inderdaad dat onze emoties en gedachten ons en de realiteit om ons heen definiëren.

Universele verbinding

In elk van onze atomen bevindt zich een deel van dat sterrenstof waarmee het universum zelf is ontstaan. Op de een of andere manier, zoals de Dalai Lama ons vertelt, zijn we allemaal met elkaar verbonden en komen ze allemaal uit dezelfde essentie.

Het bedenken van deze verbinding kan ons helpen begrijpen hoe belangrijk het is om goed te genereren. Dat komt omdat alles wat we doen weerkaatst in het heelal en uiteindelijk aan ons wordt teruggegeven.

“Als we nadenken over het mogelijke verband tussen kwantumfysica en spiritualiteit, kunnen we zien dat de geest niet langer die toevallige indringer in het rijk van de materie zou zijn, maar eerder zou oprijzen als een schepper en regerende entiteit van het rijk van de materie.”

-RC Henry, het mentale universum

Kortom, het verband tussen kwantumfysica en spiritualiteit nodigt ons uit om dit wetenschapsgebied door een andere lens te bekijken. Hoewel het in dit stadium slechts suggestief is en zeker niet acceptabel zal zijn voor de meest orthodoxe en rigoureuze geesten, nodigt het zeker uit tot reflectie


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Forman, R. (1998). Mystical consciousness, the innate capacity and the perennial psychology. En R. K. C. Forman (Ed.), The Innate Capacity: Mysticism, Psychology, and Philosophy, Journal of Human Values (pp. 3–44) https://philpapers.org/rec/FORMCT
  • Henry, R. C. (2005). The mental universe. Nature436(7047), 29. https://www.nature.com/articles/436029a
  •  Koestler, Arthur (1994). Las raíces del azar. Kairós
  • Lama, Dalai (2007) El Universo en un solo átomo: Madrid: DeBolsillo
  • Goswame, Amit (2011) Ciencia y espiritualidad: una integración cuántica. Kairós.
  • Ponte DV, Schäfer L. (2013) Carl Gustav Jung, quantum physics and the spiritual mind: a mystical vision of the twenty-first century. Behavioral Sciences. Nov 13;3(4):601-618.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4217602/
  • Tacey, D. 2004. The Spirituality Revolution. Hove: Brunner Routledge
  • Walton, J. (2017). The significance of consciousness studies and quantum physics for researching spirituality. Journal for the Study of Spirituality7(1), 21–34. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/20440243.2017.1290029?journalCode=yjss20
  • Wallace, B. A. 2013. Meditations of a Buddhist Skeptic: A Manifesto for the Mind Sciences and
    Contemplative Practice. New York: Columbia University Press
  • Walker, E. H. (2000). The physics of consciousness: The quantum mind and the meaning of life. Perseus.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.