Vier sleutels om te helpen je focus te trainen

Om succes in het leven te bereiken moet je je gedachten en je emoties kunnen beheersen. Leer hier meer over vandaag.
Vier sleutels om te helpen je focus te trainen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Volgens Daniel Goleman moet je je focus trainen om te identificeren wat er in je hoofd en daarbuiten gebeurt. In een veeleisende wereld, vol met stimuli en druk, gelooft Goleman dat je dat interne universum, dat je gevoelens, angsten en behoeften omvat, verwaarloost. Ook vergeet je misschien ook om aandacht te schenken aan de belangrijke dingen om je heen.

Focussen, relateren, onderscheiden, je concentreren op iets…. Je gebruikt deze processen altijd in je leven. Denk er maar eens over na. Stress, angst of depressie kunnen je geest verdoven. Wanneer je hersenen alert zijn en aandacht besteden aan duizenden stimuli, gedachten, gevoelens, emoties en zorgen, kan de wereld chaotisch lijken.

In dat soort omgevingen is er geen productiviteit. Het is als een huis zonder deuren of ramen. Je kunt je niet gelukkig voelen als je je gevangen voelt.

Train je focus in deze wereld van chaos

Daniel Goleman schreef Focus in 2013. Hij probeert je daarin te leren hoe je je focus kunt trainen om te ontsnappen aan chaos en lijden. In een wereld met te veel afleidingen, wordt je gedwongen om je geest opnieuw te focussen, om even stil te blijven staan en rekening te houden met wat echt belangrijk is.

Vier sleutels om je focus te trainen volgens Daniel Goleman

Goleman zegt dat je om je focus te trainen iets heel belangrijks moet identificeren. Focus is, net als bij elk ander fundamenteel psychologisch proces, als een spier. Als je het niet gebruikt, raak je het kwijt.

Als je volhardend en bereid bent, zul je je beter gaan voelen. Het belangrijkste is dat je je er bewust van bent dat dat nodig is.

Tegenwoordig beschikken we over gadgets die veel dingen kunnen doen. Onze smartphones en computers vervangen processen die we vroeger zelf deden, mentaal gezien. Daarom ben je zo gefocust op die gadgets, in plaats van aandacht te besteden aan je innerlijke en uiterlijke sociale context.

Beetje bij beetje kun je je door al deze informatie, afleiding, druk en gegevens uitgeput voelen. Dit staat bekend als cognitieve overstimulatie. Het is vergelijkbaar met wat er gebeurt als je buitensporig traint en je echt moe bent en niet verder kunt.

Dus, moe zijn maakt je kwetsbaar voor tal van ongunstige scenario’s zoals stress en angst. Laten we het daarom eens hebben over de strategieën die je kunnen helpen je focus te trainen.

Neem controle over je gedachten om je focus te trainen

William James, een vooraanstaand auteur in de moderne psychologie, definieerde aandacht als: “….is het bezit nemen van de gedachten, in heldere en levendige vorm, van wat lijkt op meerdere gelijktijdig mogelijke objecten of gedachtegangen. Het focussen en de concentratie van bewustzijn zijn van wezenlijk belang.”

Aandacht is een krachtig hulpmiddel. Het richt je focus op een duidelijk doel. Maar om dat in je bezit te krijgen, moet je ook je emoties beheersen en kalm blijven. Als je begrijpt wat aandacht is, dan kun je het gemakkelijker beheersen.

Neem de controle over

Recept voor zelfbeheersing

Je focus trainen betekent ook je zelfbeheersing trainen. Je bent omringd door vele stimuli, ideeën, gedachten en gevoelens waardoor je geest de focus kan verliezen en grillig kan worden.

Dokter Heather A. Wadlinger, van de Universiteit van Pennsylvania, heeft onderzoeken uitgevoerd waaruit bleek dat aandacht verband houdt met emoties. Dit betekent dat het zorgen voor de eerste, de laatste zal verbeteren. Maar hoe kun je dit doen?

Volgens Goleman moet je je mindfulness oefenen om je focus te trainen. In zijn boek The Art of Meditation: Four Classic Meditative Techniques Adapted for Modern Life leert hij je daarom hoe je moet mediteren.

Interne en externe verbindingen

Als je je niet bewust bent van je interne realiteit, zul je jezelf vroeg of laat verliezen. Degenen die geen contact hebben met wie ze zijn en hoe waardevol hun omgeving is, verliezen hun kwaliteit van leven en hun geluk.

  • Luister naar je hart. Begin vandaag nog met om te gaan met wat je pijn doet of wat je bezig houdt.
  • Wees daarnaast op elk moment bewust van jezelf. Let op wat je nodig hebt, wat je verdient en wat er binnenin jezelf gebeurt.
  • Beoefen empathie. Voor Goleman is verbinding met anderen de sleutel. Empathie kan je helpen ontdekken wat belangrijk is voor jou en voor de mensen om je heen.
Doe jij waar je van houdt

Doe je waar je van houdt?

Dit is één van de vragen die Goleman in zijn boek Focus stelt. Je kunt je vaak verveeld of gestrest voelen. Het simpele feit dat je geen doel in het leven hebt kan ervoor zorgen dat je aandacht en focus afneemt. Als je niet gemotiveerd bent, verlies je die vonk die je dwingt om creatiever te zijn.

Soms moet je echter toegeven en stoppen met proberen je voorkeuren op te leggen. Niet iedereen heeft het geluk om te doen waar ze van houden of een interessant leven te leiden.

Je moet een balans zien te vinden. Je moet een doel in het leven vinden, activiteiten doen waar je gepassioneerd over bent en zorgen voor mensen om je heen die vreugde en energie in je leven brengen.

Het hebben van een doel voedt je focus. Evenzo kan een gunstige emotionele toestand je helpen beter te begrijpen wat voor jou interessant is. Deze kleine dingen zijn zonder twijfel waarover je moet nadenken om de kwaliteit van je leven te verbeteren.

Doe het. Train je focus, raak niet kwijt wat je gelukkig maakt en vind wat het ook is dat je motiveert om te zijn wie je echt bent en om blij te zijn met wat je hebt. Wellicht ook interessant voor jou

Het cognitieve aandachtssyndroom: wat is het precies?
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Het cognitieve aandachtssyndroom: wat is het precies?

Het cognitieve aandachtssyndroom wil zeggen dat iemand veel piekert over negatieve situaties, ook diegene die (nog) niet hebben plaatsgevonden.  • Goleman, Daniel (2013) Focus: desarrollar la atención para alcanzar la excelencia. Kairós

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.