Enkele tips om vermoeidheid op het werk te voorkomen of aan te pakken
Vermoeidheid op het werk is een van de moderne ziekten van onze tijd. Dit komt omdat werk een buitensporige waarde heeft in de menselijke cultuur. Inderdaad, veel mensen over de hele wereld leven hun leven rond hun werk en laten weinig of geen tijd of ruimte over voor hun persoonlijke leven.
Om deze reden zal vermoeidheid op het werk een probleem zijn dat voor veel van deze werknemers om de hoek ligt. Het meest gecompliceerde deel van deze aandoening is hoe subtiel het zich ontwikkelt. In feite realiseert de getroffen persoon zich meestal alleen wanneer het probleem te ingewikkeld is om alleen op te lossen.
“Als we moe zijn, worden we aangevallen door ideeën die we lang geleden hebben overwonnen.”
Daarnaast bestaan er veel verkeerde overtuigingen rondom vermoeidheid op het werk. Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat onvermoeibaar doorwerken een teken is van toewijding en verantwoordelijkheid. Anderen denken dat het gezond is om de ene dag keihard te werken en de volgende dag te proberen te rusten. Dit is echter niet waar.
Daarom is het belangrijk om waakzaam te zijn en vermoeidheid op het werk, ook wel bekend als burn-out, te voorkomen. Als je echter merkt dat je het ervaart, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen.
De werkdag is een beslissend aspect van werkmoeheid
Er zijn veel mensen die bij het krieken van de dag beginnen te werken en pas ‘s avonds laat klaar zijn. Dit is vaak het geval voor ZZP’ers. Het komt echter ook wel eens voor bij mensen in loondienst.
Hier is geen goede reden voor. Eigenlijk zou de werkdag elke dag op hetzelfde tijdstip moeten beginnen en eindigen. Bovendien mag het niet langer dan acht uur duren. Het ideaal is om zes uur te werken, maar dat is niet altijd mogelijk. Toch zal het werken buiten deze uren je op middellange termijn alleen maar vermoeidheid opleveren.
Organiseer je ideeën slim
Er zijn twee soorten activiteiten die de meeste vermoeidheid veroorzaken. De werkzaamheden die een hoge focus vereisen en degenen die te repetitief zijn. De eerste moet zo zijn georganiseerd dat je ze aan het begin van je werkdag kunt behandelen. Dat komt omdat je op dit moment frisser en attenter bent.
Bovendien kun je de meer complexe taken het beste in de eerste drie tot vier uur doen en de rest van de dag bewaren voor eenvoudigere taken. Met andere woorden, de taken die niet al te veel van je aandacht nodig hebben. Je moet ook gedurende de dag pauzes nemen van de taken waarop je je moet concentreren, evenals de repetitieve taken.
Een pauze nemen is het juiste om te doen. Het betekent niet dat je de taak vergeet, je doet gewoon een tijdje iets heel anders. Lichaamsbeweging of meditatie is een goed idee.
Slaap en voeding
Er is één nogal gevaarlijke praktijk onder de nieuwe gewoonten van het moderne leven. Dit is ontbijt overslaan. In feite veroorzaakt het je lichaam onmetelijke schade. Het heeft niet alleen invloed op je stofwisselingsprocessen, het betekent ook problemen voor je hersenen. Inderdaad, deze gewoonte levert meer problemen op dan voordelen.
Niets eten als lunch, omdat je het druk hebt, is ook geen goed idee. Je moet onthouden dat je vooral voor jezelf moet zorgen. Als je niet goed eet, overbelast je je lichaam, waardoor je je vermoeid voelt.
Een goede nachtrust mag je ook niet missen, want die gemiste uren krijg je nooit meer terug. In feite is niet genoeg slapen een daad van zelf-agressie die je gewoon niet kunt toestaan. Bovendien is geen enkele baan het waard om een goede nachtrust op te geven.
Hoe om te gaan met bestaande vermoeidheid
Als je al last hebt van werkmoeheid, moet je even stoppen. Stop en wijd jezelf aan een nieuwe levensstijl. Als je dat niet doet, wordt het erger. In het ergste geval kan vermoeidheid op het werk zelfs tot de dood leiden.
Daarom moet je allereerst aan de bovenstaande tips gaan werken. Overweeg ook professionele hulp voor je geestelijke gezondheid. Het belangrijkste op korte termijn is echter om te gaan werken aan een routine die aansluit bij jouw wensen en behoeften.
Een goed idee zou zijn om regelmatig te gaan mediteren. Ook om de kwaliteit van je slaap te verbeteren en een of andere hobby op te nemen. Als je echter vermoedt dat je een workaholic bent, moet je altijd professionele psychologische hulp zoeken.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Bajaña, M. M., Carreño, G. P., & Rodríguez, X. E. (2021). Riesgos ergonómicos asociados al puesto de trabajo del personal administrativo. Revista Publicando, 8(32), 69-81. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8118323
- Better Health. (s.f.). Fatigue fighting tips. Consultado el 28 de agosto de 2023. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/fatigue-fighting-tips
- Blasche, G., Arlinghaus, A., & Crevenna, R. (2022). The impact of rest breaks on subjective fatigue in physicians of the General Hospital of Vienna. Wiener klinische Wochenschrift, 134(3-4), 156–161 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8857152/#:~:text=Self%2Dchosen%20rest%20breaks%20were,reducing%20fatigue%20during%20routine%20work.
- Hernández, E. G., León, R. T., Matías, M. F., & González, S. L. (2017). Beneficios de Mindfulness sobre el estrés laboral. In Actas Congreso Prevencionar 2017 (p. 5). https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6664758
- Lira, D., & Custodio, N. (2018). Los trastornos del sueño y su compleja relación con las funciones cognitivas. Revista de Neuro-Psiquiatría, 81(1), 20-28. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-85972018000100004
- Mayo Clinic. (June 05, 2021). Job burnout: How to spot it and take action. Consultado el 28 de agosto de 2023. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/burnout/art-20046642
- Naczenski, L. M., de Vries, J. D., van Hooff, M. L., & Kompier, M. A. (2017). Systematic review of the association between physical activity and burnout. Journal of occupational health, 59(6), 477-494. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5721270/
- National Health Service. (March 24, 2021). Self-help tips to fight tiredness. Consultado el 28 de agosto de 2023. https://www.nhs.uk/live-well/sleep-and-tiredness/self-help-tips-to-fight-fatigue/
- Sadeghniiat-Haghighi, K., & Yazdi, Z. (2015). Fatigue management in the workplace. Industrial psychiatry journal, 24(1), 12-17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525425/